Βαφεάδης για μαρίνα Λάρνακας: Πρέπει να τα δούμε όλα από την αρχή

Για τις εξελίξεις στη μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης.

Αρχικά ανέφερε ότι προχωρούν κανονικά οι εργασίες για τη μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας. «Μετά τη συνάντηση της Παρασκευής στη Λάρνακα, πήγα και εχθές για να παρακολουθήσω πώς λειτουργεί το λιμάνι».

Συμπλήρωσε ότι η Αρχή Λιμένων διαχειρίζεται το λιμάνι πολύ ικανοποιητικά. «Για εμάς όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι. Πρέπει να αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές και να δούμε τι σημαίνει

σε χρήμα και χρόνο».

Διαβάστε ακόμη: Διαβεβαιώσεις ΠτΔ για το έργο ανάπτυξης Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας

Επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει ενημέρωση από το Υπουργείο. «Πρέπει να καταλήξουμε στις επιλογές και μετά θα ακολουθήσει μια συνεννόηση με την επιτροπή που θα οριστεί στη Λάρνακα».

Ο κ. Βαφεάδης σημείωσε ότι ορίζοντας είναι να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις πριν την έναρξη των διακοπών του καλοκαιριού.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ξεχωρίσει το έργο και να αναλάβει άλλος τη μαρίνα και άλλος το λιμάνι, απάντησε ότι είναι μια άποψη που εκφράστηκε. «Η μια άποψη ήταν να διαχωριστεί το έργο σε διάφορα μέρη, η άλλη είναι η ενιαία ανάπτυξη, ενώ υπήρξαν και εισηγήσεις για να αλλάξει η κλίμακα της ανάπτυξης».

Πρόσθεσε ότι όλα αυτά πρέπει να επαναξιολογηθούν έτσι ώστε να καταλήξουν στο μοντέλο υλοποίησης.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. «Αυτό δείχνει ότι η οικονομία στην Κύπρο πάει πολύ καλά. Κάποιοι θέλουν να επενδύσουν μεταξύ αυτών και ο Εμίρης του Κατάρ».

Όσον αφορά το ζήτημα των εργαζομένων, ανέφερε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να δει όλους τους εργαζόμενους. «Το έχω ξεκαθαρίσει».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο καθυστέρησης του έργου για ακόμη τρία χρόνια, απάντησε πώς οι διαδικασίες για μια ενιαία ανάπτυξη απαιτεί την εργοδότηση συμβούλων οι οποίοι θα αξιολογήσουν το έργο. «Πρέπει να αξιολογήσουμε αν είναι το σωστό μοντέλο και αν είναι αυτό που θέλει η Λάρνακα. Αν θα πάμε σε ενιαία ανάπτυξη τότε θα πρέπει να διαχειριστούμε τον χρόνο εργοδότησης των συμβούλων».

Υπογράμμισε ότι «πρέπει να τα δούμε όλα από την αρχή. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε κάτι».

Επανέλαβε ότι η εξέλιξη δεν ήταν καθόλου ευχάριστη. «Μας στενοχωρεί η πορεία που πήρε το έργο. Δεν είχαμε επιλογή ούτε ένδειξη για τα οικονομικά της εταιρείας. Το κριτήριο μας ήταν η έλλειψη της εγγυητικής».

Τέλος μίλησε για τα σκουπίδια και την ακαταστασία που προέκυψε μετά την αποχώρηση της εταιρείας από τη μαρίνα Λάρνακας, σημειώνοντας ότι «αυτά πρέπει να τύχουν διαχείρισης από συνεργεία που έχουν αναλάβει την καθαριότητα της μαρίνας. «Είναι ιδιώτες οι οποίοι είχαν σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. Πλέον θα τη διαχειριστούμε εμείς, ενώ στη συνέχεια θα βγούμε σε προσφορές».

Keywords
Τυχαία Θέματα