Τσαβούσογλου: Θα κοινοποιήσουμε την υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο

Το δάχτυλο στην Ευρώπη για το θέμα της ανατ. Μεσογείου κούνησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του στην Άγκυρα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Συζητώντας τις εξελίξεις στην Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου ζήτησε από την Κροατία να είναι αντικειμενική και όχι να υποστηρίξει την Ευρώπη επειδή είναι μέλος της.

«Η Κροατία, ως μέλος της Ε.Ε., θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τη θέση της Ε.Ε. στην ανατολική Μεσόγειο,

αλλά γνωρίζουμε ότι η Κροατία είναι αντικειμενική και ειλικρινής σε αυτά τα θέματα», τόνισε.

Θα κοινοποιήσουμε την υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο

Στην ερώτηση αν η διαδικασία για την εφαρμογή του μνημονίου με τη Λιβύη ολοκληρώθηκε και αν θα υπάρξει κάποια αντίδραση στις επιστολές που επέδωσε η Ελλάδα στα ΗΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι η Τουρκία απαντά με τη συμφωνία αυτή και με την κοινοποίηση που θα κάνει στα ΗΕ. «Οι ενστάσεις της Ελλάδας, όπως έχουμε πει, είναι άκυρες. Υπογράφηκε μία συμφωνία μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία και η Λιβύη εξασφάλισαν την προστασία των δικαιωμάτων τους, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το μνημόνιο με την Λιβύη έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 8 Δεκεμβρίου, έχει υπογραφεί από τον πρόεδρο Ερντογάν και τώρα είναι να γίνει η κοινοποίηση.

«Με την συμφωνία δίνουμε παράλληλα και πληροφορίες και κοινοποιούμε στα ΗΕ την νέα υφαλοκρηπίδα μας, την οποία καθορίσαμε στα δυτικά σύνορά μας. Κοινοποιούμε την υφαλοκρηπίδα μας στην ανατ. Μεσόγειο. Προχωράμε εντός της υφαλοκρηπίδα μας ένα μέρος των γεωτρήσεών μας, την οποία δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέφερε στον Κροάτη συνομιλητή του ότι πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία για ίση κατανομή του φυσικού πλούτου της Μεσογείου και ότι περιμένει από την Ε.Ε. «αντί να υποστηρίζει τα λάθος βήματα των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να σκεφτεί μία μέση λύση για το θέμα αυτό», προσθέτοντας μάλιστα ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. δεν έχουν πρακτικά καμία ισχύ.

Η συμφωνία με την Λιβύη δεν περιλαμβάνει την αποστολή στρατιωτικής δύναμης

Όσον αφορά την συζήτηση που έχει φουντώσει στην Τουρκία για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπάθησε να κατευνάσει το κλίμα, λέγοντας ότι: «Αν δεν έρθει αίτημα από τη Λιβύη, δεν τίθεται θέμα αποστολής στρατιωτικής δύναμης. Ο πρόεδρός μας το έχει πει, άλλωστε, ότι θα το εξετάσουμε όταν θα υπάρξει σχετικό αίτημα».

Σε μία τέτοια περίπτωση, η Άγκυρα –σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ- θα ενεργήσει κατά τον ίδιο τρόπο, δηλαδή θα ζητήσει την έγκριση της βουλής, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις αποστολής στρατευμάτων στο εξωτερικό με βάση το εθνικό και το διεθνές δίκαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα