Τριγμούς στο πολιτικό σύστημα από τις αποκαλύψεις του ΣΙΓΜΑ

Βαθιά κρίση διαπερνά την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες.

Η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί εμβρόντητη τις εξελίξεις και τις προκλητικές συμπεριφορές θεσμών και κρατικών αξιωματούχων, αναμένοντας, ταυτόχρονα, απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που εγείρονται.

Νέες τριγμούς στο πολιτικοοικονομικό σύστημα προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του "ΣΙΓΜΑ" για τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα με "κόκκινα" δάνεια στον Συνεργατισμό.

Όλες

οι περιπτώσεις, που παρουσιάστηκαν με έγγραφα και ονόματα, άγγιξαν βουλευτές, πολιτικά κόμματα, ανώτερα στελέχη της Συνεργατικής και κρατικούς αξιωματούχους.

- Υπήρξε ή δεν υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση, από τη ΣΚΤ, Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων;

- Δεν εγείρεται θέμα παραβίασης του κανονισμού της βουλής, από μέλη του Σώματος, τα οποία διατηρούν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, χωρίς να το αποκαλύψουν κατά τις συζητήσεις και τη ψήφιση νομοθετημάτων, που αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αναδιαρθρώσεις;

Εν μέσω, της γενικής αναταραχής βγαίνει, πάντως, και "άσπρος καπνός", με τη βουλή να προωθεί νομοθετικές αλλαγές.

Ειδικότερα, παραπέμφθηκαν από την Ολομέλεια στην Επιτροπή Νομικών τρεις προτάσεις νόμου.

Η μία εκ των δύο προτάσεων νόμου, κατατέθηκε, από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, με στόχο οι υπόχρεοι για δήλωση περιουσιακών στοιχείων να περιλαμβάνουν στην κατάσταση χρεών και τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Οι άλλες δύο προτάσεις κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο των Οικολόγων.

Η μία στοχεύει στην εισαγωγή νέας πρόνοιας ώστε να δηλώνονται και οι εγγυητές μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η τρίτη πρόταση νόμου αφορά τις Ερευνητικές Επιτροπές και προβλέπει ότι ο θεσμός που διορίζει την Επιτροπή (Γενικός Εισαγγελέας ή Υπουργικό Συμβούλιο) να υποχρεούται να παύει Υπουργούς, δημόσιους υπαλλήλους, όταν τους αποδίδονται ευθύνες, βάσει πορίσματος, με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στον απόηχο του πορίσματος - καταπέλτης της Ερευνητικής Επιτροπής.

Τα συμπεράσματα του πορίσματος είναι ξεκάθαρα στον ουδέτερο παρατηρητή.

Κατονομάζει τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη και την κυβέρνηση ως τους κύριους υπαίτιους για την περίοδο από το 2014 και εντεύθεν.

Αποδίδει, επίσης, βαρύτατες ευθύνες στη Διοίκηση του Συνεργατισμού και τα μεγαλύτερα κόμματα για παρεμβάσεις και συγκάλυψη της διαχρονικής κακοδιαχείρισης και των ατασθαλίων στην παραχώρηση δανείων εκατομμυρίων.

Το ΑΚΕΛ επιτέθηκε εκ νέου σήμερα στην κυβέρνηση. «Οι κυβερνώντες, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παραμένουν αναξιόπιστοι και εθισμένοι στα ψέματα. Σύμφωνα με το πόρισμα, η τελική κατάρρευση του Συνεργατισμού το 2018, δεν μπορεί να αναζητείται στα όσα συνέβησαν πριν το 2013», δήλωσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Στη Νομική Υπηρεσία γίνονται συνεχείς συσκέψεις, τα τελευταία 24ώρα, μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα, και δύο ομάδων λειτουργών που μελετούν το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, με στόχο να αποφασιστεί αν δικαιολογείται η έναρξη νέων ποινικών και αστικών ερευνών.

Στο μεταξύ, αύριο, η "Σημερινή της Κυριακής", συνεχίζει τις αποκαλύψεις του ΣΙΓΜΑ, με ακόμη μια υπόθεση ύποπτου δανεισμών Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα