Τζέφρι Φλέικ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ, δήλωσε σήμερα, μία ημέρα μετά την συνάντηση Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον, ότι η πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν συνδέονται.

Ο Φλέικ έκανε εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων σε ομάδα δημοσιογράφων στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζοντας

ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον, ο Φλέικ εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπήρχε διασύνδεση μεταξύ της διαδικασίας ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με το Κογκρέσο των ΗΠΑ να αντιτίθεται στην πώληση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην Τουρκία, ο Φλέικ είπε ότι "Όχι. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση εδώ. Ο υπουργός Μπλίνκεν το κατέστησε σαφές".

Σχολιάζοντας την αντίθεση του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ στην πώληση F-16 στην Τουρκία, ο Φλέικ είπε ότι «συνεργάστηκα με τον γερουσιαστή Μενέντεζ και στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. Έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την Σουηδία και τη Φινλανδία. Αλλά βέβαια πρέπει να πω ότι υπάρχει μια καθολική επιθυμία για τη Σουηδία και την Φινλανδία. Η Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτό το Κογκρέσο».

Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ υποστηρίζει την πώληση F-16 στην Τουρκία, δήλωσε ο Φλέικ, υποστηρίζοντας ότι "το Κογκρέσο είναι το νομοθετικό σώμα και ένα ανεξάρτητο σώμα. Αυτό το σώμα πρέπει να εγκρίνει την πώληση όπλων. Επομένως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να πει "να κάνουμε αυτό". Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι υπέρ αυτής της πώλησης και συνεργάζεται με το Κογκρέσο γι’ αυτό".

Ο πρέσβης Φλέικ είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιστρέψει στο Κογκρέσο σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

«Έχουμε έναν παραγωγικό διάλογο»

Όταν ρωτήθηκε για την δέσμευση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας που ξεκίνησε 11 χρόνια μετά, ο Φλέικ είπε ότι "Για ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα, σας παραπέμπω στην τουρκική κυβέρνηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατά της δημιουργίας επαφής με το καθεστώς και της εξομάλυνσης των σχέσεων".

Επισημαίνοντας ότι οι επαφές μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ συνεχίζονται σε περιοχές ασφαλείας, ειδικά όσον αφορά την βορειοανατολική Συρία, ο Φλέικ είπε ότι, "Ψάχνουμε πάντα τρόπους να συνεργαστούμε με τους Τούρκους συμμάχους μας. Αυτοί (η Τουρκία) είναι ένας σημαντικός εταίρος στον αγώνα κατά του DAESH. Έχουμε κάποιες διαφορές. Και εμείς και αυτοί εκφράζουμε αυτές τις διαφορές. Αλλά έχουμε έναν παραγωγικό διάλογο".

Keywords
Τυχαία Θέματα