Τρόποι προστασίας πνευματικών έργων

Μία σύνθεση, οι στίχοι ενός ποιήματος, ένα μυθιστόρημα, ένα θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο, μία ζωγραφιά ή μία φωτογραφία κρύβουν πίσω τους πολλές ώρες δουλειάς και πειραματισμών των δημιουργών τους αποτελώντας ταυτόχρονα και κομμάτι του εαυτού τους. Ο σεβασμός των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων που μας περιβάλλουν δεν δίνει μόνο ώθηση στους δημιουργούς για να συνεχίσουν αλλά αποτελεί και έμπρακτη αναγνώριση από την κοινωνία του κόπου που απαιτεί η κάθε δημιουργία. 

Ωστόσο στον σύγχρονο κόσμο και με το εύρος των

πληροφοριών που διακινούνται «ελεύθερα» στο διαδίκτυο, η γνώση των τρόπων προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων που αυτόματα προκύπτουν τη στιγμή της δημιουργίας πνευματικών έργων είναι ένα κομβικής σημασίας θέμα, το οποίο αφορά όλους τους δημιουργούς, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος ή κοινωνικής καταβολής. Εξάλλου, η δημιουργία δεν θέτει ποιοτικά όρια και όσο ένας εγνωσμένης αξίας λογοτέχνης μπορεί να συγγράψει ένα λογοτεχνικό δοκίμιο, άλλο τόσο ένας μαθητής λυκείου μπορεί να δημιουργήσει οποιοδήποτε πνευματικό έργο. Με ποιους τρόπους μπορούμε λοιπόν να διασφαλίσουμε τα πνευματικά μας έργα;

Ένας από τους «παραδοσιακούς» τρόπους διασφάλισης του δημιουργού και ύπαρξης στοιχείου για την απόδειξη της πατρότητας του έργου αποτελεί η αποστολή του έργου με συστημένη επιστολή από τον δημιουργό του στον εαυτό του. Βασική προϋπόθεση ισχύος αυτής της πρακτικής είναι το μη άνοιγμα του φακέλου, εφόσον παραληφθεί. Η σφραγίδα ταχυδρομείου με την ημερομηνία αποστολής και ο κλειστός φάκελος που περιέχει το πρωτότυπο έργο αποτελούν ένα μαχητό τεκμήριο ότι ο δημιουργός του είναι και ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου.

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ελλάδα) έρχεται να προσθέσει έναν πιο σύγχρονο και ανταποκρινόμενο στην ευρύτατη χρήση του διαδικτύου τρόπο διασφάλισης των πνευματικών έργων, με την υπηρεσία χρονοσήμανσης (timestamp.gr).

Μέσω της υπηρεσίας αυτής, ο δημιουργός μπορεί να λάβει βεβαία χρονολογία ύπαρξης ενός έργου (όπως ακριβώς γίνεται και με τη σφραγίδα ταχυδρομείου) ανεβάζοντας ψηφιακό αντίγραφο του έργου στην εν λόγω υπηρεσία. Η υπηρεσία δεν έχει περιορισμούς ως προς το τι μορφής έργο μπορεί να κατατεθεί καθώς γίνονται αποδεκτά πάσης φύσεως ψηφιακά αρχεία (αρχεία κειμένου, φωτογραφίες, αρχεία ήχου ή εικόνας, κτλ.). Η χρήση της υπηρεσίας προϋποθέτει τη δημιουργία προφίλ χρήστη και φυσικά την κατάθεση ψηφιακού έργου με ένα πολύ μικρό κόστος ανάλογα με το μέγεθος του αρχείου.

Όσο σημαντικός είναι ο σεβασμός των πνευματικών έργων από το κοινό άλλο τόσο σημαντική είναι και η προστασία των έργων από τους δημιουργούς τους. Ας προστατέυσουμε κι ας προστατευτούμε, είναι στο χέρι μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα