Τσίπρας: Η Τουρκία να συμβάλει σε δίκαιη λύση του Κυπριακού

Την ανάγκη να συμβάλει και η Τουρκία σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επισήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνδυάζοντας αυτήν την ανάγκη και με το δεδομένο, όπως είπε, της αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

«Η Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει μια θάλασσα ειρήνης», είπε ο κ. Τσίπρας,

και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μια «θετική ατζέντα» μεταξύ των δύο χωρών, «χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που θα τις υπονομεύσουν».

Ο κ. Γιλντιρίμ, που βρίσκεται στην Αθήνα για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας, αντέτεινε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε το θέμα της χρήσης των πηγών ενέργειας, που ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα».

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας-Γιλντιρίμ: Προς όφελος και των δυο οι καλές σχέσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως περιέγραψε στον Τούρκο ομόλογό του την οπτική της Αθήνας «για μία λύση του Κυπριακού που θα επιτρέπει σε μία ενωμένη Κύπρο να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες με σύγχρονους όρους, χωρίς εγγυήσεις», και πρόσθεσε πως συμφώνησαν αμφότεροι ότι ο διάλογος για την επίτευξη τελικής συμφωνίας πρέπει να διατηρηθεί. «Να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να γίνουν θετικά βήματα προς τα εμπρός στην Ελβετία», τόνισε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε πως η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη, ώστε να εξασφαλίζουμε – όπως είπε – το μέλλον και το παρόν της ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων.

Πολιτικοί παρατηρητές σχολιάζουν ότι είναι σαφές και από όσα ειπώθηκαν σήμερα από τους πρωθυπουργούς δυο εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, όπως Αθήνα και Άγκυρα, τηρούν επιφυλακτική στάση και κρατούν η κάθε μία τις θέσεις τους.

Επέμεινε στο θέμα των Τούρκων αξιωματικών

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από έγκυρη κυβερνητική πηγή, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Γιλντιρίμ επέμεινε πολύ στο θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Αλεξανδρούπολη πέρσι μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, και που η ελληνική δικαιοσύνη δεν δέχτηκε το αίτημα της Άγκυρας που ζητούσε την έκδοσή τους. Και επέμεινε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε σημείο που ο Γιλντιρίμ να συνδυάσει άμεσα τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων «σε όλα τα επίπεδα», με την αναθεώρηση, όπως είπε, εκείνης της απόφασης.

Αφού υπενθύμισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός ότι πλησιάζει η επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος (της 15ης Ιουλίου) και ότι «η Ελλάδα υπήρξε αρωγός μας», τόνισε εμφατικά ότι ελπίζει «οι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων», προσθέτοντας, «οι επίδοξοι πραξικοπηματίες πρέπει να επιστραφούν».

Σέβονται τις αποφάσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού επισήμανε πως στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτη διάκριση στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία, τόνισε ότι η Δικαιοσύνη είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη, έδωσε την απάντηση ότι «τις αποφάσεις της, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, εμείς τις σεβόμαστε». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικώς στο θέμα των τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο. Ο κ. Γιλντιρίμ αντέτεινε ότι οι παραβιάσεις γίνονται και από τις δύο πλευρές, και η προσπάθεια αποφυγής εντάσεων πρέπει να είναι αμοιβαία.

Επ’ αυτού ο κ. Τσίπρας είπε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενθαρρύνουν τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία, και ότι είναι προτιμότερο «να προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλλουμε εντάσεις». Και ο Τούρκος Πρωθυπουργός πρόσθεσε και μία δική του διάσταση στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας πως οι δύο χώρες «πρέπει να είναι πυλώνες της αντιτρομοκρατικής δράσης», και ότι οι διαφορές που προκύπτουν μεταξύ τους «πρέπει και μπορούν να επιλύονται βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα