Τσίπρας για Σκοπιανό: «Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε»

"Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη διαπραγμάτευση σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ,

μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, στο δημαρχείο.

"Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση που είναι ευαίσθητη, είναι κρίσιμη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση και, μιας και βρίσκομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, να το πω κι αυτό, διότι ακούω ορισμένους, οι οποίοι λένε μην παραδώσετε... Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους, όχι από εμάς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

"Οι βόρειοι γείτονές μας", συνέχισε ο πρωθυπουργός, "εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα, είτε στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγεται Μακεδονία και φέρουν ένα όνομα, το οποίο χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό είναι ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι ανόητοι, λένε πάτε να δώσετε. Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε".

"Και πάμε να συμφωνήσουμε και με τους γείτονές μας, που βεβαίως -αυτό είναι το οξύμωρο- έχουν μια κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία, αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλαβικές και αλβανικές, και το παραδέχονται οι άνθρωποι", τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Άρα, λοιπόν, το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία, είναι μια μεγάλη νίκη κι ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο η δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας".

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα