Βαθύ ρήγμα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ
Βουλευτές των δυο κομμάτων διαφοροποίησαν τη θέση τους
Χωρίς τη σύμφωνο γνώμη της Αριστερής Πλατφόρμας και μερίδας βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων η εξουσιοδότηση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για διαπραγμάτευση
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ Πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να μη χάσει τη δεδηλωμένη, δάκρυσε…
Βαθύ ρήγμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, με την Αριστερή Πλατφόρμα να τάσσεται ενάντια στο τρίτο μνημόνιο,
«Πήραμε εντολή να φέρουμε καλύτερη συμφωνία, αλλά δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Αυτό που έχει σημασία είναι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις. Εγώ δεν πρόκειται να γίνω ο νέος Παπαδήμος. Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί. Ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί», είπε.
Επιστροφή στη δραχμή…
Σημειώνεται πως κατά την 20λεπτη ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο Επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας και Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος δεν υπέγραψε και το κείμενο της πρότασης προς τους Θεσμούς, απουσίαζε από τη συνεδρία, στην οποία προσήλθε μόλις ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξέφρασε την αντίθεσή του σε ένα τρίτο μνημόνιο, με σκληρά μέτρα λιτότητας που θα στραγγαλίσουν την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι το «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα «δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό 'ναι' σε καινούργια μνημονιακά κρεματόρια».
Μάλιστα ο κ. Λαφαζάνης, μετά την πολύωρη συνεδρία της Κ.Ο. και του Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις, καλώντας τους δημοσιογράφους να αναμένουν να μάθουν τη στάση που θα τηρήσει αργότερα, κάτι που έγινε. Το απόγευμα, η Αριστερή Πλατφόρμα με κείμενό της, που υπέγραφαν οι Στάθης Λεουτσάκος, Αντώνης Νταβανέλος, Σόφη Παπαδογιάννη, Κώστας Λαπαβίτσας και Θανάσης Πετράκος, εισηγείτο την επιλογή της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, ζητώντας από την κυβέρνηση «να απορρίψει τον εκβιασμό των Θεσμών για την επιβολή ενός προγράμματος λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων». Πέραν από την Αριστερή Πλατφόρμα διαφοροποιήθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Έσωσε τους ΑΝΕΛ ο Καμμένος
Πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, ρήγμα δημιουργήθηκε και ανάμεσα στους Ανεξάρτητους Έλληνες, αφού τέσσερεις βουλευτές του κόμματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κ.Ο. των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους σε νέο μνημόνιο. Σε μια προσπάθεια να κλείσει το ρήγμα, ο Πρόεδρος του κόμματος και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διέκοψε τη συνεδρία και μετέβη εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Ακολούθως, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως θα τασσόταν υπέρ της εξουσιοδότησης στον Έλληνα Πρωθυπουργό για να διαπραγματευτεί. Λίγο αργότερα, ο αγορητής των ΑΝΕΛ Δημήτριος Καμμένος, κατά τη διάρκεια συζήτησης των ελληνικών προτάσεων στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ανακοίνωσε πως το κόμμα θα έδιδε, τελικά, την εξουσιοδότηση στον Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευτεί με τους Θεσμούς, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για παραμονή της χώρας στο ευρώ. Παρά την ανακοίνωση, όμως, πληροφορίες ήθελαν βουλευτές των ΑΝΕΛ να διαφοροποιούνται από το κόμμα τους, εμμένοντας στην θέση που εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Κ.Ο. Επρόκειτο για τους Νίκο Μαυραγάνη, Χαρίσιο Κάτανα, Σταυρούλα Ξουλίδου και Παύλο Χαϊκάλη.
Στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία
Πάντως, σε αντίθεση με τα κόμματα της συμπολίτευσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ξεκάθαρη στάση είτε υπέρ είτε κατά της εξουσιοδότησης για διαπραγμάτευση. Ειδικότερα η Νέα Δημοκρατία, μετά τη συνεδρία του Πολιτικού της Συμβουλίου, ανακοίνωσε πως «επαναβεβαιώθηκε η θέση του κόμματος ότι πρέπει μέχρι την Κυριακή η χώρα να έχει συμφωνία που θα την κρατά στο ευρώ και την Ευρώπη. Επαναβεβαιώθηκε, επίσης, πως η ΝΔ δίνει στον Πρωθυπουργό όχι μόνο εξουσιοδότηση να φέρει συμφωνία, αλλά και εντολή να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη και το ευρώ», επεσημαίνετο στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αφήνετο ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει και η Κ.Ο. του κόμματος πριν από την έναρξη της ολομέλειας της Βουλής.
Εξουσιοδότηση από ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, μετά από συνεδρία της Κ.Ο., αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει τη θέση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών «όχι στη ρήξη με τους εταίρους, ναι σε συμφωνία, ναι στην Ευρώπη και στο ευρώ», στο νομοσχέδιο που κατέθεσε για την παροχή εξουσιοδότησης, ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους εταίρους. «Ο κ. Τσίπρας έχει την εξουσιοδότηση των πολιτικών αρχηγών να μη φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία που θα διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ», ανέφερε ανώτατο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Εξάλλου η Κ.Ο. του Ποταμιού, μετά από συνεδρία της, αποφάσισε να δώσει την εξουσιοδότηση, ούτως ώστε η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει την τελική συμφωνία με τους εταίρους. Στη συνεδρίαση δεν προήδρευσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες και, σύμφωνα με στελέχη του Ποταμιού, από τις επαφές στις Βρυξέλλες ο κ. Θεοδωράκης αποκόμισε την προσδοκία των Ευρωπαίων εταίρων ότι η Ελληνική Βουλή στηρίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία την πρόταση της κυβέρνησης, για να κλείσει τη συμφωνία παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη του Ποταμιού, οι εταίροι θα επιθυμούσαν η Ελλάδα να συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια συμπεριφορά και να ανακτά εμπιστοσύνη, και θεωρούν ότι δεν θα προκύψουν σημαντικά εμπόδια στην αξιολόγηση και αποδοχή της ελληνικής πρότασης στο επίπεδο των Θεσμών. Κατά τα ίδια στελέχη, ο κ. Γιούνκερ έδειξε έτοιμος να διοχετεύσει το γρηγορότερο δυνατόν τα 35 δις ευρώ για να επανεκκινήσει η οικονομία ακόμη και μέσα στην επόμενη διετία, και εκτιμούν ότι εφόσον αυτό συμβεί, τότε πολύ γρήγορα θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες που παρουσιάζονται σήμερα.
Καθαρό «όχι» από ΚΚΕ
Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ αποφάσισε να καταθέσει εισήγηση για ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για τη «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)». Ο ειδικός αγορητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θα ψήφιζε «όχι» για την εξουσιοδότηση που ζητούσε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από τη Βουλή για την τελική συμφωνία, τονίζοντας πως σήμερα «οι μάσκες έπεσαν».
«Συζητάμε το μνημόνιο που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα, το μνημόνιο της ‘πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης’», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκε η θέση του ΚΚΕ, ότι το δημοψήφισμα έγινε για να εξαναγκαστεί ο λαός να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη - στις προτάσεις των δανειστών και της κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως τα κόμματα του «όχι» αγκαλιάστηκαν με τα κόμματα του «ναι», στο όνομα της υποταγής στον ευρωμονόδρομο και της δημιουργίας συναίνεσης για μια συμφωνία-καρμανιόλα.
Παράξενη στάση Βαρουφάκη
ΑΠΟ τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, πάντως, μεγάλος απών ήταν ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος επικαλέστηκε… οικογενειακούς λόγους. Με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής, γνωστοποιούσε ότι θα ψήφιζε θετικά στο νομοσχέδιο για την εξουσιοδότηση του διαδόχου του στο Υπουργείο Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε μέσω Twitter την απόλυτη στήριξή του στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ με άλλο twit εξηγούσε τον λόγο απουσίας του: «Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που σέβονται τι σημαίνει να θέλω να περάσω το Σαββατοκύριακο με τη μικρή μου κόρη, πριν επιστρέψει στην Αυστραλία όπου ζει...». Σημειώνεται πως παρότι τάχθηκε υπέρ της εξουσιοδότησης, η ψήφος του τελικά δεν λήφθηκε υπ' όψιν λόγω της απουσίας του.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καμμένος σε Τσίπρα: Εμείς τελειώσαμε
- Απίστευτο: Άνοιξε το laptop για επισκευή και "πάγωσε"! Δείτε τι βρήκε μέσα... [video]
- Ολοι κατά Κωνσταντοπούλου
- Β. Δρυμούσης: Δείτε ποια είναι η σύζυγός του!
- Ψηφοφορία στη Βουλή: Πότε χάνεται η Δεδηλωμένη, πότε πέφτει η κυβέρνηση
- Με 15+2 απώλειες πέρασε το νομοσχέδιο-Λαβωμένος ο Τσίπρας, αβέβαιο το μέλλον της κυβέρνησης
- Spiegel: Οι Έλληνές μας! Προσέγγιση ενός περίεργου λαού
- Αλλαγή εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ
- Ψηφοφορία στη Βουλή: Πήρε εξουσιοδότηση αλλά χωρίς δεδηλωμένη
- Τσίπρας: «Υπάρχει κίνδυνος ανατίναξης του κράτους»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Βαθύ ρήγμα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ
- ΑΕΛ: Φτάνει στο τέλος
- Η κορμάρα της Βίκυς Κουλιανού στα 46 της χρόνια
- Επιβεβαίωση Eurogroup ότι έλαβε την αξιολόγηση των θεσμών
- Τεράστια διάκριση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
- Εκπρ. Γ.Γ ΟΗΕ: Σταθερή η δέσμευση Αναστασιάδη - Ακκιντζί
- Έκρηξη έξω απο το ιταλικό προξενείο στο Κάϊρο
- Τι θα διαβάσετε στην Κυριακάτικη "Σημερινή"
- Το κελάηδημα των Σκοπιανών
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Βαθύ ρήγμα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ
- Η κορμάρα της Βίκυς Κουλιανού στα 46 της χρόνια
- Τεράστια διάκριση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
- Επιβεβαίωση Eurogroup ότι έλαβε την αξιολόγηση των θεσμών
- Το κελάηδημα των Σκοπιανών
- Να επιβεβαιώσει τα προγνωστικά
- Ανόρθωση: Σε στάση αναμονής
- Έκρηξη έξω απο το ιταλικό προξενείο στο Κάϊρο
- Αναζητείται Παλαιστίνιος για διακίνηση λαθρομεταναστών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δεν ξεχνάει τον Καρέλη η Άντερλεχτ
- «ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ» ΤΟΥ ΝΤΙΟΠ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΙΛΒΑ!
- Σαγκρία
- ΠΑΟ: Ο έλεγχος των «νέων»
- Μαζεύτηκαν όλοι πίσω από το γαμπρό. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, έτρεμε όλη η αίθουσα… [video]
- Κομισιόν: Πρώτο βήμα θετικό
- Bloomberg: Μάχη με ευρεία στήριξη αλλά με κόστος για τον Τσίπρα
- Στο Eurogroup η αξιολόγηση των θεσμών για την ελληνική πρόταση
- Χάνει τη λάμψη της η McLaren
- Πως νίκησε ο Hamilton, πως "αυτοκτόνησε" η Williams