Τράγκολας για πυρκαγιές: Ποια σοβαρά λάθη οδήγησαν στην καταστροφή

Σοβαρά λάθη έγιναν υπό το καθεστώς του πανικού, αλλά και λόγω της έλλειψης πρόληψης και κατάλληλης προετοιμασίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στην ανατολική Αττική αμέσως μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας τόνισε αρχικά ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ήταν εξαιρετικά δύσκολες, κάτι που δυσχέρανε πολύ το έργο της πυρόσβεσης.

«Με ανέμους έντασης 11 μποφόρ, η ταχύτητα εκκένωσης των περιοχών από τους

κατοίκους δεν μπορούσε να είναι πιο γρήγορη από την ταχύτητα επέκτασης της φωτιάς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εκκένωση, ακόμα και με λιγότερης έντασης ανέμους, θα πρέπει να γίνεται στο ξεκίνημα της πυρκαγιάς», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι πάντα θα πρέπει κανείς να λειτουργεί προληπτικά, με όσους έχουν εξοχικές κατοικίες σε δασικές περιοχές να σχεδιάζουν εκ των προτέρων τον τρόπο ασφαλούς διαφυγής από την περιοχή σε περίπτωση ανάγκης.

«Επιπροσθέτως, θα πρέπει πάντα κανείς να αξιολογεί την κατάσταση και ο ίδιος να λαμβάνει μέτρα προστασίας. Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι η δημιουργία μιας αντιπυρικής ζώνης γύρω από το σπίτι, σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων», είπε, διευκρινίζοντας ότι απαιτείται κατάλληλος σχεδιασμός, ο οποίος ενδεχομένως να περιλαμβάνει και το κόψιμο δέντρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση κατά τη διαδικασία της διαφυγής του κόσμου από τα σπίτια ήταν η πυκνή τροχαία κίνηση σε δρόμους υψηλής επικινδυνότητας, όπως εκείνοι στις περιοχές της τραγωδίας.

«Στην άκρη του δρόμου υπήρχαν ψηλά πεύκα, τα οποία, καθώς αναφλέγονταν, εξέπεμπαν ακτινοβολία πάνω στα οχήματα την ώρα που ο κόσμος προσπαθούσε να διαφύγει, ενώ υπήρξε κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω του πανικού που επικράτησε. Αποτέλεσμα ήταν τα ίδια τα αυτοκίνητα να αναφλεγούν», είπε, και υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στις πυρκαγιές της Πορτογαλίας, ένα χρόνο πριν.

«Το να ξεκινήσεις να φύγεις τελευταία στιγμή με ιδιωτικό όχημα, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, όπως -συν τοις άλλοις- να προκληθεί ασφυξία λόγω των καπνών και των θερμών αερίων. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα η αναπνοή να είναι αδύνατη ή και επικίνδυνη, καθώς ίσως προκληθεί καύση των πνευμονικών κυψελίδων, κάτι που μπορεί να επιφέρει τον θάνατο», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τράγκολας, Ποια,tragkolas, poia