Τρίτος γύρος και τρυπάνι για αερίο στους επόμενους μήνες

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για το κυπριακό φυσικό αέριο, καθώς οι εταιρίες ENI και Delek δηλώνουν παρούσες στον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων, με την πρώτη να εκτιμά ότι θα αρχίσει τις γεωτρήσεις εντός του 2017.

Μετά τις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Προεδρικό Μέγαρο με αντιπροσωπείες των δύο εταιριών, τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι κάτι παραπάνω από θετικά, την ώρα που η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τον τρίτο

γύρο αδειοδότησης στα τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ, λήγει στις 22 Ιουλίου.

Ικανοποιημένο από τις συναντήσεις το Προεδρικό

Σε δηλώσεις του στου δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι κατά τις συναντήσεις, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα υφιστάμενα συμβόλαια των δύο εταιρειών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο τρίτος γύρος αδειοδότησης καθώς και η γεωστρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου σε σχέση με την υλοποίηση ενεργειακών σχεδιασμών.

Επιπλέον, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις συναντήσεις και σημείωσε πως αύριο το μεσημέρι ο Πρόεδρος θα δεχθεί αντιπροσωπεία της εταιρείας TOTAL μετά από σχετικό αίτημα της.

«Υπάρχει γενικότερα αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες, κάτι που χαιρετίζουμε, είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικότερα για την περιοχή και θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα μετουσιωθεί σε πράξη αυτό το ενδιαφέρον», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μετά την είσοδο και της εταιρείας BG στο οικόπεδο 12 υποβλήθηκε νέο σχέδιο ανάπτυξης από τις εταιρείες που μελετήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας.

«Σήμερα θα αποσταλούν τα δικά μας σχόλια για την πρόταση της κοινοπραξίας και αναμένουμε το συντομότερο να έχουμε κατάληξη. Και από τις δύο πλευρές υπάρχει επιθυμία για ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν», είπε.

Όσον αφορά στη σύνδεση Κυπριακού με το φυσικό αέριο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι αν δεν προηγηθεί λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να περάσει αγωγός προς την Τουρκία μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ.

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο έχει εκδηλωθεί και ρωσικό ενδιαφέρον, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση καλωσορίζει ενδιαφέρον από όλες τις χώρες.

Δεσμεύτηκε για γεωτρήσεις το 2017 η ΕΝΙ

Εκ μέρους της ENI, ο Διευθύνων Σύμβουλος Claudio Descalzi, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων, αλλά και την δέσμευση και την αποφασιστικότητα της εταιρίας για συνέχιση των εργασιών στην Κύπρο.

Ερωτηθείς δε, αν η ENI θα αρχίσει τις γεωτρήσεις εντός του 2017, ο κ. Descalzi απάντησε θετικά και πρόσθεσε, ότι η ENI είναι ο πρώτος φορέας εκμετάλλευσης στην Μεσόγειο, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά επίσης και στην Λιβύη, την Νιγηρία και την Τυνησία.

«Έτσι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας, την εμπειρία μας και η θέση μας να είναι πολύ δραστήρια και στην Κύπρο», ανέφερε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει καταστεί ακόμη πιο σημαντική μετά τις ανακαλύψεις στην Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και σημείωσε ότι η εταιρεία επιθυμεί με την εμπειρογνωμοσύνη και την πείρα της να είναι «πολύ ενεργή και στην Κύπρο».

Από την πλευρά της Delek, ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής Γιανίβ Φρίντμαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο εκφράστηκε δέσμευση απέναντι στην Κύπρο. Επιπλέον, ο κ. Φρίντμαν επισήμανε ότι ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ , όσον αφορά στο οικόπεδο «Αφροδίτη».

«Θέλουμε να επιταχύνουμε και να προχωρήσουμε τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν», είπε και πρόσθεσε ότι η Delek προχωράει στα σχέδιά της που αφορούν στο κοίτασμα «Λεβιάθαν», ελπίζοντας στη συνεργασία μεταξύ «των δύο χωρών και των δύο έργων», πρόσθεσε.

Διεθνείς επαφές Λακκοτρύπη για τρίτο γύρο αδειοδότησης

Εν τω μεταξύ, για το Λονδίνο αναχωρεί απόψε ο Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης όπου την Τετάρτη θα συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, στο πλαίσιο προώθησης του γ` γύρου Χορήγησης Αδειών Έρευνας Υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, αύριο το απόγευμα ο Υπουργός Ενέργειας θα αναχωρήσει για το Χιούστον του Τέξας, με σκοπό να πραγματοποιήσει σειρά ανάλογων συναντήσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή, 7 και 8 Ιουλίου.

Στις 7 Ιουλίου, σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο Χιούστον για αυτόν τον σκοπό, ο κ. Λακκοτρύπης θα παρουσιάσει σε εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών τις ευρύτερες ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και, ειδικότερα, τις προοπτικές και τη στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

"Δεν πανηγυρίζουμε"

H Κυβέρνηση ουδέποτε πανηγύρισε για τις όποιες εξελίξεις στα θέματα της ενέργειας, αναφέρει το Υπουργείο Ενέργειας, απαντώντας σε σημερινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ για το φυσικό αέριο και την πολιτική της Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «αυτό που πράττουμε είναι να παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση της πολυδιάστατης και ευέλικτης στρατηγικής μας, χωρίς τυμπανοκρουσίες και λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τα διεθνή δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ούτε όραμα, ούτε σχεδιασμό, ούτε στρατηγική για τα ζητήματα του φυσικού αερίου, ενώ προσπαθεί να καλύψει την ανυπαρξία της πολιτικής της με δηλώσεις και ανακοινώσεις.

«Η προχειρότητα με την οποία το ΑΚΕΛ προσεγγίζει τα ζητήματα φυσικού αερίου καταδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, από τον σημερινό ισχυρισμό του κ. Στεφάνου ότι το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του `Αφροδίτη` έπρεπε να είναι συμφωνημένο με τις εταιρείες από το Μάρτιο του 2014» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας.

Προστίθεται ότι όφειλαν να γνωρίζουν στο ΑΚΕΛ ότι οι εταιρείες που αποτελούν την κοινοπραξία του `Αφροδίτη` έπρεπε, προτού καταθέσουν προτεινόμενο Σχέδιο Ανάπτυξης, να προχωρήσουν πρώτα με την ανακήρυξη του κοιτάσματος ως εμπορεύσιμου, κάτι που έγινε τον Ιούνιο του 2015.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι διαβουλεύσεις που διεξάγονται με τις εταιρείες έχουν στόχο να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό Σχέδιο Ανάπτυξης, προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού μας.

Λανθασμένη, χαρακτηρίζει το Υπουργείο Ενέργειας και τη θέση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση δεν είχε διαβουλευθεί με εταιρείες πριν προχωρήσει στην προκήρυξη του 3ου Γύρου Αδειοδότησης.

«Από τον περασμένο Οκτώβριο, μετά και από την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ, η Κυβέρνηση γίνεται δέκτης και συζητά το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών για την κυπριακή ΑΟΖ, με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει πραγματοποιήσει σχετικές επαφές τον Ιανουάριο, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός» προστίθεται.

Γίνεται ακολούθως αναφορά στην προκήρυξη του 3ου Γύρου Αδειών Έρευνας Υδρογονανθράκων, τον περασμένο Μάρτιο, για την προώθηση του οποίου, όπως αναφέρεται, συνεχίζονται εντατικά οι επαφές σε Κύπρο και εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα