Τσίπρας και Πούτιν επανακαθορίζουν τις ελληνορωσικές σχέσεις

Τον επανακαθορισμό των ελληνορωσικών σχέσεων επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δέχθηκε σήμερα συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην επικοινωνία που είχαν, συζήτησαν την προοπτική της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ζητήματα που αφορούν την επικείμενη σύγκληση της μεικτής διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς και περιφερειακές εξελίξεις κυρίως όσον αφορά

το ζήτημα των προσφυγικών ροών.

Σε συνέχεια της πρώτης επαφής που είχαν οι δύο ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη, ο Πρωθυπουργός θα επανεξετάσει τα περιθώρια συνεργασιών, αυτή τη φορά χωρίς τη «θηλιά» της διαπραγμάτευσης που ήταν σε εξέλιξη κατά την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία.

Τότε κομβικό ρόλο στην επαφή των δύο χωρών είχε διαδραματίσει ο τότε υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση, όπως και η πολιτική που επεδίωκε στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας. Παραμένει, άλλωστε, σε εκκρεμμότητα το ζήτημα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, γνωστός και ως «Greek Stream», μετά τις ενστάσεις που προέβαλαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ για τους όρους που βάζει η Ρωσία στη συμφωνία.

Ωστόσο, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου ο έλληνας Πρωθυπουργός έχει έρθει πιο κοντά στις θέσεις της Δύσης, ενώ αγκάθι στη δυνατότητα εξέλιξης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αποτελούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρώπη στη Μόσχα για την ουκρανική κρίση.

Μετά τη θερμή συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στη Ρωσία τον Απρίλιο, δεν αποκλείεται να δώσουν νέο ραντεβού στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που πραγματοποιείται την Κυριακή.

Όπως άλλωστε έχει τονίζει ο κ. Τσίπρας, στόχος του ήταν και παραμένει η διεύρυνση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων της Ελλάδας με όλες τις χώρες που υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας.

Κομβικής σημασίας θεωρείται και η συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός την Κυριακή στις ΗΠΑ με τον Μπαράκ Ομπάμα. Άλλωστε, ο αμερικανός πρόεδρος -σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα- επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα, προκειμένου η οικονομία να επανέλθει σε ανάπτυξη.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα