Τσιόλας: Αγωνιζόμαστε για κράτος, απεξαρτημένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις

Αγωνιζόμαστε για ένα κανονικό κράτος, πλήρως απεξαρτημένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία τουρκικού στρατού και με διασφαλισμένη την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανέφερε σήμερα ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

Σε ομιλία του στον εορτασμό για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Σωτήρα, ο κ. Τσιόλας ανέφερε ότι σήμερα «βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος καθώς η Τουρκία με όλη την έπαρση και την αλαζονεία που διακρίνει την ηγεσία της, και συνεπαρμένη από την

ισχύ της δύναμης της, αλλά και από την ανοχή χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κλιμακώνει την αδιαλλαξία της στο Κυπριακό, προβάλλοντας ακραίες θέσεις προκειμένου να εξυπηρετήσει τα αποκλειστικά δικά της συμφέροντα στην περιοχή».

Στην πραγματικότητα, συνέχισε, «προβάλλει θέσεις που κάθε άλλο παρά μπορεί να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού».

Ο κ. Τσιόλας στην ομιλία του έκανε αναφορά και στις δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος «ζήτησε εκ των προτέρων να αποδεχθούμε, πέρα από τις εγγυήσεις της Τουρκίας, την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, την πολιτική ισότητα όπως την εννοεί και την θέλει η Άγκυρα με την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή με την μια οπωσδήποτε τουρκική ψήφο για κάθε απόφαση, καθώς και την εκ περιτροπής προεδρία».

Ο κ. Τσαβούσογλου, σημείωσε ο Θεοδόσης Τσιόλας, «είπε ότι με αυτές τις προϋποθέσεις, μπορεί να ξεκαθαριστεί αν θα προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις. Ο κ. Τσαβούσογλου μιλά μεν για λύση ομοσπονδίας, αλλά μιλά εκβιαστικά και για λύση δυο κρατών και δυστυχώς συνεχίζει η Άγκυρα, με τις συνεχείς παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και της περιοχής της ΑΟΖ της Κύπρου, την πλήρη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όσον αφορά στην εκμετάλλευση των ενεργειακών μας πόρων και τις απειλές για τον εποικισμό της Αμμοχώστου».

Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε επίσης ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα διακηρύξει τη θέληση της δικής μας πλευράς να συνεργαστεί με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την εκδήλωση της πρωτοβουλίας του. Επιδιώκουμε την ανατροπή της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης πραγμάτων στο νησί μας, μέσω της επίτευξης μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης» είπε και σημείωσε πως «μας προβληματίζουν ιδιαίτερα οι τουρκικές απαιτήσεις».

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, «εμείς επιμένουμε σε μια λύση που δεν θα  αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, όπως και σε κάθε έννοια δικαίου, και θα επιτρέπει τη δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη διαρκή σταθερότητα και τη συνύπαρξη και συνδημιουργία όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ο κ. Τσιόλας είπε ακόμα ότι «αγωνιζόμαστε για ένα κανονικό κράτος, πλήρως απεξαρτημένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία τουρκικού στρατού και με διασφαλισμένη την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».

Η 28η Οκτωβρίου με το πανανθρώπινο παράδειγμα και τα διδάγματα που έδωσε το έθνος με την ηρωική αντίσταση του είπε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου «μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στην τουρκική επιβουλή και να διεκδικούμε την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδας μας, όπως είναι και το χρέος μας απέναντι στην ιστορία, σε αυτούς που θυσιάστηκαν για μας, αλλά και απέναντι στις νεότερες γενιές του κυπριακού Ελληνισμού».

Αναφερόμενος στο έπος του 1940, ο κ. Τσιόλας είπε ότι σήμερα «ενωμένοι, οι Πανέλληνες, τιμούμε το ηχηρό και αδιαπραγμάτευτο «ΟΧΙ» που κατέδειξε το ήθος και την αρετή ενός περήφανου λαού και που εξακολουθεί να εμπνέει, ως ιερή παρακαταθήκη, όλους τους ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους».

Στην ομιλία του ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρθηκε και στη συμμετοχή των Κυπρίων στον πόλεμο του 1940, λέγοντας ότι «μετά την ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας, 30 χιλιάδες Κύπριοι κατετάγησαν στο βρετανικό στρατό, πολέμησαν στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο και στη Λιβύη και πήραν μέρος στη μάχη της Κρήτης. Στη βρετανική δύναμη που εστάλη από τη Μέση Ανατολή να πολεμήσει στην Ελλάδα, περιλαμβάνονταν και 5.000 Κύπριοι, οι μισοί από τους οποίους σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν αιχμάλωτοι».

Ο λαός της Κύπρου, συνέχισε, «ήταν και θα είναι πάντα ταγμένος μαζί με όλους τους φιλελεύθερους λαούς της γης στην προάσπιση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το διαχρονικό μήνυμα της αντιφασιστικής νίκης των λαών είναι η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, των πανανθρώπινων αξιών, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης» είπε, και σημείωσε πως «γι’ αυτές τις αρχές και αξίες η Κύπρος εξακολουθεί να αγωνίζεται». 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα