Τσαβούσογλου:Η Κύπρος κρατά όμηρο την ενταξιακή της Τουρκίας

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου και ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησαν εκ νέου από τις Βρυξέλλες την Κυπριακή Δημοκρατία για παρακώλυση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για μονομερές, όπως το αποκάλεσαν, μπλοκάρισμα των ενταξιακών κεφαλαίων 23 και 24 και για αντιπαραγωγική στάση στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα.

Ο Ομέρ Τσελίκ και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου βρέθηκαν στις Βρυξέλλες

για την διάσκεψη διαλόγου υψηλού πολιτικού επιπέδου στην έδρα της Κομισιόν. Ο διάλογος κράτησε για περίπου δύο ώρες και την πλευρά της ΕΕ εκπροσώπησε η Ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Συγκεκριμένα, σε κοινές με την Μογκερίνι και τον Χαν δηλώσεις τους προς τον Τύπο μετά τη συνάντηση, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου επιχειρηματολόγησε κατά της Κύπρου “δείχνοντας” με το χέρι την Ύπατη Εκπρόσωπο και υποδεικνύοντας στους εκπροσώπους του Τύπου να την ρωτήσουν “ποιος ήταν παραγωγικός και ποιος δεν ήταν παραγωγικός στο Κραν Μοντάνα”. Είπε μάλιστα ότι “η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν παραγωγική” και ότι δεν μπορεί πια να κρατάει όμηρο τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, και την εξέλιξη της τελωνειακής ένωσης. Επέκρινε δε τις χώρες της ΕΕ για το γεγονός ότι “επιδεικνύουν αλληλεγγύη” μεταξύ τους και “έχουν διπλά στάνταρντ” όσον αφορά τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Φ.Μογκερίνι δεν σχολίασε ποιος ήταν παραγωγικός και ποιος όχι στην διάσκεψη του Κραν Μοντάνα και επεσήμανε στον Τσαβούσογλου και τον Τσελίκ, ότι “η ΕΕ είναι μια οικογένεια και καλώς τα κράτη μέλη έχουν μεταξύ τους αλληλεγγύη”, ο δε Γιοχάνες Χαν επεσήμανε δημόσια στους δύο Τούρκους υπουργούς ότι τα ενταξιακά κεφάλαια χρειάζονται ομόφωνες αποφάσεις. Τους θύμισε δε ότι η ΕΕ δεν τερμάτισε τη διαδικασία και έχει κρατήσει τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς.

Είπε δε πως "το κυπριακό δεν είναι ο μοναδικός λόγος που δεν ανοίγουν τα ενταξιακά κεφάλαια".

Επιπλέον η Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε στον Τσαβούσογλου και τον Τσελίκ, ότι η ίδια η Τουρκία ζητούσε από την ΕΕ να επικεντρωθούν οι μεταξύ τους συζητήσεις στην στρατηγική και όχι μόνο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις: “όπως βλέπετε τώρα δίνουμε έμφαση στο κομμάτι της στρατηγικής”.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος δήλωσε βέβαια ότι κάθε ένα κράτος μέλος ξεχωριστά “θα πρέπει να έχει θετικές σχέσεις με την Τουρκία και το αντίστροφο”.

Σε σχέση με τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ, ο Γιοχάνες Χαν επεσήμανε στους συνομιλητές του ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει άλλα 5 από τα 72 κριτήρια, για να λάβει την απάντηση από τον Ομέρ Τσελίκ ότι η τουρκική πλευρά ετοιμάζει ένα σχετικό φάκελο.

Παρομοίως η τουρκική πλευρά ζήτησε την επιτάχυνση της εκταμίευσης των κονδυλίων για το προσφυγικό και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης.

Το σημείο ωστόσο της σύγκρουσης των δύο πλευρών όπως φάνηκε από τις δηλώσεις ήταν το κομμάτι των θεμελιωδών ελευθεριών και της λειτουργίας του κράτους δικαίου. Η ΕΕ επέκρινε με ένταση την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησαν σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, ιδίως της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, ελευθερία του λόγου και τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Ο Γιοχάνες Χαν τόνισε με έμφαση ότι κάθε μελλοντική συζήτηση με την Άγκυρα βασίζεται στην τήρηση των παραπάνω αρχών.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι “κανένας νόμος που ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο δεν οδήγησε σε υπαναχώρηση του κράτους δικαίου στην Τουρκία από το 2012 και θύμισε την πάγια θέση της Άγκυρας πως αν η ΕΕ θέλει να συζητήσει σοβαρά την κατάσταση θα πρέπει να ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24. Επιπλέον κατηγόρησε τους πρόσφατα συλληφθέντες δημοσιογράφους για προσχηματική δημοσιογραφία και συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες όπως το ΠΚΚ και η ΦΕΤΟ.

Τέλος αποφασίστηκε ότι θα διεξαχθεί μια συνάντηση διαλόγου για την ενέργεια τον Σεπτέμβριο, για τις μεταφορές τον Οκτώβριο και για την οικονομία τον Νοέμβριο. Ο Ομέρ Τσελίκ ζήτησε μετ επιτάσεως τη διεξαγωγή Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας με τη συμμετοχή των ηγετών 28 της ΕΕ και αποκάλυψε ότι όταν αυτή λάβει χώρα, αυτό θα συμβεί στα Άδανα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα