Τουρκικό ΥΠΑΜ: Επεκτείνεται η «Μεσογειακή Επιχείρηση Ασπίδας»

Η Yeni Şafak (27.04.20) γράφει ότι η «Μεσογειακή συμφωνία» επεκτείνεται για την Τουρκία και ότι ακολουθεί συμφωνία με την Τυνησία, την Λιβύη  και το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών. 

 

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείο

Άμυνας, οι δραστηριότητες του Τουρκικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται παρά την πανδημία του ιού COVID-19 και η «Μεσογειακή επιχείρηση ασπίδας» έγινε διεθνής πρακτική.

 

Ο πρώτοι συμμετέχοντες ήταν το Πακιστάν και η Ιορδανία και τώρα αναμένεται να συμπεριληφθούν  η Τυνησία,  Λιβύη   το Αζερμπαϊτζάν, ο Λίβανος, η Αλγερία και η Γεωργία. Διεξάγονται εντατικές μελέτες με αυτές τις χώρες, γράφει η εφημερίδα που σημειώνει ότι το ζήτημα συμπεριλήφθηκε επίσης στην ημερήσια διάταξη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την περασμένη βδομάδα με τον υπουργό Άμυνας της Τυνησίας Ιμέτ Χαζγκούι .

 

Η εφημερίδα γράφει ότι η «Μεσογειακή επιχείρηση ασπίδας»  άρχισε τις δραστηριότητες της πριν από 2 χρόνια με τη συμμετοχή 9 χωρών και στόχο έχει να παρέχει συνεργασία και να διαφυλάξει τα δικαιώματα των χωρών που συμμετέχουν σε θέματα εμπορίου και ενέργειας.

 

Η επιχείρηση για την παροχή ασφάλειας στη θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο και χρησιμοποιεί σύμφωνα με την εφημερίδα και το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Σε αυτή συμμετέχουν φρεγάτες, κορβέτες, περιπολικά σκάφη, περιπολικά πλοία, υποβρύχια, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και θαλάσσια περιπολικά αεροσκάφη. «Με τη Μεσογειακή Ασπίδα, πραγματοποιούνται σημαντικές δραστηριότητες για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο […] και σχεδόν το 70% των πληροφοριών των πλοίων στην περιοχή μεταφέρεται στις αρχές του ΝΑΤΟ από το Τουρκικό Ναυτικό», γράφει η εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα