Βελτίωση της προφοράς μέσω φωνητικής εκπαίδευσης

Μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάκτηση της προφοράς μιας δεύτερης γλώσσας μέσω φωνητικής εκπαίδευσης;


Μια νέα έρευνα που έγινε από τον Δρα Γιώργο Γεωργίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είχε ως στόχο να διερευνήσει αν η φωνητική εκπαίδευση υψηλής μεταβλητότητας συμβάλλει στη βελτίωση της πρόσληψης των ελληνικών φωνηέντων από αραβόφωνους μανθάνοντες της ελληνικής γλώσσας, δεδομένου ότι σε προηγούμενη έρευνα ο πληθυσμός αυτός εμφάνιζε δυσκολίες στο να διαχωρίσει το /i/ από το /e/ και το /o/ από το /u/

λόγω της παρεμβολής της μητρικής γλώσσας. Μια τέτοια εκπαίδευση λαμβάνει χώρα σε φωνητικό εργαστήρι ή ηχομονωμένη αίθουσα με τους μανθάνοντες να ακούνε συγκεκριμένους φθόγγους από τον Η/Υ και να επιλέγουν τον σωστό φθόγγο ανάμεσα σε πολλές επιλογές. Με λανθασμένη επιλογή, ακολουθεί ακουστική ή/και οπτική ανατροφοδότηση.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο διακεκριμένο επιστημονικό περιοδικό Journal of Psycholinguistic Research κατέδειξαν ότι η φωνητική εκπαίδευση βελτίωσε την ικανότητα των μανθανόντων να διαχωρίζουν ελληνικές φωνηεντικές αντιθέσεις.Επίσης, αυτή η ικανότητα διατηρήθηκε σε ψηλά επίπεδα τουλάχιστον ένα μήνα μετά το πέρας της εκπαίδευσης.

Μια τέτοιου είδους φωνητική εκπαίδευση μπορεί να διευκολύνει τον σχηματισμό ισχυρών νοητών φωνολογικών αναπαραστάσεων ακόμα και σε άτομα που ζουν σε μία χώρα όπου η δεύτερη γλώσσα είναι κυρίαρχη, κάτι που αμφισβητούνταν από προηγούμενες μελέτες, οι οποίες προήγαγαν τη θετική συμβολή της φωνητικής εκπαίδευσης μόνο σε περιβάλλοντα όπου η δεύτερη γλώσσα δεν ομιλούνταν.

Συστήνεται η χρήση φωνητικής εκπαίδευσης υψηλής μεταβλητότητας από διδάσκοντες της Ελληνικής ως δεύτερης για τη βελτίωση της προφοράς των μανθανόντων. Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε (ΤΡ-version 1.0) διατίθεται δωρεάν και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις στη φωνητική και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από μη-ακαδημαϊκούς. Επίσης είναι εύκολο στη χρήση και περιορίζει τον φόρτο του διδάσκοντα, εφόσον μετά τις αρχικές οδηγίες που θα δώσει στους μανθάνοντες, αυτοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν από μόνοι τους λαμβάνοντας παράλληλα ακουστική ανατροφοδότηση.

Καλό θα ήταν το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας να εξετάσει τη χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου λογισμικού για τη βελτίωση της προφοράς και συνάμα επικοινωνίας των αλλόγλωσσων μανθανόντων της Ελληνικής.

Το δημοσιευμένο άρθρο:

https://www.researchgate.net/publication/348870672_Effects_of_Phonetic_Training_on_the_Discrimination_of_Second_Language_Sounds_by_Learners_with_Naturalistic_Access_to_the_Second_Language

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10936-021-09774-3

*Ακαδημαϊκός, Τμήμα Γλωσσών και Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα