Βαθαίνει η ύφεση

Την ώρα που ο Υπουργός Εξωτερικών βλέπει έξοδο από το μνημόνιο φέτοςΗ οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του ’14 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του ιδίου έτους, έναντι συρρίκνωσης 0,3% το δεύτερο τρίμηνοΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ αναμένουν ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,4% το 2015Η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με προηγουμένως, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για σταδιακή ανάκαμψη και ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για συνέχιση της ύφεσης το 2015. Τούτο, μάλιστα, καταδεικνύεται

και από τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν χθες Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου και Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και τα οποία διαψεύδουν τις προσδοκίες του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, που διαβλέπει έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο εντός του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία για την ύφεση στην Κύπρο αλλά και οι δηλώσεις Κασουλίδη προκάλεσαν την αντίδραση του ΑΚΕΛ και της Συμμαχίας Πολιτών.Τα στοιχείαΣε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την ύφεση, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν οι τομείς του εμπορίου, των ξενοδοχείων και εστιατορίων, καθώς επίσης οι νομικές και λογιστικές δραστηριότητες. Αντίθετα, αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας (βιομηχανία, κατασκευές), όπως επίσης οι τομείς των τραπεζών, των μεταφορών και των λοιπών υπηρεσιών.

Τα νέα στοιχεία της Στατιστικής ενισχύουν τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών ότι η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί εκ νέου το 2015, αντί να ανακάμψει, όπως προβλέπουν οι πιστωτές και η Κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως οι πιστωτές αναμένουν ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,4% το 2015, χωρίς να έχουν υπολογίσει ακόμη τις επιπτώσεις της ρωσικής κρίσης και της στασιμότητας που υπάρχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πάντως, σύμφωνα με την Στατιστική, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2014, έναντι συρρίκνωσης 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο και είναι το 14ο συνεχές τρίμηνο που η κυπριακή οικονομία συρρικνώνεται.Αισιοδοξία για έξοδοΚι ενώ η Στατιστική ανακοίνωνε τα ως άνω, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας σε μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου, εξέφραζε την πεποίθηση πως παρόλο που η Τρόικα πρόβλεψε ότι αν η Κύπρος τηρήσει το πρόγραμμα της θα εξέλθει του μνημονίου μέχρι το τέλος του 2016, η Κύπρος μπορεί να βγει από το μνημόνιο με το τέλος αυτού του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει σωστά. «Αν προχωρήσουμε σωστά, θα τελειώσουμε με το πρόγραμμα τέλος του 2015.

Εάν δηλαδή ξεκαθαρίσουν τα προβλήματα και έχουμε ανάγκη από μια νέα θετική αξιολόγηση, καθώς και αναβαθμίσεις από τους Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης», πρόσθεσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση μαθητή, γιατί η Κύπρος δεν δανείζεται από άλλη χώρα ώστε να βγει από μνημόνιο, ο κ. Κασουλίδης είπε πως μια θετική αξιολόγηση ή και πιθανές αναβαθμίσεις από Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης θα μας επιτρέψουν να βγούμε στις αγορές, προσθέτοντας ότι η Κύπρος αυτήν τη στιγμή μπορεί να δανειστεί με πολύ καλό επιτόκιο και να μην έχουμε την ανάγκη, ούτε από Τρόικα, ούτε από πρόγραμμα.

Αναλύοντας, δε, τη διαφορά της Κύπρου με την Ελλάδα, είπε πως η κυπριακή οικονομία είναι μικρή και αν την χρησιμοποιήσεις σωστά, μπορεί σιγά - σιγά να εξέλθει από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε. Είπε ακόμη ότι όταν ζητήθηκε δάνειο από τη Ρωσία, για να μη στραφεί η Κύπρος στην Ε.Ε., η απάντηση της Ρωσίας ήταν ότι η Κύπρος ανήκει στην Ε.Ε. και ότι δεν επιθυμεί η ίδια να λύσει το πρόβλημα, για να προσθέσει πως η Κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε τότε να βρει τη λύση εντός Ευρώπης.Άλλα λένε οι αριθμοίΣχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Στατικής αλλά και τις δηλώσεις Κασουλίδη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δεν χάνουν ευκαιρία να διακηρύττουν ότι η οικονομία γύρισε σελίδα και μπήκε σε ανάκαμψη. «Άλλα, όμως, λέει σημερινή (χθεσινή) ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη EUROSTAT, η ύφεση στην Κύπρο όχι μόνο δεν έχει παρέλθει, αλλά επιδεινώνεται. Η κυπριακή οικονομία κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγάλη διαφορά. Άλλα λένε λοιπόν τα επίσημα στοιχεία και άλλα οι κυβερνητικές διακηρύξεις, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα», καταλήγει ο κ. Λουκαΐδης.Ιώβεια υπομονήΕξάλλου, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας τόνισε πως «είναι όμορφα τα λόγια της επικοινωνιακής πολιτικής της Κυβέρνησης ότι η οικονομία πάει καλά και ότι οσονούπω θα βγούμε από το Μνημόνιο. Σήμερα (σ.σ. χθες) τον ρόλο αυτό ανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος μπορεί να βγει από το μνημόνιο μέχρι του τέλος του 2015, αν ενεργήσει σωστά. Συνέστησε, δε, υπομονή. Προφανώς διαφεύγουν της Κυβέρνησης και του Υπουργού δύο τινά:

Πρώτον: Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν η Στατιστική Υπηρεσία και η Eurostat, η κυπριακή οικονομία όχι μόνο δεν επανεκκίνησε αλλά συρρικνώθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με προηγουμένως, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για σταδιακή ανάκαμψη, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για συνέχιση της ύφεσης και το 2015. Άρα είτε η Κυβέρνηση δεν ενεργεί σωστά, όπως λέει ο κ. Κασουλίδης, είτε εμπαίζει τους πολίτες.

Δεύτερο: Η Κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει ότι θα βγούμε από το Μνημόνιο το 2015. Ακόμη και αν βγούμε ως εκ θαύματος από το Μνημόνιο, μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του δάνειου, θα βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση της Τρόικας και θα είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε τις προσταγές της Τρόικας. Άρα όταν αναφέρεται σε υπομονή ο κ. Κασουλίδης, μάλλον έχει κατά νουν την Ιώβεια υπομονή», κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα