Τοξικό νέφος από πυρκαγιά πνίγει την Αθήνα

Για πέμπτη συνεχή ημέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, δυτικά της Αθήνας, με το τοξικό νέφος να έχει καλύψει ένα μεγάλο τμήμα της Αττικής δημιουργώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους που εισπνέουν το μαύρο σύννεφο.

Ο Πνευμονολόγος-Ενταντικολόγος, και Ααναπληρωτής Καθηγητής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παναγιώτης Μπεχράκης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ

ότι η συνεχιζόμενη εκροή διοξινών στην ατμόσφαιρα εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, ιδίως εκείνων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Μετά από ευρεία σύσκεψη το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι η φωτιά βρίσκεται σε πορεία κατάσβεσης. Προσέθεσε ότι τις επόμενες μέρες εκτιμάται πως τα προϊόντα καύσης (όπως καπνός και αιωρούμενα σωματίδια) θα μειωθούν αισθητά, χωρίς να εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνης, είπε από την μεριά του πως ελπίζει ότι «μέχρι απόψε θα έχει σβήσει η φωτιά».

Το ΚΥΠΕ μετέβη στη περιοχή, όπου διαπίστωσε ότι η έντονη οσμή καμένου πλαστικού κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική, και στην ερώτησή μας προς τον καθηγητή-πνευμονολόγο κ. Μπεχράκη εάν θα σύστηνε στις αρχές ακόμα και την μερική εκκένωση της περιοχής για άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, απάντησε αρνητικά.

«Εκείνο που θα σύστηνα στα ίδια τα άτομα – είπε – είναι να περιοριστούν στα σπίτια τους και να προσπαθούν να παίρνουν βαθιές αναπνοές από την μύτη».

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η Περιφέρεια δεν διαθέτει κονδύλια για τη μεταφορά χώματος προκειμένου να σβήσει η φωτιά ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας χρειάστηκε τέσσερις ολόκληρες μέρες για να αποφασίσει να κλείσει τα σχολεία.

Ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής δήλωσε πως για «να σβήσει η φωτιά χρειάζεται να πέσει άφθονο νερό που θα εισχωρήσει βαθιά στη χαρτομάζα και τα πλαστικά που σιγοκαίνε. Αυτό όμως χρειάζεται χρόνο. Αν θέλουμε να σταματήσει άμεσα το τοξικό νέφος πρέπει να πέσει χώμα, προκειμένου ακόμη κι αν συνεχίσουν κάποιες εστίες από κάτω να μην υπάρχουν καπνοί. Μόνο το χώμα μπορεί άμεσα να απομονώσει το καύσιμο υλικό από το οξυγόνο».

Η φωτιά εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο, από ξερόχορτα σε παρακείμενο στην μονάδα ανακύκλωσης οικόπεδο.

Οι φλόγες μπήκαν στον χώρο των εγκαταστάσεων και οι αποθηκευμένες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί και πλαστικού) άρχισαν να καίγονται, καθιστώντας πλέον αδύνατο τον οποιονδήποτε έλεγχο.

Το τοξικό νέφος που δημιουγήθηκε έχει απλωθεί και σε άλλες περιοχές της δυτικής Αττικής. Ο πνευμονολόγος-καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι μακροιχρόνιες επιπτώσεις θα είναι ολέθριες υπογραμμίζοντας «με απόλυτη βεβαιότητα», ότι οι διοξίνες, που είναι χημικές ενώσεις που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και χλώριο, «έχουν ήδη περάσει στην διατροφική αλυσίδα».

Οι διοξίνες καταλήγουν με την τροφή στο ανθρώπινο σώμα, κυρίως μέσω ζωικών προϊόντων, όπως το γάλα, τα αυγά, το κρέας, τα αλλαντικά ή τα ψάρια. Όπως και στα ζώα έτσι και στον άνθρωπο οι διοξίνες εισχωρούν στο λιπώδη ιστό, όπου και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα