Τρομάζουν οι αριθμοί των ασθενών με Αλτσχάιμερ

21η Σεπτεμβρίου σήμερα και η διεθνής κοινότητα, καθιέρωσε αυτή τη μέρα ως την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer.

Υπολογίζεται ότι σήμερα, 46,8 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο υποφέρουν από άνοια. Ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και τουλάχιστον θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Λόγω της ημέρας, διάσκεψη τύπου τελέστηκε την οποία χαιρέτισε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ Χριστίνα Γιαννάκη.

Στην ομιλία της εκθείασε σημαντικές παραμέτρους για πρακτικά, ψυχολογικά, τεχνοκρατικά

και ιατρικά ζητήματα γύρω από την ασθένεια Alzheimer.

Ανέφερε πως η άνοια δεν επηρεάζει μόνο τα άτομα που προσβάλλει. Επηρεάζει και αλλάζει τη ζωή ολόκληρης της οικογένειας. Αναφέρεται ότι για κάθε άτομο με άνοια, αντιστοιχούν άλλα 3 με 4 άτομα, τα οποία εμπλέκονται στη συστηματική φροντίδα του.

Σημαντική είπε πως είναι η βελτίωση της πρόσβασης στην ενημέρωση και η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για αγγειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της αρτηριακής υπέρτασης, της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας.

Ένας ακόμη λόγος που εμποδίζει ή καθυστερεί τα ίδια τα άτομα και τις οικογένειες τους από το να απευθυνθούν για θεραπεία είναι η έλλειψη ενημέρωσης, η προσβασιμότητα σε κατάλληλες υπηρεσίες, και το στίγμα που συνοδεύει τις νευροψυχιατρικές διαταραχές. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η κατάλληλη πληροφόρηση και η καλύτερη κατανόηση ούτως ώστε να μειωθεί ο φόβος και να αναζητηθεί βοήθεια.

Κλείνοντας, είπε πως συνεργασία του κράτους, της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν τέτοιες προκλήσεις στην υγεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα