«Τρίζουν» θέσεις σε ΕΦ από ενδεχόμενη ακύρωση αφυπηρετήσεων

Κλυδωνισμούς αναμένεται να φέρει ενδεχόμενη ακύρωση απόφασης πρόωρων αφυπηρετήσεων σε συνταγματάρχες της ΕΦ.

Ενώπιον Διοικητικού Δικαστηρίου βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία που αφορά ταξίαρχο, ο οποίος αμφισβητεί τη νομιμότητα και την ισχύ Κανονισμών που μείωσαν την διά Νόμου προβλεφθείσα ημερομηνία αφυπηρέτησής του. Η ηλικία αφυπηρέτησης στον συγκεκριμένο βαθμό, όπως και σε άλλους βαθμούς των Αξιωματικών, καθορίστηκε διά Νόμου από

το 2012. Αυτό που ίσχυε προηγουμένως για το όριο αφυπηρέτησης ήταν το 60ο έτος, ενώ με τους νέους κανονισμούς του 2016, οι αξιωματικοί αφυπηρετούν στα 57.

Το σημαντικό στοιχείο στην παρούσα υπόθεση είναι ότι οι νέοι κανονισμοί δεν τροποποιήσαν τον νόμο του 2012 και προχωρούν κατ’ ουσία σε «αυθαίρετη» επιβολή πρόωρης αφυπηρέτησης στους αξιωματικούς.

Οι Κανονισμοί αυτοί, όπως και οι δύο σχετικοί Νόμοι, δημοσιεύθηκαν την ίδια ημέρα (2/12/16) στην Επίσημη Εφημερίδα. Για να ισχύει ένας Νόμος, θα πρέπει, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα, οπότε, η όποια εξουσία που παρέχει ο Νόμος προς το Υπουργικό Συμβούλιο για να ετοιμάσει και να αποστείλει στη Βουλή Κανονισμό, αρχίζει μετά τη δημοσίευση του εξουσιοδοτικού Νόμου. Τότε και μόνο έχει και η Βουλή συνταγματική εξουσία να επιληφθεί, και να εγκρίνει Κανονισμούς που θα μπορούσαν να είχαν φθάσει ενώπιον τους, ως μεταγενέστερη του Νόμου άσκηση εξουσίας από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ενδεχόμενη ακύρωση της απόφασης αυτής που αφορά τους αξιωματικούς, ενδέχεται να ανατρέψει δεδομένα από την άποψη ότι οι αιτητές, όχι μόνο θα επιστρέψουν πίσω στις μονάδες τους στη βαθμίδα όπου θα ευρίσκοντο σήμερα, αλλά θα λάβουν και τις απαιτούμενες αποζημιώσεις.

Όπως προκύπτει, δεν υπάρχει εξουσιοδότηση από τον όποιο σε ισχύ περί Στρατού Νόμο και τον περί Συντάξεως Νόμου, που να επέτρεπε την διά Κανονισμού μείωση της ηλικίας αφυπηρέτησης, όπως την κατέστησε σε αποκρυσταλλωμένο και κεκτημένο, δικαίωμα από το 2012 ο Νόμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα