Τσαβούσογλου: Σε ομηρία οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας από απαιτήσεις Ελλάδας-Κύπρου

Τον ισχυρισμό ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ «τίθενται σε ομηρία από τις παράλογες και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων», πρόβαλε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο και συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.
 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα FAZ.

Ερωτηθείς εάν οι συχνές συναντήσεις με τον Χάικο Μάας αποτελούν ένδειξη

ότι η Τουρκία σημειώνει πρόοδο σε σχέση με τη διευθέτηση των αντιδικιών με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, απάντησε πως φανερώνουν το πόσο μεγάλη είναι η κοινή τους ατζέντα. "Το ζητούμενο δεν είναι η επίλυση συγκρούσεων. Σε σχέση με το Βερολίνο βλέπουμε ευκαιρίες και συνέργειες. Πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να βρει δύο άλλες χώρες, έστω και γειτονικές, που να έχουν τόσο εκτεταμένες σχέσεις. Φυσικά και θα υπάρξουν διαφωνίες. Με τις Βρυξέλλες εργαζόμαστε για τη βελτίωση των σχέσεων με βάση μια από κοινού συμφωνηθείσα θετική ατζέντα. Αυτό απαιτεί προσπάθεια και από τις δύο πλευρές", είπε.

Σχετικά με τις ιδέες που μεταφέρει στο Βερολίνο, ανέφερε πως "πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία. Οι συμφωνίες για ασφαλή ταξίδια και τον τουρισμό που κάναμε πέρυσι είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού. Θέλουμε να το επαναλάβουμε".

Πρόσθεσε ότι "θα μιλήσουμε για την Κύπρο και θα κάνουμε ένα πέρασμα στη Λιβύη και το Αφγανιστάν, καθώς η Γερμανία είναι ένας σημαντικός εταίρος σε αυτά τα θέματα. Σε σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας διαθέτουμε αποτελεσματικούς μηχανισμούς διαλόγου με τη Γερμανία. Αλλά περιμένουμε περισσότερα από τους Γερμανούς φίλους μας".

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για μια νέα Συμφωνία για τους Πρόσφυγες, ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τη Μετανάστευση. "Από το 2015 η παράνομη μετανάστευση προς την ΕΕ στο Αιγαίο έχει μειωθεί κατά 92%. Ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος ως προς το ό,τι η ΕΕ είχε υποσχεθεί στην Τουρκία", είπε.

Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη, πρόσθεσε, "κατά τα φαινόμενα προτιμούν να αγνοούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν εξ αυτής και να επικεντρώνονται μόνο στη δέσμευση της Τουρκίας να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση. Η ΕΕ δεν έχει ενεργοποιήσει το εθελοντικό σύστημα ανθρωπιστικής υποδοχής για Σύρους, ούτε υποστήριξε την ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των Σύρων στις απελευθερωθείσες από την τρομοκρατία περιοχές (...)".

Η ΕΕ, πρόσθεσε, θα πρέπει να αρχίσει να σχεδιάζει το πώς θα συνεχιστεί η συνεργασία και το τι θα πρέπει να γίνει ως προς την κατανομή των βαρών.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν όρια στη συνεργασία με την ΕΕ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε πως "θεωρούμε ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, από τομείς όπως η Ασφάλεια, η Άμυνα και οι προσπάθειες για περιφερειακή σταθερότητα έως την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό".

Συνεχίζοντας είπε ότι "είναι λυπηρό, ωστόσο, ότι οι σχέσεις τίθενται σε ομηρία από τις παράλογες και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων. Αυτό θέτει σε κίνδυνο το τεράστιο δυναμικό μας για συνεργασία".

Για το εάν η Τουρκία προσεγγίζει με την Ελλάδα μια διπλωματική λύση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε πως "η διπλωματία είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των διμερών προβλημάτων που αφορούν τη θάλασσα. Ήταν η Ελλάδα που απέφευγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν, όταν υπάρχει πολιτική βούληση".

Αναφορικά με το «Sofagate» και στο τι πήγε στραβά στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ με τον Πρόεδρο Ερντογάν, είπε ότι το περιστατικό προέκυψε αποκλειστικά από τις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες και αντιπαλότητες εντός της ΕΕ. Πριν από την επίσκεψη, η Τουρκία εκπλήρωσε όλες τις επιθυμίες της αντιπροσωπείας της ΕΕ. "Παρά τις επαναλαμβανόμενες υπενθυμίσεις μας, εκπρόσωποι του τμήματος Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ταξίδεψαν στην Τουρκία μαζί με την ομάδα της ΕΕ για την προπαρασκευή της επίσκεψης. Εάν η Επιτροπή είχε άνδρα Πρόεδρο, οι ρυθμίσεις για το Πρωτόκολλο θα ήταν ακριβώς οι ίδιες, όπως ζήτησε ρητά η πλευρά της ΕΕ. Είναι λυπηρό το ότι τα εσωτερικά προβλήματα της ΕΕ έριξαν την σκιά τους σε αυτήν την επίσκεψη", είπε.

Διαβάστε επίσης: Χτίζει «Λαϊκή Συμμαχία» για ανατροπή Ερντογάν η «λύκαινα» Ακσενέρ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσαβούσογλου, ΕΕ#45Τουρκίας, Ελλάδας#45Κύπρου,tsavousoglou, ee#45tourkias, elladas#45kyprou