Τσελίκ: Πρέπει να συζητηθεί πλέον λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Tο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (23.02.21) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του στον Τύπο μετά από συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, αναφέρθηκε σε ποικίλα θέματα στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και το Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων, ο Τσελίκ ερωτηθείς εάν υπάρχει σχέδιο δράσης που περιέχει την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Τσελίκ είπε:

«Δεν είναι δυνατόν πια να συνεχίσει να συζητείται ένα παλιό μοντέλο στην Κύπρο, το οποίο δεν υπάρχει».

Υποστηρίζοντας ότι πρέπει να συζητηθεί πλέον η λύσης δύο κρατών, ο Τσελίκ ισχυρίστηκε: «Η αναγνώριση του ελληνοκυπριακού τομέα της νότιας Κύπρου [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία] και η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παραβίαση όλων των κανόνων, είναι παραβίαση του δικαίου, είναι παραβίαση των θεμελιωδών αρχών των διεθνών σχέσεων. Φυσικά η Τουρκία επιθυμεί να δει να αντιμετωπίζουν την ΤΔΒΚ με την ίδια αναγνώριση, ως ένα κυρίαρχο κράτος. Εκεί υπάρχει ένα κράτος, μια σημαία, ένας πρόεδρος, ένας πρωθυπουργός, υπάρχει μια κυβέρνηση και μια βουλή. Αυτά εκπροσωπούν την τουρκοκυπριακή υπόθεση.

Η Τουρκική Δημοκρατία φροντίζει ώστε αυτό το κυρίαρχο κράτος να τύχει του απαραίτητου σεβασμού από την διεθνή κοινότητα. Ο Πρόεδρος μας το έχει εκφράσει δεκάδες φορές αυτό σε διάφορες συναντήσεις και πλατφόρμες. Εξάλλου, αυτή είναι μια πολιτική που συνεχίζεται εδώ και καιρό».
Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα που  ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου μετά από διακοπή πέντε χρόνων, ο Τσελίκ είπε ότι υποστηρίζουν σθεναρά την σταθερή πρόοδο αυτών των συνομιλιών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τον διάλογο και το υγιές έδαφος, που δημιούργησαν οι διερευνητικές συνομιλίες, αλλά αυτό δεν πρέπει να το λέμε μόνο εμείς, η μία πλευρά. Κοιτάξτε, οι προκλητικές, επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας συνεχίζονται», υποστήριξε ο Τσελίκ.

Απευθυνόμενος προς την Ελλάδα, ο Τσελίκ ανέφερε: «Είμαστε γείτονες, έχουμε ζήσει μαζί μέχρι τώρα και θα ζούμε μαζί και μετά από αυτό στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Κι εμείς το γνωρίζουμε κι εσείς το γνωρίζετε ότι δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα οι συμμαχίες που δημιουργείτε με άλλους για να βλάψετε την Τουρκία ή για να την στριμώξετε.

Το πιο υγιές πράγμα είναι να καθίσετε με την Τουρκία και να συμφωνήσετε στη βάση ‘win-win’, στα θέματα που έχουμε αναφέρει. Αλλά εάν συνεχίσετε να κάνετε προκλητικές δηλώσεις, αντί αυτού, εάν συνεχίσετε να κάνετε δηλώσεις που βλάπτουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της ΤΔΒΚ, εάν συνεχίσετε να κάνετε δηλώσεις που στοχοποιούν τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δυστυχώς δεν θα είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι για την αποσταθεροποίηση αυτών των διπλωματικών διαδικασιών, που επιθυμούμε να διεξαχθούν με υγιή τρόπο.

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους πολιτικούς, ιδιαίτερα, τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να χρησιμοποιούν μια υγιέστερη και καθαρότερη γλώσσα».

Αναφερόμενος στην ναυτική άσκηση που θα διεξαχθεί στη δυτική Θράκη με τις ΗΠΑ, ο Τσελίκ είπε ότι θα επεκταθεί 20 χιλιόμετρα δυτικά των συνόρων της Τουρκίας μέχρι την Αλεξανδρούπολη, διατυπώνοντας εκ νέου ότι δεν θα κάνουν καμία υποχώρηση «ούτε στην θάλασσα [«Γαλάζια Πατρίδα»] ούτε στην ξηρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα