Τράγκολας: Οι περιοχές υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές στην Κύπρο

Τις εμπειρίες που αποκόμισε η κυπριακή αποστολή στην Ελλάδα μετέφερε στην καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας την Παρασκευή (27/7) ο επικεφαλής Λεωνίδας Λεωνίδου.

Πέραν της θλίψης όλων των Κυπρίων για την τραγωδία που υπέστη η Ελλάδα στην Αττική, επικρατεί εύλογα η ανησυχία αν υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός στο νησί για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις.

Σε επικοινωνία του SigmaLive

με τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Μάρκο Τράγκολα, μας διαβεβαίωσε πως σε ό,τι αφορά τη δική του Υπηρεσία υπάρχει πλήρης ετοιμότητα.

Ο κ. Τράγκολας υπογράμμισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια δράσης εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία δοκιμάζονται στην πράξη και φέρνουν αποτελέσματα.

Αν πρέπει να αναθεωρηθεί κάτι ως προς τους σχεδιασμούς και τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε, διαφαίνεται στην πράξη.

Τα στοιχεία που κατέχει η Πυροσβεστική ακόμη και για τη φετινή χρονιά είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, τόνισε, για την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας.

Ερωτηθείς ποιες θεωρούνται περιοχές υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές στην Κύπρο, απάντησε ότι για την Πυροσβεστική αντιμετωπίζονται ως τέτοιες ολόκληρη η ορεινή Λάρνακας μέχρι και την ορεινή Πάφου.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, πρόσθεσε ο κ. Τράγκολας, η περιοχή υψηλότερου κινδύνου με τις συχνότερες πυρκαγιές, ανεξαρτήτως αιτιών, είναι η δυτική ορεινή Λεμεσού (Πάχνα, Κυβίδες, Καντού, Σωτήρα, Βουνί, Άγιος Θεράποντας).

Επίσης, άλλες περιοχές που αντιμετωπίζονται ως τέτοιες, είναι όσες γειτνιάζουν με κρατικά ή ιδιωτικά δάση κυρίως στην κεντρική Λεμεσό (Πελέντρι, Μονιάτης, Κουκά κλπ).

Στις εν λόγω υπαίθριες περιοχές η Πυροσβεστική Υπηρεσία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σημείωσε, με τη δημιουργία φραγμών και αντιπυρικών ζωνών.

«Αν υπάρχει ένα δίδαγμα από την τραγωδία στην Ελλάδα, είναι η έγκαιρη εκκένωση των κοινοτήτων», τόνισε ο κ. Τράγκολας.

Για την εκκένωση των κοινοτήτων αξίζει να σημειωθεί ότι υπεύθυνη είναι η Πολιτική Άμυνα.

Κληθείς να απαντήσει αν η Πυροσβεστική βρίσκεται σε συντονισμό και επικοινωνία με τις άλλες Υπηρεσίες του Κράτους, απάντησε καταφατικά.

«Μόλις ξεσπάσει η πυρκαγιά ειδοποιούμε την Αστυνομία, για να ενημερώσει την όποια κοινότητα και να κινητοποιηθούν οι εθελοντές που απαρτίζουν την Πολιτική Άμυνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τράγκολας ξεκαθάρισε πως οι όποιες διαβεβαιώσεις από πλευράς του για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αφορούν τον τομέα ευθύνης του, που είναι η ύπαιθρος.

«Την ευθύνη για την πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών στα δάση δεν την έχουμε εμείς, ούτε μπορώ να απαντήσω εκ μέρους του Τμήματος Δασών», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τα όσα τραγικά έγιναν στην Αττική, ο κ. Τράγκολας ανέφερε: «Οι πυροσβέστες στην Ελλάδα έδωσαν την ψυχή τους, για αυτό μπορώ να είμαι σίγουρος. Δεν μπορείς όμως να διαχειριστείς 13 πυρκαγιές την ίδια ώρα κάτω από 11 μποφόρ».

Keywords
Τυχαία Θέματα