Τσελίκ: Οι Ελληνοκύπριοι φταίνε στην Ανατολική Μεσόγειο

«Όταν κοιτάξει κανείς τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού, βλέπει μια αμυαλοσύνη. Δεν μπορούν να φέρνουν μπροστά μας το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου μονομερώς. Σε αυτή τη διαδικασία, ο φταίχτης είναι η ε/κ πλευρά. Έχει μετατραπεί σε γειτονιά αλληλεγγύης της Ε.Ε.

Πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση στις αποφάσεις που λήφθηκαν μετά τη Σύνοδο της Βάρνας», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός για την Ε.Ε., Ομέρ Τσελίκ, απαντώντας στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, αν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λάθος και αναφέρουν τον Πάνο Καμμένο

ως αποδέκτη της απάντησης Τσελίκ.

Ο Ομέρ Τσελίκ, μετά από τη συνάντησή του με την Υπουργό για την Ε.Ε. της Γαλλίας Nathalie Loiseau, είπε πως χθες ακόμη ένας Έλληνας Υπουργός έκανε δήλωση ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου κερδισμένη θα είναι η Ελλάδα και χαμένη η Τουρκία. «Στην πραγματικότητα, αυτή η δήλωση δεν θα έπρεπε να παίξει σε ειδησεογραφικό δελτίο της Τουρκίας, αλλά σε σατιρική εκπομπή. Δηλαδή, εάν ένας Υπουργός χώρας της Ε.Ε. μιλά για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και επιπλέον μιλά με τέτοιο τρόπο, αυτό είναι δείγμα πολιτικής αμυαλοσύνης. Επομένως, η πλευρά που πρέπει να προειδοποιηθεί είναι η Ελλάδα για τις δηλώσεις της εναντίον της Τουρκίας. Εάν μια χώρα της Ε.Ε. δεν μπορεί να τα έχει καλά με τη γείτονά της, δεν μπορείτε να λέτε στη γείτονα ‘βελτιώστε τις σχέσεις σας’.

Επομένως, λέμε ότι πρέπει να προστατευθεί η εικόνα που βγήκε στη Βάρνα. Όλοι παντού πρέπει να προσέχουν τους τρόπους τους. Βλέπουμε ότι χώρες, όπως η Αυστρία, συχνά χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός, είπε ακόμη, ότι δεν μπορούν να φέρνουν μπροστά μας το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου μονομερώς. «Σε αυτή τη διαδικασία, ο φταίχτης είναι η ε/κ πλευρά» και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. έχει μετατραπεί σε γειτονιά αλληλεγγύης που στηρίζει τη ‘νότια Κύπρο’, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. «Πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση στις αποφάσεις που λήφθηκαν μετά τη Σύνοδο της Βάρνας», ανέφερε.

«Εμείς λέμε να ανοίξουμε το κεφάλαιο 23, το κεφάλαιο 24. Επικρίνετε την Τουρκία. Τότε πώς θα προχωρήσουμε; Να καθίσουμε να συζητήσουμε. Κάποιοι λένε ότι για το άνοιγμα των κεφαλαίων υπάρχουν όροι. Η υποβολή όρων για το άνοιγμα κεφαλαίων σημαίνει ‘δεν θέλω να υπάρξει πρόοδος’», σημείωσε αναφορικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα