Βέλγιο: Ανοδική πορεία για την ανταγωνιστικότητα οικονομίας

Εντυπωσιακή αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βελγικής οικονομίας διαπιστώνει σε ετήσια έκθεση το Κεντρικού Συμβουλίου Οικονομίας του Βελγίου (CCE - Conseil central de l’économie).

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ του Βελγίου και των γειτονικών χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία) κυμαίνεται πλέον στο 1,5% έναντι 2,9% το 2014 και 4,2% το 2013. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, το χάσμα

αυτό το οποίο αποτελεί και την «αχίλλειο πτέρνα» της βελγικής οικονομίας θα εκλείψει στα τέλη του επόμενου έτους. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στη μισθολογική θεραπεία σοκ που εφαρμόστηκε στο Βέλγιο τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση Di Rupo είχε σταματήσει τις μισθολογικές αυξήσεις ενώ η κυβέρνηση Charles Michel πάγωσε τους μισθούς και μείωσε τα κοινωνικά επιδόματα.

Τα συνδικάτα εκτιμούν πως ο «ασθενής» θεραπεύτηκε, οι μισθωτοί πλήρωσαν το δικό τους μερίδιο και μετά από τόσα χρόνια «ισχνών αγελάδων» πρέπει να γίνει κάτι άλλο. Πλέον, τα συνδικάτα ζητούν από τις επιχειρήσεις να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί: να επενδύσουν, να καινοτομήσουν, να προσλάβουν και να επιμορφώσουν τους εργαζόμενους ώστε να υπάρξει ανάπτυξη. Επιπλέον, ζητούν τη μείωση του χρόνου εργασίας με διατήρηση του μισθού στα ίδια επίπεδα και συμπληρωματικές προσλήψεις.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις παραδέχονται ότι η υγεία του «ασθενούς» έχει βελτιωθεί αλλά δεν έχει θεραπευτεί. Θεωρούν πως σε απόλυτους αριθμούς «ο βελγικός μισθός» είναι υψηλότερος (κατά 14,2%) γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των βελγικών επιχειρήσεων. Η FEB (Fédération des entreprises de Belgique) τάσσεται κατά της μείωσης του ωραρίου εργασίας, κάτι που σημαίνει την αύξηση του κόστους εργασίας και

μείωση της ανταγωνιστικότητας.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα