Τσίπρας: Αυτός που θα κόψει πρώτος το νήμα, θα κυβερνήσει

Αυτός που θα βγει πρώτος στις εκλογές, θα σχηματίσει κυβέρνηση, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας, και συμπληρώνει πως εάν αυτός εξασφαλίσει την πρωτιά, με τη Νέα Δημοκρατία αποκλείει συνεργασία. Δεν λέει το ίδιο κατηγορηματικό «όχι» για τυχόν συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

και Ποτάμι.

Υπογραμμίζει πως η κυβέρνησή του, που παρουσιάζει το νέο της πρόγραμμα απόψε στη Θεσσαλονίκη, δεν πρόκειται να δραπετεύσει από την ήδη επιτευχθείσα συμφωνία με τους δανειστές, «θα φύγουμε όμως από αυτήν, εάν την εφαρμόσουμε σωστά».

Ο τέως Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι σήμερα, Κυριακή, καταφεύγει «στα απλά μαθηματικά», όπως λέει, για να υποστηρίξει ότι "οι δημοσκοπήσεις είναι σε μια περίοδο όπου έχουμε 15 με 20% αναποφάσιστους, άρα το κόμμα που θα έρθει πρώτο αν δεν καταφέρει να έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή θα είναι πολύ κοντά σε αυτήν, άρα σίγουρα θα φτιαχτεί κυβέρνηση".

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το εκλογικό σύστημα της Ελλάδος, το κόμμα που θα κατακτήσει την πρώτη θέση έστω και με μία μόνο ψήφο διαφορά, παίρνει «δώρο» 50 επιπλέον εδρών.

Χαρακτηριστικό, ως προς τούτο, είναι το παράδειγμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου 2012, όταν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν πολύ κοντά, 29,66% και 26,89% αντίστοιχα, και όμως με την πριμοδότηση των 50 εδρών, το πρώτο κόμμα έλαβε τελικά 129 έδρες, ενώ το δεύτερο έμεινε στις 71.

"Η συζήτηση λοιπόν περί συνεργασιών», τονίζει ο κ. Τσίπρας, «γίνεται εκ του πονηρού γιατί όλοι γνωρίζουν ότι αυτός που θα βγει πρώτος στις εκλογές θα φτιάξει κυβέρνηση".

"Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αναδειχθεί ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα κόμματα», συνεχίζει. «Ότι αυτοί που επί 40 χρόνια μας έσκαβαν το λάκκο, είναι το ίδιο με εμάς που κυβερνήσαμε 6 μήνες και μας κατηγορούν επειδή δεν βγάλαμε τη χώρα από το λάκκο που αυτοί μας έριξαν".

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, με την οποία φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι δίνουν τη μάχη για την πρωτιά «στήθος-με-στήθος», απάντησε: "Για ποιο λόγο ξαφνικά τόσο πολύ με έχει αγαπήσει ο Μεϊμαράκης, όταν στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές με λέει ψευτράκο και πολιτικό αγύρτη; Αν κατέστρεψα τη χώρα μέσα σε 7 μήνες γιατί θέλει να συνεργαστεί μαζί μου; Το λέει γιατί έχει ένα στόχο. Αυτό είναι υποκρισία. Να περάσει το μήνυμα με τη βοήθεια της πλειοψηφία των μέσων της διαπλοκής ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά και ότι όλοι είναι το ίδιο γιατί μόνο έτσι μπορεί να πετύχει".

Και συμπλήρωσε: "Δεν υπάρχει δυνατότητα ή περιθώριο συνεργασίας λόγω των μεγάλων διαφορών στους προγραμματικούς μας στόχους. Εμείς θέλουμε να γκρεμίσουμε ό,τι ο κύριος Μεϊμαράκης θέλει να συντηρήσει".

Κατά τον κ. Τσίπρα, «τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας", και ως εκ τούτου δηλώνει πως τώρα «ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση 4ετίας και σταθερότητα, αλλά και μεγάλες αλλαγές".

Είπε ακόμα ότι ο ίδιος έχει πλέον εμπειρία, και ότι σε περίπτωση που ο λαός του δώσει νέα εντολή, η επόμενη κυβέρνηση υπό την δική του πρωθυπουργία «θα περιλαμβάνει "τους καλύτερους, τους αξιότερους, χωρίς αυτοί να είναι απαραίτητα από τον ΣΥΡΙΖΑ".

Για τη ρήξη στο κόμμα του, ο κ. Τσίπρας, απάντησε αρχικώς ότι «έχουμε αέρα στα πανιά μας και όχι στα μυαλά μας", και συμπλήρωσε: " Ήταν δύσκολη η φουρτούνα, αλλά το σκαρί γερό, άντεξε και προχωράμε μπροστά. Ουδέν κακό αμιγές καλού. Τώρα έχουμε μία ισχυρή πολιτική συγκρότηση, κανένας δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι βάλαμε το κόμμα πάνω από την πατρίδα ή ότι επιζητούμε τη δραχμή".

Αποκάλυψε ακόμα ότι είχε καταλάβει πριν από το Πάσχα «τη διαμόρφωση της αντίρροπης αυτής τάσης», και δεν έκρυψε ακολούθως και την πικρία του προς συναδέλφους του που «εγκατέλειψαν την προσπάθεια» ιδίως αφότου είχε κερδηθεί, όπως τόνισε, η μάχη για τις τράπεζες «που οι ίδιοι πολύ καλά γνώριζαν»:

«Μου έλεγαν ότι αν πέσει μια τράπεζα, θα μας πάρουν από δω με τα ελικόπτερα. Και μόλις εγώ με μάχη και 17 ώρες σύγκρουση εξασφάλισα τις καταθέσεις των πολιτών, τότε αυτοί οι άνθρωποι αποφάσισαν να αποδράσουν και να κάνουν το δικό τους φορέα για να ξελασπώσουν τα χέρια τους", είπε συγκεκριμένα.

Τέλος, ενώ στη συνέντευξή του φάνηκε να κλείνει εντελώς την πόρτα στη ΝΔ για ενδεχόμενο μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας, ο τέως Πρωθυπουργός φαίνεται από τις δηλώσεις του ότι άφησε την πόρτα «λίγο ανοικτή» για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι.

«Γιατί δεν ρωτάτε και τα μικρά κόμματα; Δεν μπορεί να είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», απάντησε στο σχετικό ερώτημα, ενώ ειδικά για την Πρόεδρο την κ. Γεννηματά, σημείωσε ότι δεν την θεωρεί υπεύθυνη για όλα τα κακώς κείμενα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι το ίδιο το κόμμα «κουβαλάει βαρίδια».

Για τη νέα συμφωνία δανειοδότησης της Ελλάδας, την οποία ο κ. Τσίπρας δεν δέχεται να την αποκαλεί Μνημόνιο διότι, όπως είπε, έχει ουσιαστικές διαφορές με τις προγενέστερες, σημειώνει: «Από τη συμφωνία δεν θα δραπετεύσουμε. Θα φύγουμε αν την εφαρμόσουμε σωστά».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα