Τσίπρας: Aποφασίσαμε να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε το παν ώστε να διασφαλίσει ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών θα περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι παράμετροι που διασφαλίζουν πλήρως την εδώ και πολλά χρόνια διαμορφωμένη «εθνική γραμμή» και το κατάφερε, είπε ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Κι αυτό, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται σε κάθε άρθρο αυτής της Συμφωνίας, αλλά και στη συνταγματική αναθεώρηση που επιτυχώς ολοκληρώθηκε στα Σκόπια.

Συγκεκριμένα

ανέφερε:

- Η γειτονική χώρα, μετά από 23 χρόνια, αφήνει πίσω της την ονομασία "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", το σημαντικότερο αφήνει πίσω τη συνταγματική της ονομασία και από "Δημοκρατία της Μακεδονίας" την μετέτρεψε σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», δηλαδή σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, εντός και εκτός, αυτό που χρόνια ζητούσε η ελληνική πλευρά.

- Αποδέχθηκε ότι η γλώσσα της, αναγνωρισμένη από το 1977 από τον ΟΗΕ, είναι μια νοτιο-σλαβική γλώσσα και ότι ο πολιτισμός της δεν έχει σχέση με τον αρχαιοελληνικό μακεδονικό πολιτισμό.

- Απάλειψε από το Σύνταγμά της κάθε υποψία αλυτρωτισμού, καθώς και οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, αναφορά σε μειονότητα.

- Στο νέο της Σύνταγμα δηλώνεται ρητά ότι η ιθαγένεια, όπως θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά της έγγραφα, δεν καθορίζει, ούτε προκαταλαμβάνει την εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.

Όταν το καλοκαίρι του 2017 εξελέγη πρωθυπουργός ένας προοδευτικός ηγέτης, ο Ζόραν Ζάεφ, βρεθήκαμε μπροστά σε μια αληθινή ευκαιρία αλλά και σε ένα κομβικό δίλημμα, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα "το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών".

"Είτε θα συνεχίζαμε την πολιτική της αδράνειας και των καθυστερήσεων με φόβο το πολιτικό κόστος. Είτε θα κάναμε την επιλογή, και μάλιστα χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος, να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη, την ιστορική ευκαιρία της ύπαρξης δύο προοδευτικών δυνάμεων στο τιμόνι των δύο χωρών, προκειμένου να κάνουμε την υπέρβαση, για την οποία πολλοί μίλησαν", εξήγησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: "Προς όφελος της σταθερότητας, αλλά και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο. Να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος. Να προχωρήσουμε, αναλαμβάνοντας το πολιτικό ρίσκο, όσο και το πολιτικό κόστος αυτής της διαδικασίας. Το δίλημμα ήταν πολιτικό κόστος ή το εθνικό συμφέρον".

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως τα Σκόπια έκαναν όλα όσα είχαν ποτέ τεθεί επισήμως ως προαπαιτούμενα από την ελληνική πλευρά και ακόμη περισσότερα, που η σημερινή κυβέρνηση πρόσθεσε, προκειμένου να έχουμε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας παράλληλα, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) επειδή εξακολουθούν να εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναρωτήθηκε τι ακριβώς βρίσκουν ως πρόσχημα για να εναντιωθούν και σημείωσε:

"Δεν αναφέρομαι σε όσους δήλωναν ή δηλώνουν ενάντια στη λεγόμενη εθνική γραμμή. Δηλαδή, σε όσους έλεγαν ή λένε ότι διαφωνούν με τη γραμμή της σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων. Αλλά αναφέρομαι σε όσους χρόνια τώρα έχουν αυτή τη θέση και έχουν υπερασπιστεί αυτή τη θέση από τις κυβερνήσεις τους.

Την έχουν αναγγείλει και ψηφίσει σε προγραμματικές τους δηλώσεις. Την έχουν υπερασπισθεί όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα. Αναφέρομαι στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τους ηγέτες τους, που κυβέρνησαν το τόπο τόσα χρόνια έχοντας αυτή τη γραμμή και στους αρχηγούς τους που υπήρξαν κορυφαίοι υπουργοί σε αυτές τις κυβερνήσεις. Πόση μεγαλύτερη υποκρισία πια; Πόσο μεγαλύτερος λαϊκισμός; Πόσο μεγαλύτερη προσπάθεια εξαπάτησης και ψηφοθηρίας; Και μάλιστα για ένα εθνικό θέμα με ιστορικές συνέπειες για τη χώρα".

Keywords
Τυχαία Θέματα