Τσιούτης: Δεν φταίει κάποιο άτομο,περιοχή,γιορτή - Μπορούμε να το προλάβουμε

Σε μια σύντομη ανάλυση του τι παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πανδημία προχώρησε ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ.Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Ο δρ.Τσιούτης μέσω twitter μέσα από μια σειρά επεξηγηματικών tweets σκιαγραφεί τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε δίδοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι «δεν είναι αργά και μπορούμε να προλάβουμε μια νέα

έξαρση».

Η ευκαιρία που δεν πρέπει να δώσουμε σε νέα έξαρση

«Τις τελευταίες ημέρες εκφράζεται έκπληξη σε δημόσιες τοποθετήσεις λόγω της αύξησης των περιστατικών, σε μεγάλη αντιδιαστολή με τα πολύ «θετικά» μηνύματα που κυκλοφορούσαν μέχρι πρότινος.

Διαβάστε επίσης: Προειδοποιεί ο Καραγιάννης: «Θα το πω κυπριακά, καήκαμε…» (vid)

Όμως σε καμία περίπτωση η αύξηση αυτή δεν θα έπρεπε να αποτελεί «έκπληξη».

Αυτό φαινόταν στα δεδομένα μας εδώ και μέρες. Όπως ξέρουμε, ο δείκτης που αντανακλά ορθότερα την πραγματική εικόνα, είναι ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων δεν έφτασε ποτέ το 0, αλλά σταθεροποιήθηκε σε ένα «χαμηλό» 30-35 νοσηλευομένων, ενώ από τις 15 Ιουνίου και μετά έχει αρχίσει και αυξάνεται.

Το ίδιο παρατηρείται και στον αριθμό των συνανθρώπων μας σε ΜΕΘ/ΜΑΦ, που έχουν σταθεροποιηθεί στους 10-15/ημέρα».

Τι μας λένε αυτά;

«Ότι υπάρχει μία σταθερή ροή νέων μεταδόσεων και άρα νέων περιστατικών καθημερινά, σε όλο το φάσμα των ηλικιών.

Σημ.την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σε όλη τη διάρκεια του Ιούνη είχαμε 3 εισαγωγές και 2 άτομα σε ΜΕΘ».

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οδηγούμαστε σε μία νέα έξαρση και καλό είναι να τους κατανοήσουμε όλους, ώστε να δράσουμε εγκαίρως όλοι μαζί και να προλάβουμε περαιτέρω επιδείνωση:

Κόπωση

«Λογικό είναι μετά από 1.5 χρόνο και 3 lockdown, να θέλουμε να τελειώσει όλο αυτό και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, όπως την γνωρίζαμε πριν την πανδημία.

Δυστυχώς όμως έχουμε δρόμο μπροστά μας και οφείλουμε (πρωτίστως στον εαυτό μας) να κάνουμε καθημερινό μας βίωμα τα ατομικά μέτρα προστασίας που ξέρουμε».

Εφησυχασμός

«Είναι στη φύση μας όταν βρισκόμαστε σε φάση χαλαρώσεων, να νιώθουμε ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας &όλα θα πάνε καλά.

Πόσο μάλλον όταν οι χαλαρώσεις είναι στο επίπεδο που είμαστε σήμερα, όπου η καθημερινότητα δίνει την εντύπωση ότι η πανδημία έχει τελειώσει».

Χαλαρώσεις

«Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός κ η έκταση των χαλαρώσεων, τόσο πιθανότερο να βλέπουμε και μεταδόσεις σε διαφορετικούς χώρους (κοινή λογική).

Όμως οι χαλαρώσεις στις δραστηριότητες φέρνουν χαλαρώσεις &στην προστατευτική συμπεριφορά που είχαμε μάθει».

Αυξημένες επαφές / συνθήκες συνωστισμού

«Οι χαλαρώσεις φέρνουν επαφές, το άνοιγμα χώρων φέρνει συνθήκες συνωστισμού. Αυτά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης ταυτόχρονα σε πολλά άτομα  (θυμηθείτε ότι κάτι παρόμοιο είδαμε και πέρσι το καλοκαίρι, με δημιουργία μεγάλων ομάδων/αλυσίδων μετάδοσης σε συγκεκριμένους χώρους, οι οποίες εντοπίσθηκαν έγκαιρα, αντιμετωπίσθηκαν με τα σωστά μέτρα και «έσβησαν»).»

Στροφή τεστ σε συγκεκριμένες μερίδες πληθυσμού

«Η εισαγωγή του safepass σημαίνει ότι μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού (εμβολιασμένοι, άτομα με πρόσφατο ιστορικό νόσησης) μπορούν να *μην* υποβάλλονται σε τεστ.

Άρα τα τεστ στην πλειοψηφία τους, χρησιμοποιούνται από τη μερίδα του πληθυσμού που είναι μεν δραστήριοι (εργαζόμενοι, κοινωνική ενασχόληση, μαθητές – μέχρι πρότινος), αλλά δεν έχουν «εξασφαλίσει» ανοσία.

Αυτό σημαίνει ότι τα καθημερινά αποτελέσματα των rapid test, προέρχονται από ένα συγκεκριμένο ποσοστό του πληθυσμού μας και μπορεί να μην αντανακλούν την εικόνα στην κοινωνία (και ούτε εντοπίζουμε το σύνολο των περιστατικών)». 

Σταθεροποίηση ρυθμού εμβολιασμών

«Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία σταθεροποίηση στο ρυθμό εμβολιασμών.

Προσεγγίζοντας την παρατήρηση αυτή με ρεαλισμό, καλό είναι να αφήσουμε πια τις συζητήσεις περί «ανοσίας αγέλης» και στόχων εμβολιασμού και να δούμε με ποιο τρόπο, θα κατανοήσουμε τους λόγους που οι συμπολίτες μας δεν εμβολιάζονται και να φροντίσουμε, μέσω σωστής επικοινωνίας και διαφάνειας, να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στις αρχές και στην επιστήμη». 

Πιο μεταδοτικό στέλεχος

«Εδώ και ένα μήνα γνωρίζουμε ότι το «ινδικό» στέλεχος (πιο ορθά, «παραλλαγή Δέλτα») κυκλοφορεί στην κοινωνία μας.

Επίσης γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει να κυκλοφορεί και να μεταδίδεται ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος (βλ.εμπειρία Μαρτίου 2021 με το στέλεχος «παραλλαγή Άλφα» /«βρετανικό»).» 

Ο ECDC εξέδωσε χτες μία αναλυτική εκτίμηση κινδύνου για την πορεία του καλοκαιριού, με το στέλεχος «Δέλτα» να μεταδίδεται και την άρση μέτρων να συνεχίζεται. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η άρση μέτρων θα πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι απότομα, ώστε να προληφθεί απότομη έξαρση.

Διαβάστε επίσης: ECDC: Ποιες παραλλαγές εντοπίστηκαν στην Κύπρο και ποια είναι η κυρίαρχη

«Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθεί/τροποποιηθεί το εμβολιαστικό πλάνο ώστε να καλυφθούν όλες οι ομάδες των ευάλωτων, ενώ θα συνεχίσουν τα ατομικά μέτρα προστασίας/αποστασιοποίησης».

Συμπερασματικά

«Δεν φταίει κάποιο άτομο / περιοχή / γιορτή / εκδήλωση. Πανδημία έχουμε FFS. Δεν είναι αργά, μπορούμε να το προλάβουμε, αρκεί να αντιληφθούμε ότι ο ιός δεν φεύγει κι ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε, ώστε να κρατήσουμε αυτά που καταφέραμε μέχρι τώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα