Βαρκελώνη: Διαδηλώσεις για την απομάκρυνση του Quim Torra (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απομάκρυνε τον Καταλανό Αρχηγό Quim Torra από το αξίωμα.

Ομάδα δικαστών συμφώνησε με ομοφωνία τη Δευτέρα (28/9) να επιβεβαιώσει την περσινή απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου να απαγορεύσει στον Quim Torra να ασκεί δημόσια θέση για 1,5 χρόνο και να του επιβάλει πρόστιμο 30.000 ευρώ, ανακοίνωσε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Ο ηγέτης της Καταλονίας καταδικάστηκε γιατί αρνήθηκε να απομακρύνει banner με αποσχιστικές αναφορές από τα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης κατά την προεκλογική περίοδο

το 2019. Κρίθηκε πως αυτή η κίνηση παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ουδετερότητα των θεσμών.

Ο Κιμ Τόρα θα προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο εναντίον της απόφασης. Ο ηγέτης της Καταλονίας κάνει λόγο για πραξικόπημα.

«Δεν θα τα παρατήσω ούτε θα παραιτηθώ, ούτε και πρόκειται να αποδεχθώ αυτή την ποινή που στόχο έχει να αποπέμψει την κυβέρνηση της Καταλονίας», ανέφερε ο Κιμ Τόρα.

Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Πέρε Αραγκόνες θα αναλάβει επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι να εκλεγεί αντικαταστάτης του Τόρα από το τοπικό κοινοβούλιο ή προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Η καταλανική κρίση μπαίνει σε μια νέα φάση ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του δικαστηρίου να απομακρύνει τον Καταλανό αρχηγό με τους ίδιους να συγκρούονται με την αστυνομία.

Πληροφορίες: euronews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα