Βέλγος Πρέσβης: Χρυσή ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού

Για «χρυσή ευκαιρία» στην επίλυση του Κυπριακού, έκανε λόγο την Παρασκευή ο Πρέσβης του Βελγίου Luc Liebaut, λέγοντας ότι όλες οι χώρες της ΕΕ αναμένουν την επάνοδο των ηγετών στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο κ. Liebaut μιλούσε μετά από συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού στα γραφεία του κόμματος, όπου έλαβε τη διαβεβαίωση από την πλευρά του Γ.Γ. ότι «ως ΑΚΕΛ. είμαστε επικεντρωμένοι στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».

Ο κ. Κυπριανού

ενημέρωσε τον Πρέσβη «για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις, μετά από την απόφαση του κ. Ακιντζί να μην προσέρχεται στον διάλογο», αλλά και για τις προσπάθειες του κόμματος ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία για να επιλυθεί μια από τις μακροβιότερες `παγωμένες` διενέξεις στην ιστορία της Ευρώπης, είπε ο Πρέσβης του Βελγίου, επισημαίνοντας την παρουσία δύο ηγετών της ίδιας γενιάς, με καταγωγή από την ίδια πόλη και με εμπειρίες από τη συνύπαρξη πριν το 1974.

Σύμφωνα με τον κ. Liebaut, όχι μόνο το Βέλγιο, αλλά όλες οι χώρες της ΕΕ, ελπίζουν ότι τις ημέρες ή εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, θα βρεθεί μια λύση που θα φέρει τους δύο ηγέτες πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η διπλωματία του «πήγαινε-έλα» θα αποδώσει καρπούς, ώστε οι ηγέτες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις από εκεί που τις άφησαν.

Είπε, τέλος, ότι πέραν του Προέδρου Αναστασιάδη, στη διαδικασία συμβάλλει και το ΑΚΕΛ και για αυτό τον λόγο είναι σημαντικό για τον ίδιο να συνομιλεί με το κόμμα όταν επισκέπτεται το νησί.

Από την πλευρά του. ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κ. Liebaut είναι από τους διπλωμάτες που ενδιαφέρονται πολύ για το Κυπριακό και έχουν συχνές επαφές, παρότι η έδρα του είναι στην Αθήνα.

Ως προς τις εξελίξεις, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι η προσοχή όλων πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. «Ως ΑΚΕΛ, θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», είπε.

Συμπλήρωσε ότι εφόσον επαναρχίσει ο διάλογος, το ΑΚΕΛ θα επιχειρήσει να συμβάλλει έτσι ώστε να διεξαχθούν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, με στόχο «να καταλήξουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα