Τσακίρης-Καλεντερίδης για στάση Η.Β και Τουρκίας σε ΑΟΖ (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τη στάση των Βρετανών σχετικά με την ΑΟΖ και την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας μίλησαν στην Εκπομπή Μεσημέρι και κάτι ο Επίκουρος καθηγητής γεωπολιτικής Φ.Α. Δρ Θεόδωρος Τσακίρης και ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης.

Αρχικά, ο Δρ Τσακίρης είπε πως δεν θα πρέπει κανείς να ξαφνιάζεται με τη βρετανική άποψη και πολιτική στο Κυπριακό. «Η λογική της Αγγλίας είναι η λογική του moratorium, που είναι μια από τις βασικές στοχεύσεις της Τουρκίας, για πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος.

Για

το Δίκαιο της θάλασσας είπε πως αυτό εφαρμόζεται επιλεκτικά, ανάλογα με την ισχύ του κράτους που το επικαλείται. Το Δίκαιο είναι ένα από τα εργαλεία επιβολής ισχύος, αλλά, αν διαθέτουμε μόνο αυτό, δεν θα πετύχουμε τίποτα.

Χωρίς τη δημιουργία και τη συγκρότηση συμμαχιών, που έχουν πέρα από τα συλλυπητήρια και τη συμπάθεια, πρακτικά μέτρα κατά της Τουρκίας, θα υπάρξει και άλλη παραβίαση.

Επιχειρείται να γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και όχι ΑΟΖ η οποία αμφισβητείται από την Τουρκία», είπε και επεσήμανε πως ακόμη αναμένουμε να βγουν εντάλματα συλλήψεων.

Θα ήταν ορθότερο, συνέχισε, η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει το βέτο της σε συγκεκριμένα κεφάλαια των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Μετά την παρεμπόδιση [στον στόχο] της Σουπιάς, ο χρόνος τρέχει αντίστροφα και πρέπει να κινηθούμε τάχιστα προς τον ενεργειακό προγραμματισμό που έχει καθυστερήσει απαράδεκτα, είπε, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση συνειδητοποίησε πως η μοναδική χώρα που έχει τη βούληση και τη δύναμη να δημιουργήσει κάποιας μορφής αποτρεπτική προστασία για μια απειλητική ενέργεια της Τουρκίας είναι η Γαλλία.

Από την πλευρά του, ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης μίλησε για τη σημασία της αποβατικής άσκησης Θαλασσόλυκος, που είναι προπομπός της άσκησης Efes.

O Θαλασσόλυκος γινότανε χρόνια, αλλά φέτος συμπίπτει με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καλεντερίδης μίλησε για ξένα δημοσιεύματα που θέλουν την Τουρκία να κάνει δεύτερες σκέψεις για αναβολή της προμήθειας των s-400 από τη Ρωσία.

Φαίνεται πως έχουν μπει σε μια διαδικασία συναλλαγής με τις ΗΠΑ και αυτό σχετίζεται με τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία, όπου ο Ερντογάν θα μπορέσει να κλείσει το μέτωπο με τους Κούρδους και να επικεντρωθεί περισσότερο σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ο κ. Καλεντερίδης υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της κρίσης στην τουρκική οικονομία και τις ευρύτερες προεκτάσεις που ίσως εμπεριέχει για τα επόμενα βήματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα