Τσαβούσογλου: Μονομερείς και μαξιμαλιστικές αξιώσεις Ελλάδας και Κύπρου

Την τελευταία υιοθετείσα επίσημη θέση της Άγκυρας ότι η Τουρκία βλέπει το μέλλον της στην ΕΕ, επανέλαβε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά θα πρέπει, όπως είπε, να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη. 

«Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και βλέπει το μέλλον της στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σε ομιλία του στο πλαίσιο του TRT World

Forum 2020. «Μόλις ξεπεράσουμε τη σημερινή σύγχυση που υπάρχει -κυρίως προς την ευρωπαϊκή πλευρά - πιστεύω ότι μπορεί να γίνει το ιστορικό βήμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», ανέφερε.

Ο επί κεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πρότεινε η επίλυση των διαρκών διαφορών μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών να ενεργήσει ως καταλύτης μετασχηματισμού και της  ευρύτερης γειτονιάς της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η ένταση διατηρείται σε υψηλά επίπεδα μετά την ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η Τουρκία διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στο να αντιστέκεται στις πρωτοβουλίες αυτές», ενώ εμφανίστηκε και πάλι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας στην ανατ. Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε πάλι για μονομερείς και μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ τόνισε ότι πρωταρχικό ζήτημα της Τουρκίας είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα τα δικά της και των Τ/Κ.

«Βλέπουμε συχνά να γίνεται κατάχρηση της αλληλεγγύης της ΕΕ για να στηριχτεί η εθνικιστική ατζέντα αυτών των μελών».

«Εργαλείο κατά της Τουρκίας» χαρακτήρισε την επιχείρηση Ειρήνη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι σκοπός ορισμένων παικτών της περιοχής είναι να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην ανατ. Μεσόγειο.

«Τον τελευταίο καιρό η Επιχείρηση Ειρήνη χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο κατά της Τουρκίας. Η επιχείρηση στις 22 Νοεμβρίου έδωσε εντολή απόβασης σε ένα εμπορικό πλοίο με τουρκική σημαία χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Αυτό συνιστούσε ανοιχτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Συμπεριφέρθηκαν άσχημα και παρενοχλήθηκαν τα μέλη του πληρώματος. Στο τέλος της έρευνας που διήρκησε 11 ώρες δεν βρέθηκε τίποτα ενάντια στο εμπάργκο όπλων στο πλοίο. Διαμαρτυρόμαστε δριμύτατα κατά αυτής της παράνομης ενέργειας. Διατηρούμε το δικαίωμα να προσφύγουμε σε κάθε υφιστάμενο νόμιμο μέσο προκειμένου να απαντήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο. Για το λόγο αυτό απευθύναμε έκκληση για περιφερειακή διάσκεψη της ανατολικής Μεσογείου με την συμμετοχή όλων των παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η παροχή εκπαίδευσης και συμβουλών εκ μέρους της Τουρκίας προς την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης όχι μόνο εμπόδισε έναν εμφύλιο πόλεμο, αλλά άνοιξε και το δρόμο για την πολιτική διαδικασία υπό τη σκέπη του ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας επίσης την «κακομεταχείριση» των προσφύγων από την Ελλάδα και τη στάση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι πολιτικές push-back είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, αλλά η Ευρώπη παραμένει σιωπηλή επί του θέματος.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην αύξηση του λαϊκισμού στην Ευρώπη και υποστήριξε ότι η έκρηξη της πανδημίας επιδείνωσε τις αυξανόμενες τάσεις μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ισλαμοφοβίας, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι «η Ευρώπη είναι το επίκεντρο τέτοιων αρνητικών τάσεων, ιδίως στα δυτικά της ηπείρου». όπως είπε με νόημα.

Τόνισε δε ότι η Τουρκία ανησυχεί για την αυξανόμενη λαϊκίστικη, ρατσιστική, αντι-μεταναστευτική ρητορική στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η ρητορική μίσους και τα επιθετικά δημοσιεύματα κατά των Μουσουλμάνων αυξάνονται, με αποτέλεσμα να απειλείται η ασφάλεια και η ευημερία τους. «Ο λαϊκίστικος και ρατσιστικός λόγος θα χρησιμεύσει μόνο για την ενίσχυση των φονταμενταλιστών και των τρομοκρατών», είπε.

Σχετικά με την συμφωνία ειρήνης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θα αναλάβει ρόλο για τη διατήρηση της ειρήνης και την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός μετά από αίτημα του Μπακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα