Τ/ΥΠΕΞ: Το ψήφισμα ΕΚ για Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί υπόδειγμα ανευθυνότητας

Την ισχυρή καταδίκη του εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέναντι στο ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο "Η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και οι συνεχιζόμενες απειλές του Αζερμπαϊτζάν προς την Αρμενία".

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το απορρίπτει και εκφράζει την ελπίδα η παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου να αλλάξει σύντομα, γιατί είναι μεροληπτική απέναντι στην Τουρκία.

«Το μη δεσμευτικό ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα (5 Οκτωβρίου) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) με τίτλο "Η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά

την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και τις συνεχιζόμενες απειλές του Αζερμπαϊτζάν προς την Αρμενία" αποτελεί υπόδειγμα ανευθυνότητας, προκατάληψης και άγνοιας.

Καταδικάζουμε τη ρητορική αυτού του ψηφίσματος, με το οποίο στοχοποιείται η χώρα μας από μια ομάδα λαϊκιστών και μεροληπτικών ευρωβουλευτών που επιδιώκουν εδώ και χρόνια ψηφίσματα γεμάτα αβάσιμες κατηγορίες και ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας.

Η ευρωπαϊκή πολιτική, όπου ο λαϊκισμός, ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία, η πολυπολιτισμικότητα και η πολιτική τη μη ενσωμάτωσης κερδίζουν όλο και περισσότερη δύναμη, εκτίθεται ανεπανόρθωτα με το ΕΚ, όπως είναι η σημερινή του σύνθεση. Ευχή μας για το μέλλον της ΕΕ είναι το σημερινό ΕΚ, η θητεία του οποίου λήγει σύντομα, να αντικατασταθεί από μια νέα σύνθεση που θα αποτελείται από εποικοδομητικούς, περιεκτικούς και σωστούς εκπροσώπους, προσηλωμένους στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.

Η Τουρκία καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για την εγκαθίδρυση της διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στον Νότιο Καύκασο, μέσω μιας διαδικασίας εξομάλυνσης με την Αρμενία, συμβάλλοντας με συγκεκριμένα βήματα στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της χώρας αυτής και του Αζερμπαϊτζάν, κινητοποιώντας όλα τα μέσα της για την εγκαθίδρυση της ειρήνης, της αδελφοσύνης και ικανοποίησης των κοινών συμφερόντων σε όλες τις περιοχές συγκρούσεων και ανθρωπιστικών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και υπό το βάρος και τις προσπάθειες του Προέδρου μας, ο οποίος είναι ένας βασικός παράγοντας στήριξης.

Θεωρούμε συστημική αδυναμία το γεγονός ότι τέτοια ανεύθυνα κείμενα, τα οποία κανείς δεν λαμβάνει υπόψη του, αλλά προσελκύουν την προσοχή περιθωριοποιημένων ομάδων, τίθενται ενώπιόν μας ως ψηφίσματα του ΕΚ, χωρίς ωστόσο να τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη».

Διαβάστε ακόμη: Το Μπακού είναι έτοιμο για συνομιλίες με την Αρμενία με τη μεσολάβηση της ΕΕ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα