Τσακαλώτος: Δάνειο-γέφυρα αν δεν ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση

Εάν δεν ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο με τα μέτρα του νέου Μνημονίου, το αυριανό έκτακτο Eurogroup θα αναγκαστεί να προτείνει τη λύση του δανείου-γέφυρα, και αυτό θα είναι καταστροφικό, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι εκτός από κάποιες δυνάμεις εκτός χώρας, υπάρχουν και εδώ κάποιοι που θέλουν να μας πάνε σε

δάνειο – γέφυρα», συμπλήρωσε ο Υπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για τη συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας, που άρχισε σήμερα με 24ωρη καθυστέρηση λόγω «σκόπιμης κωλυσιεργίας» που αποδίδει η κυβέρνηση αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης στην Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία έκρινε ότι «οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό», και έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής υπό ασφυκτικές συνθήκες δεν νοείται.

Παρόλα αυτά, ο κ. Τσακαλώτος εισηγήθηκε στις Επιτροπές την ψήφιση του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος, προειδοποιώντας πως αν δεν ψηφιστεί σήμερα, θα αναγκαστεί να αποδεχθεί αύριο στο Eurogroup τη λύση του δανείου – γέφυρα. Η πλειοψηφία των κομμάτων αποδέχθηκε το αίτημά του και «υπέρ» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση πήρε εντολή από τη Βουλή να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία. «Κάναμε το χρέος μας», είπε, «και νομίζω πως όποια κι αν είναι η θέση του καθενός δεν πρέπει να υπάρχει κανένας που να δουλεύει για γέφυρα. Πρέπει αύριο να πάω στο Eurogroup γιατί αρχίζουν οι άλλες Βουλές».

«Αν αύριο δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, η Φινλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο – γέφυρα. Όσοι θέλουν να το ρισκάρουν μπορούν να καταψηφίσουν το αίτημα μας για το κατεπείγον», είπε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «χρειάζονται 19 βήματα για να φτάσουμε στην πρώτη πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου».

«Ρωτήσαμε τον ESM αν υπάρχει πρόβλεψη για δάνειο-γέφυρα αν δεν πετύχουμε τη συμφωνία. Μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο. Είναι αυτό με τα 19 βήματα που τελειώνει στις 19 Αυγούστου», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η Βουλή είχε κλείσει για θερινές διακοπές και επρόκειτο να ανοίξει πάλι στις 16 Αυγούστου. Μετά από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τετραμελή αντιπροσωπεία των δανειστών, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εγγράφως από την Πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει εκτάκτως συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, για χθες Τετάρτη, 12 Αυγούστου, και της Ολομέλειας για σήμερα Πέμπτη, 13 του μηνός ώστε, μέχρι τα μεσάνυχτα να ψηφιστεί η νέα συμφωνία δανειοδότητης και να επικυρωθεί αύριο από το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε αργά τη νύχτα το άνοιγμα της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας.

Η απόφαση προτάθηκε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και ελήφθη με ευρύτατη πλειοψηφία (μειοψήφησε το ΚΚΕ με το επιχείρημα ότι θέλει να αποτρέψει την ψήφιση μνημονίου).

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εισηγήθηκε η πρόταση να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα