Τσίπρας σε Ομπάμα: Δεν είναι διμερές πρόβλημα το Κυπριακό

"Πώς θα μπορούσατε να πείσετε τον πρόεδρο της Τουρκίας να θέσει τέλος στην κατοχή της Κύπρου" ερωτήθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα από τον δημοσιογράφο Μάριο Ιγνατίου. Η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ Κυπρίων απαντά μεταξύ άλλων, με τον Τσίπρα να αναφέρει πως το ζήτημα δεν είναι διμερές, αλλά διεθνές.

«Πρόκειται για μια διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπρίων. Μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκύπριων. Υπάρχουν δυο ηγέτες ειλικρινά προσηλωμένοι στην

εξεύρεση συμβιβαστικής και βιώσιμης λύσης, ώστε να επωφεληθούν και οι δυο λαοί» ανέφερε ο Ομπάμα.


«Θέλουμε μια λύση που να εξασφαλίζει ισοτιμία, βέβαια δε μπορεί να ικανοποιηθούν και οι δυο πλευρές κατά 100% θα πρέπει όμως να την επιθυμούν και οι δύο πλευρές τόνισε ο κ. Ομπάμα και συνέχισε.

«Εάν η σκέψη των δυο ηγετών συναντηθεί, τότε θα μπορούσαμε όλοι και η Διεθνής Κοινότητα, να υποστηρίξουμε τη συμφωνία ώστε να μπορεί να επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές. Εάν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία πρώτα από τους ηγέτες των δυο πλευρών, θα είναι κάτι πολύ δύσκολο να γίνει στη συνέχεια.

Επενδύσαμε πολύ χρόνο και έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μας», κατέληξε ο Μπαράκ Ομπάμα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες δοθούν ευκαιρίες για να λυθεί το πρόβλημα».

Στην ίδια ερώτηση απάντησε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του με την θέση του Προέδρου Ομπάμα για το Κυπριακό.

«Το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα, είναι ένα διεθνές πρόβλημα, παράνομης εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις υποστηρίζοντας και ενθαρρύνοντας και τις δυο πλευρές προκειμένου να φθάσουν σε μια συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται ώστε ο κυπριακός λαός να ζει σε μια επανενωμένη Κύπρο ελεύθερη, σε ένα σύστημα με δημοκρατία και ελευθερία. «Κατά την πρώτη μου επίσκεψη στην Κύπρο ως πρωθυπουργός φρόντισα να συναντήσω και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας και νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που συνέβη αυτό», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την προοπτική λύσης.

«Στεκόμαστε δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη με όλες μας τις δυνάμεις και ταυτόχρονα διπλώνουμε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία μονάχα το σκέλος που μας αφορά. Τις εγγυήσεις, ένα αναχρονιστικό μοντέλο που ισχύει από το 1959, το οποίο αφορά και την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που κατέλαβε ή κατέχει παράνομα την Κύπρο» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε.

«Θεωρώ ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι λύση χωρίς την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, και ταυτόχρονα θεωρώ ότι, η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του ελληνικού λαού είναι η ίδια η συμφωνία να δώσει μια άλλη δυναμική. Αν αυτό συμβεί θα βρισκόμαστε σε μια διαφορετική φάση όχι μόνο για την Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά για την ευρύτερη περιοχή. Μ' αυτές τις σκέψεις προχωράμε και πιστεύουμε ότι πράγματι ο πρόεδρος Ερντογάν παίζει ένα σημαντικό ρόλο αλλά δεν είναι δική μου η ευθύνη για να τον πείσω», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε εδώ την εισαγωγική τοποθέτηση του Ομπάμα κατά την κοινή Διάσκεψη Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα