Τρίζει τα δόντια σε Βρετανία ο Γιούνκερ για το Brexit

Με «πολύ βαρύ λογαριασμό» προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη Βρετανία ότι θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι Βρετανοί «πρέπει να σεβαστούν δεσμεύσεις» τις οποίες έχουν αναλάβει έναντι της Ένωσης. «Επομένως ο λογαριασμός, για να το πω λιγάκι ωμά, θα είναι πολύ βαρύς», σχολίασε ο κ. Γιούνκερ.

Ο τέως πρέσβης της Βρετανίας στην ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι οι Ευρωπαίοι εκτιμούν τον λογαριασμό αυτό σε ένα ποσό της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η βρετανική

κυβέρνηση έχει αποφύγει να δηλώσει ξεκάθαρα τις προθέσεις της, λέγοντας ότι το κόστος του διαζυγίου θα καθοριστεί κατά τις διαπραγματεύσεις.

Πάντως η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί ότι το Brexit θα σημάνει και τον τερματισμό των «τεράστιων εισφορών» της χώρας στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Γιούνκερ είπε επίσης ότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια για να οριστικοποιηθεί η νέα εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θεωρεί εφικτή μια τέτοια συμφωνία εντός του ορίου της διετίας που θέτει η διαδικασία του Brexit υπό το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Την ίδια ώρα, από το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ όπου είχε συνάντηση με την κα Μέι, ο υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι θέλει «τράπεζες, ταλέντα, ερευνητές, ακαδημαϊκούς» της Βρετανίας να μετοικήσουν στη χώρα του μετά από το Brexit. Όπως πρόσθεσε, οι πολιτικές του εφόσον εκλεγεί στην προεδρία της Γαλλίας θα περιλαμβάνουν μια σειρά κινήτρων για όσους ενδιαφέρονται να διασχίσουν τη Μάγχη για να παραμείνουν σε χώρα-μέλος της ΕΕ.

Εξάλλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ παραδέχθηκε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι το Brexit ίσως τελικά να εξελιχθεί ομαλά, με μικρότερες του αρχικά αναμενόμενου αναταράξεις για τη βρετανική οικονομία. Ο κ. Κάρνεϊ ήταν από εκείνους που προειδοποιούσαν έντονα για τους κινδύνους του Brexit πριν και αμέσως μετά από το δημοψήφισμα. Σημείωσε, πάντως, ότι υπάρχει και το «λιγότερο αισιόδοξο σενάριο» κατά το οποίο η βρετανική κυβέρνηση δε θα επιτύχει μία «τολμηρή και φιλόδοξη εμπορική συμφωνία» με τους Ευρωπαίους.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται απόψε στη Βουλή των Λόρδων η διήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τη διαδικασία για το Brexit όπως υπαγορεύεται από το Άρθρο 50. Μέχρι το τέλος της συζήτησης το λόγο θα έχει πάρει ο αριθμός ρεκόρ των 191 μελών της Άνω Βουλής.

Την ερχόμενη Δευτέρα και την Τετάρτη θα γίνει πιο ενδελεχής ανάλυση του νομοσχεδίου και ψηφοφορίες επί ορισμένων εκ τω πολλών προτεινόμενων τροπολογιών που έχουν κατατεθεί από λόρδους.

Εφόσον το νομοσχέδιο περάσει από αυτή τη διαδικασία χωρίς τροπολογίες, τότε το αρχικό χρονοδιάγραμμα ορίζει την οριστική ψηφοφορία από τη Βουλή των Λόρδων στις 7 Μαρτίου και την έγκρισή του νέου νόμου από τους βουλευτές την ίδια ημέρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα