Τουρκική εισβολή στην Συρία: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής (20:15)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία υπό την ονομασία «Πηγή Ειρήνης», η οποία άρχισε την Τετάρτη (9/10).

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε γύρω στις 19:00 το βράδυ της Πέμπτης (10/10) ότι κατέλαβε άλλες 4 περιοχές στη βόρεια Συρία, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 11, ενώ στην Συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ ο τουρκικός στρατός προελαύνει και ελέγχει ήδη τα 3 χλμ.

της πόλης.

Τα χωριά αλ Γιαμπισάχ και Τελ Φαντάρ ήταν τα πρώτα που «εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες». Ακολούθησαν τα χωριά Μουσεϊρίφα, Νταμπάτ, Μπιρ Ασίφ και Χαμιντίγια στην Τελ Αμπιάντ και το χωριό Κίστο της Ρας αλ Αϊν, ανέφερε το Anadolu.

Ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού, Γιούσεφ Χαμούντ, δήλωσε πως Τούρκοι στρατιώτες και Σύροι αντάρτες έχουν πλέον περικυκλώσει τις πόλεις Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ, έπειτα από χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν. Οι πόλεις αυτές ελέγχονται από τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται στους έξι, ανάμεσα τους ένα μωρό 9 μηνών και τρία παιδιά. Ένας Τούρκος στρατιώτης, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, έχασε μέχρι τώρα την ζωή του.

«Η Τουρκία σχεδίαζε για πολύ καιρό να επιτεθεί στους Κούρδους. Αυτοί πολεμούν αιώνια», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επαναλαμβάνοντας την χθεσινή του προειδοποίηση να πλήξει οικονομικά την Τουρκία αν δεν τηρήσει τους κανόνες.

“Εάν στην ΕΕ αποκαλείτε την επιχείρησή μας εισβολή θα ανοίξουμε τις πόρτες μας και θα σας στείλουμε 3,6 εκ. πρόσφυγες”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους επαρχιακούς Προέδρους του κόμματός του. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “ο τουρκικός στρατός ακινητοποίησε 109 τρομοκράτες από χθες που ξεκίνησε η ‘Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης’”, λέγοντας ότι η επιχείρηση συνεχίζεται και πως υπάρχουν πέραν των 109 νεκρών και τραυματίες αλλά και άλλοι που παραδόθηκαν. “Πήραμε τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στην μαύρη προπαγάνδα”, ανέφερε, ενώ κατηγόρησε τους Κούρδους μαχητές ότι επιτίθενται σε άμαχους, δείχνοντας το πραγματικό τους πρόσωπο. “Οι δολοφόνοι των παιδιών είσαστε εσείς. Εμείς είμαστε τέτοιος λαός που δεν απλώνουμε ποτέ χέρι σε εκείνους που δεν μπορούν να αμυνθούν, στις γυναίκες και τα παιδιά”, ανέφερε.

Η εισβολή της Τουρκίας δεν θα επεκταθεί πέραν των 30 χλμ στην βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε πως η απειλή ασφαλείας, την οποία η Τουρκία λέει ότι αντιμετωπίζει από την παρουσία των Κούρδων μαχητών στα σύνορά της, θα εξαλειφθεί, εάν η περιοχή εκκαθαριστεί από τους αντάρτες.

Αυτοσυγκράτηση συνέστησε στην Τουρκία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για την επίθεση στην Συρία, να μειωθεί ο ανθρώπινος πόνος και σημείωσε πως το μείζον είναι πως θα είναι ο ένας στο πλευρό του άλλου στον πόλεμο κατά του ISIS και στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό του.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές στον Τσαβούσογλου τους ενδοιασμούς του για την τουρκική επίθεση στην Συρία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταδίκασε σήμερα την τουρκική στρατιωτική επίθεση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής στην βορειοανατολική Συρία και προειδοποίησε για την πιθανότητα εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε ότι μίλησε με την Άγκυρα "για να εκφράσει την απογοήτευση της Βρετανίας και την ανησυχία της για την στρατιωτική εισβολή στην βορειοανατολική Συρία και για να απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση".

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο πρόεδρος του Ιράκ, Μπαρχάμ Σαλέχ, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνδράμουν τις επαφές για την διευθέτηση στην κατάστασης στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία εξέδωσε μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο πλευρές.    

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε σήμερα την Τουρκία να τερματίσει το συντομότερο δυνατόν την επίθεσή της στην Συρία, η οποία "ενέχει τον κίνδυνο να βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του".

Εξάλλου, ο Τούρκος πρεσβευτής στο Παρίσι εκλήθη σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, εν μέσω της θύελλας αντιδράσεων που προκαλεί διεθνώς η απόφαση της 'Αγκυρας να στείλει στρατεύματα στην βόρεια Συρία για να επιτεθούν σε κουρδική πολιτοφυλακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα