Τσαβούσογλου: Δεν είναι αποδεκτή άλλη αποτυχία στο Κυπριακό

Την άποψη ότι άλλη μια αποτυχία στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν είναι αποδεκτή, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Αnadolu. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλη αποτυχία εδώ. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Είπαμε στην τελευταία διαπραγμάτευση για μια ομοσπονδιακή λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις τόσο εντός της

ΑΟΖ της Τουρκίας όσο και στα βόρεια της Κύπρου στο όνομα των Τ/Κ.

«Η ε/κ πλευρά αποδέχεται ότι έχει και η τ/κ κοινότητα δικαιώματα για τα αποθέματα γύρω από το νησί. Επομένως, αφού το αποδέχεσαι, τότε πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου και τα δικαιώματα του τ/κ λαού. Η ε/κ διοίκηση λέει: ‘ας κάνω τώρα τη γεώτρηση και μετά όταν γίνει η εξόρυξη, θα δω. Τότε θα το δούμε’. Αν είναι να το κάνεις τότε, αν το δέχεσαι, γιατί τότε δεν το κάνεις από τώρα; Φυσικά εδώ παίζεται κάποιο παιχνίδι. Αλλά όπως δεν το επιτρέψαμε και στο παρελθόν, το είδαν και οι ίδιοι, οι εταιρείες που ήρθαν το είδαν, έτσι και τώρα δεν θα το επιτρέψουμε. Από την άλλη το είπαμε και στην Ε.Ε. και στις ευρωπαϊκές εταιρίες εδώ μπορούμε να βρούμε μία λύση, εμείς έχουμε ιδέες. Το είπαμε και στην Ε.Ε., και στην Ελλάδα το είπαμε. Αλλά τώρα κι εμείς πήραμε την πλατφόρμα μας, επομένως θα προβούμε σε γεωτρήσεις και σε έρευνες τόσο στη δική μας ΑΟΖ, όσο και στις καθορισμένες από την ΤΔΒΚ περιοχές, όπου έχουμε προσκληθεί. Άλλωστε το ερευνητικό μας πλοίο το ‘Μπαρμπαρός Χαϋρεντίν Πασά’ είναι ήδη στην περιοχή και συνεχίζει τις έρευνές του. Στο τέλος, αν υπάρχουν αποθέματα και δικαιώματα και των δύο πλευρών γύρω από το νησί, θα πρέπει να τα μοιραστούμε. Αυτή είναι η δική μας η έγνοια.

«Φυσικά όσον αφορά τη δική μας ΑΟΖ, εμείς θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας εκεί», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι είναι υπέρ των ανεπίσημων πλέον διαπραγματεύσεων πριν έρθει ο κατάλληλος χρόνος για τις επίσημες και μάλιστα κάλεσε την Ελλάδα ακόμη και να συνομιλήσει απευθείας με το ψευδοκράτος. Κατά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι ‘διασταυρούμενες’ ανεπίσημες συνομιλίες είναι εκείνες που θα βοηθήσουν περισσότερο τις διαπραγματεύσεις όταν ξεκινήσουν.

«Για να έρθουμε στο θέμα της λύσης, στο Κραν Μοντανά συζητήσαμε για μια ομοσπονδιακή λύση, όπως ακριβώς είχαν γίνει προσπάθειες από το 1960, 1970. Αλλά ας αφήσουμε το παρελθόν, γνωρίζετε ότι το 2004 υπήρχε το σχέδιο Ανάν. Ωστόσο η ε/κ πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Και στο Κραν Μοντανά η ε/κ πλευρά έδειξε ότι δεν είναι έτοιμη για μια ομοσπονδιακή λύση. Το είδαν τα ΗΕ, η Ε.Ε. και εμείς ως εγγυήτριες δυνάμεις. Και στο τέλος ο ΓΓ του ΟΗΕ σταμάτησε τη διάσκεψη. Τώρα πριν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τί θέλουμε και γιατί θα κάνουμε μια διαπραγμάτευση. Εμείς πήγαμε δύο φορές στο νησί για αυτό το θέμα. Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο Ακιντζί, τον πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες προεργασίες. Τώρα κοιτάω ότι στο νησί κάνουν φτηνή πολιτική, γνωρίζετε ότι κάποιες ομάδες στην βόρεια Κύπρο δυστυχώς τρέφουν εχθρότητα κατά της Τουρκίας, Λένε αυτός δεν ήταν, αυτός αποκλείστηκε, με αυτόν γιατί συναντήθηκε. Κι όμως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα κοινών αποφάσεων που λάβαμε όλοι μαζί. Τί θέλουμε, γιατί θα διαπραγματευτούμε; Για ομοσπονδία; Για συνομοσπονδία; Για δύο κράτη; Ή για κάτι άλλο; Εμείς δεν είμαστε κλειστοί έναντι οποιασδήποτε εναλλακτικής. Εμείς δεν έχουμε εμμονή σώνει και καλά για μια πρόταση ή για μια πρόταση λύσης ή συστήματος. Βλέπετε την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ. Τί λέει εκεί; Πρέπει να προηγηθεί κοινή αντίληψη των πλευρών τί θα συζητήσουν. Θέλω να πει ότι ‘εγώ δεν ξεκινώ διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο έτσι για να αρχίσουν’. Ο δικός μας στόχος στις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις είναι αυτός και πλέον κανείς δεν μπορεί να αποδεχτεί μια ακόμη αποτυχία. Και μάλιστα εμείς με τίποτα δεν το αποδεχόμαστε. Γι αυτό αν θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση πρέπει να είναι επικεντρωμένη στη λύση, πρέπει να είναι γνωστό το πλαίσιό της και πρέπει πλέον να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Άλλωστε είχαμε πει ότι είναι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις αυτές για την ομοσπονδία. Το είπε και ο Ακιντζί, κι εμείς αυτό. Το είπαν όλοι εκεί αυτό. Το είπα και στα ΗΕ. Τώρα συζητούμε και αξιολογούμε τί θα κάνουμε. Μπροστά μας άλλωστε έχουμε εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Μέχρι τότε η ε/κ πλευρά δεν θα κάνει βήμα, υπάρχει το Brexit με το οποίο ασχολείται η Βρετανία. Αυτή την περίοδο κατ’ εμένα οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις είναι ωφέλιμες για όλους. Και εσείς, η Ελλάδα καθίστε και συζητείστε με την ΤΔΒΚ, τί θέλει και τί σκέφτεται η ΤΔΒΚ. Γνωρίζετε ότι και παλιά είχαν γίνει διασταυρούμενες διαβουλεύσεις. Δεν πρέπει να τις φοβόμαστε. Δεν σημαίνει ότι αποκλείεται οποιαδήποτε πλευρά. Εμείς εργαζόμαστε πρακτικά και σε αυτό το θέμα όπως και σε όλα τα άλλα θέματα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα