Βασικός στόχος της ΚΔ η ισότητα των φύλων, είπε η Επίτροπος Αντωνίου

Η ισότητα των φύλων αποτελεί ένα από τους βασικούς στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε την Τετάρτη η Επίτροπος Ισότητας Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης του πρώτου Σχεδίου Δράσης Ισότητας 2022-25 του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία μελών από άλλα επτά πανεπιστήμια της Ευρώπης, στο πλαίσιο του καθιερωμένου μηνιαίου ραντεβού των εταίρων της συμμαχίας για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου EUt+, ενώ ακολούθησε υπογραφή

συμφωνίας συνεργασίας ΤΕΠΑΚ και Δήμου Λεμεσού για το πρόγραμμα EU Mission Cities, για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχει η πόλη.

Στο χαιρετισμό της, η Επίτροπος Αντωνίου ανέφερε ότι οι προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ισότητα των φύλων συνοψίζονται σε δυο βασικούς στόχους, με πρώτο, την εξάλειψη των νομοθετικών διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας και την κατοχύρωση της ισότητας ανδρών και γυναικών σ’ όλους τους τομείς του δικαίου.

Ο δεύτερος στόχος, συνέχισε, είναι η εμπέδωση της αρχής της ισότητας και των ίσων ευκαιριών στην πράξη, η οποία προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, αλλαγή νοοτροπίας, προώθηση ειδικών προγραμμάτων που υποστηρίζουν και ενισχύουν τις γυναίκες στους πολλαπλούς ρόλους που καλούνται να διεκπεραιώσουν, καθώς και ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας σε όλα τα προγράμματα και πολιτικές.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετά σχέδια δράσης και στρατηγικές για την αντιμετώπιση των θεμάτων που  αφορούν την ισότητα των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών», είπε η κ. Αντωνίου, προσθέτοντας ότι έχουν τεθεί σε ισχύ νέες νομοθεσίες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και έχουν δημιουργηθεί νέοι ανεξάρτητοι φορείς.

Επιπλέον, συνέχισε, διατυπώθηκαν νέες πολιτικές στον τομέα της βίας κατά των γυναικών, της εμπορίας ανθρώπων, ιδιαίτερα στις γυναίκες, της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης, της εκπαίδευσης, της υγείας, της δημόσιας και της πολιτικής ζωής.

Μεταξύ άλλων, η Επίτροπος υπέδειξε πως «η έμφυλη ισότητα στην ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί βασική προτεραιότητα της UNESCO, η οποία προχώρησε στη σύνταξη της Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων στην Εκπαίδευση 2019-2025», ενώ στο νέο πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία (2021-2027) του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και των ευρύτερων ευρωπαϊκών πολιτικών, όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καλούνται να καταρτίσουν και να υλοποιήσουν Σχέδια Δράσης για την προώθηση της Έμφυλης Ισότητας.

Η Ιωσηφίνα Αντωνίου συνεχάρη το ΤΕΠΑΚ για την εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης Ισότητας και ευχήθηκε όπως το παράδειγμά του ακολουθήσουν και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα μας, ιδιωτικά ή δημόσια, που δεν έχουν καταρτίσει ακόμη τέτοια σχέδια. 

Σημειώνοντας ότι το σχέδιο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο και έχει συγκροτηθεί Συγκλητική Επιτροπή Ισότητας εντός του ΤΕΠΑΚ, η Επίτροπος ανέφερε ότι «αυτό αποτελεί δέσμευση για αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπιών στα θέματα ισότητας, ποικιλομορφίας και συμπερίληψης».

Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του σχεδίου θα πρέπει να υπάρχει ο απαιτούμενος προϋπολογισμός, να υπάρχει η κατάλληλη δομή και το πιο σημαντικό να τυγχάνει στήριξης από την ηγεσία του ιδρύματος, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα της πως «το έργο Gender – Smart, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας και την συμμαχία του EUt+ έφερε την αλλαγή και θα πρέπει να διασφαλισθεί η συνέχειά του».

Συμφωνία συνεργασίας Δήμου Λεμεσού – ΤΕΠΑΚ για τη Λεμεσό 2030

Ακολούθησε η υπογραφή της συμφωνίας του Δήμου Λεμεσού με το ΤΕΠΑΚ και όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, η συνεργασία για την επίτευξη του στόχου να καταστεί η Λεμεσός, μέχρι το 2030, κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη, δίνει την ευκαιρία στη δημοτική Αρχή να συνεργαστεί και με τα υπόλοιπα επτά πανεπιστήμια του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.

«Έχουμε μια συγκεκριμένη αποστολή, να καταφέρουμε μέχρι το 2030 την κλιματική ουδετερότητα στην πόλη μας και μαζί με άλλες 99 πόλεις της Ευρώπης, που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο εργαστήρι πρωτοπόρων στον αγώνα για την κλιματική ουδετερότητα, την οποίαν η υπόλοιπη Ευρώπη θα προσπαθήσει να επιτύχει το 2050».

Αυτό, συνέχισε, σημαίνει ότι πρέπει να προωθήσουμε λύσεις για την βιώσιμη κινητικότητα, την ενεργειακή απόδοση, το σχεδιασμό των κτιρίων, την κυκλική οικονομία και τον τρόπο που λειτουργούμε τις ακτές και τα λιμάνια μας.

« Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την πόλη μας», τόνισε ο κ. Νικολαϊδης και πρόσθεσε παράλληλα ότι  «έχουμε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας, για την οποίαν θα πρέπει να κινητοποιήσουμε όλους, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, την Κυβέρνηση και κυρίως τους πολίτες».

Τη χαρά του για την συνένωση δυνάμεων με το Δήμο Λεμεσού για επίτευξη ενός επίδοξου στόχου που θα μεταμορφώσει την πόλη, εξέφρασε ο Πρύτανης, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης.

Το ΤΕΠΑΚ, τόνισε, δεσμεύεται να συνεισφέρει με την επιστημονική του γνώση, τις καινοτόμες λύσεις και τις καλές πρακτικές για να κάνει τη Λεμεσό πιο πράσινη και πιο ψηφιακή.

Υπέδειξε, ακόμη, ότι το πρόγραμμα EU Mission Cities είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις δράσεις του Πανεπιστημίου, οι οποίες αφορούν την ανάπτυξη 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, περιβαλλοντικής προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην πόλη και το Πανεπιστήμιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βασικός, Επίτροπος Αντωνίου,vasikos, epitropos antoniou