Βελτιωμένη πρόταση για διαχειριστικό σχέδιο Ακάμα, ζητούν κοινοτάρχες

Βελτιωμένη πρόταση για το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα, ζητούν οι επηρεαζόμενες κοινότητες. 

Από το τοπικό σχέδιο όπως έχει εξελιχτεί και μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν στην κοινότητα της Δρούσειας με τους αρμόδιους Υπουργούς και με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Κράτους, διαφάνηκε ότι "απλώς επιβεβαίωσαν ότι ικανοποίησαν όλες τις κοινότητες κατά 75%- 80% εκτός την κοινότητα της Ίνειας",  δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ίνειας Γιάγκος Τζίβικος. Ο κ. Τσίβικος ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως παρότι

οι οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ήταν να ικανοποιηθούν τα πλείστα αιτήματα των κοινοτήτων, διαφάνηκε ότι αγνόησαν μια κοινότητα η οποία έχει πέραν των 30 χιλ. σκάλες  ιδιωτικής γης και πέραν των 50- 60  χιλιάδων ιδιοκτητών. 

Μπορεί, είπε, “να βλέπουν ότι οι κοινότητες του Ακάμα ήταν επτά, αλλά όπως διαφάνηκε μόνο στην κοινότητα της Ίνειας προβάλουν προστασία παντού, τόσο πλησίον της κοινότητας, όσο και κοντά στις παραλίες”. 

Πρόσθεσε πως επί τούτου, έχει αποστείλει σχετική επιστολή και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Ίνεια, πρόσθεσε, “ως η μεγαλύτερη σε έκταση εκ των κοινοτήτων του Ακάμα, καλύπτοντας 30.000 σκάλες ιδιωτικής γης, εξαιρουμένων των δασικών εκτάσεων, αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, αφού όλη η περιουσία των κατοίκων της επηρεάστηκε από το διάταγμα του 1989, το οποίο απαγόρευσε την οποιαδήποτε ανάπτυξη εντός των ιδιωτικών κτημάτων”. Ο κ. Τσίβικος ανέφερε πως ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο να μην εξαγγελθεί το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, που αναμένεται τον Μάρτιο, μέχρις ότου επανέλθουν οι δύο Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με βελτιωμένη πρόταση προς την κοινότητα της Ίνειας. 

Είπε ακόμη, πως η μόνη πρόταση που είχαν για την κοινότητα της Ίνειας ήταν να της δώσουν 100 σκάλες στις παρυφές της κοινότητας, 8 χιλιόμετρα μακριά από την θάλασσα και τις παραλίες για τουριστική ανάπτυξη. Δυστυχώς είπε ο κ. Τσίβικος έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να δεχτεί τέτοια πρόταση σε μια τόσο μεγάλη έκταση και με τόσους μεγάλους ιδιοκτήτες να επηρεάζονται. Ως μόνιμοι κάτοικοι του Ακάμα,συνέχισε ο κοινοτάρχης Ίνειας, “ είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε να μην καταστραφεί το περιβάλλον”, ειδικά "με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή της φύσης να αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα".

Αυτό που ζητούμε είναι συνέχισε, να βρεθεί η κοινή συνισταμένη για να προστατευθεί το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα να επιβιώσει και ο άνθρωπος. Διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, που θέλουν να παραμείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους, αλλά αντ’ αυτού αναγκάζονται να τον εγκαταλείψουν, κατέληξε.

Νέο Χωρίο

Εξάλλου ο  κοινοτάρχης Νέου Χωρίου Ανδρέας Χριστοδούλου (Μάχιμος) ανέφερε στο KYΠΕ πως από τότε που είχε πραγματοποιηθεί η σύσκεψη στη Δρούσεια καμία πληροφόρηση δεν έχουν.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, η ευημερία των κοινοτήτων του Ακάμα, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς τη διασύνδεσή τους με παραλιακή ανάπτυξη ή με κάποια μεγάλη ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα δώσει πραγματική ώθηση στην τοπική οικονομία.

Ο Ακάμας, συνέχισε, είναι μια από τις πιο αδικημένες περιοχές του νησιού. Πουθενά αλλού στην Κύπρο, οι κάτοικοι μιας περιοχής δεν στερούνται της δυνατότητας να χρησιμοποιήσουν ή έστω να υποθηκεύσουν τις περιουσίες τους, λόγω του μηδενικού συντελεστή δόμησης, παρατήρησε. Πρόσθεσε πως χωρίς τη δυνατότητα ανάπτυξης, χωρίς τη δυνατότητα χρήσης της γης, είναι προφανώς πρακτικά αδύνατο να ευημερήσει οποιαδήποτε κοινότητα, κατέληξε. 

Kάθηκας

Την επίσημη δημοσίευση για το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα τον Μάρτιο μήνα αναμένει η κοινότητα του Κάθηκα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κ.Σ. Μενέλαο Τούρβα. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ  o κ. Τούρβας ανέφερε πως ο Κάθηκας είναι η κοινότητα που επηρεάστηκε περισσότερο από όλες τις κοινότητες όσον αφορά ιδιωτικές περιουσίες. Αναφερόμενος στον επηρεασμό των κοινοτήτων ο κ. Τούρβας είπε πως κατά 54% επηρεάστηκε ο Κάθηκας, κατά34% η Ίνεια, 25% η Πέγεια  20% η Δρούσεια και   15% το Νέο Χωρίο.

Σαν αντισταθμιστικό, είπε, “για εκείνους τους κατοίκους που τα τεμάχια τους βρίσκονται μέσα στον Ακάμα ζητήσαμε να δώσουν μια παραθεριστική, με 10% οικιστική δόμηση”, ωστόσο "μας απήντησαν ότι δυστυχώς περνούν τα πουλιά", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα