Βελτίωση του προστατευτικού πλαισίου συζήτησε η Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η καταγραφή λειτουργικών προβλημάτων, αλλά και πιθανές εισηγήσεις για τροποποιήσεις της νομοθεσίας με στόχο τη δημιουργία ενός ακόμη πιο προστατευτικού πλαισίου κατά της βίας στην κοινωνία απασχόλησαν τις επαφές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών με εκπροσώπους των κέντρων παροχής εξατομικευμένων υπηρεσιών «Σπίτι του Παιδιού» και «Σπίτι της Γυναίκας». Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, η οποία συμμετείχε επίσης στις επισκέψεις, δήλωσε ότι εκεί και όπου υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες είναι συμπληρωματικές

του κράτους θα συνεχίζεται η χρηματοδότηση με τους κατάλληλους δείκτες απόδοσης και την σωστή εποπτεία.

Όπως δήλωσε μετά το τέλος των συναντήσεων και την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις των εν λόγω δομών η Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, «οι υποχρεώσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν περιορίζονται στον χειρισμό θεμάτων εντός Κοινοβουλίου, αλλά και να ακούει τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές, τους λειτουργούς οι οποίοι χειρίζονται καθημερινά τόσο ευαίσθητα θέματα και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

«Πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητα τα ζητήματα τα οποία αφορούν στην κακοποίηση των παιδιών και στην έμφυλη βία, άνθρωποι οι οποίοι περνούν ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις και χρειάζονται στήριξη από την πολιτεία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, να προστατέψουν τους εαυτούς τους αλλά και τα παιδιά τους», προσέθεσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

«Είχαμε μαζί μας και την Υφυπουργό Πρόνοιας, η οποία άκουσε από πρώτο χέρι όσα κατατέθηκαν στις δύο συνεδριάσεις», είπε. «Ο στόχος μας είναι από κοινού να προσπαθήσουμε μέσα από τροποποιήσεις της νομοθεσίας, αλλά και εισηγήσεις για νέα δεδομένα να δημιουργήσουμε ένα ακόμη πιο προστατευτικό πλαίσιο», συμπλήρωσε η κ. Χαραλαμπίδου, η οποία εξήρε επίσης το έργο των αρμόδιων λειτουργών και διαβεβαίωσε εκ μέρους της Επιτροπής ότι «θα είμαστε πάντα παρά τω πλευρώ τους, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο προστατευτικό δίκτυο για τις γυναίκες, αλλά και για τα παιδιά».

Η Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εξέφρασε και αυτή με τη σειρά της τη στήριξή της στις δύο δομές, «οι οποίες δίνουν το παράδειγμα του συντονισμού των υπηρεσιών, όλοι εργάζονται μαζί για να αντιμετωπίσουν αυτά τα δύσκολα περιστατικά της βίας, τόσο στα παιδιά, όσο και στις γυναίκες».

«Μία κοινωνία που αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά είναι μια κοινωνία που νοιάζεται για τους πολίτες της, είτε αυτοί είναι γυναίκες, είτε άνδρες, είτε παιδιά, οπότε αυτή η κοινωνία με τις ορθές ενέργειες είναι μια υγιής κοινωνία στο τέλος», συμπλήρωσε η κ. Σούπερμαν.

Συγχαίροντας το προσωπικό των δομών, αλλά και την Υφυπουργό Πρόνοιας για την προσωπική της εμπλοκή, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ σημείωσε πως η βελτίωση των δομών είναι απαραίτητη «αν λάβουμε υπόψη ότι αυτό το φαινόμενο αυξάνεται συνεχώς, ειδικότερα η βία κατά των γυναικών». «Χρειάζεται να γίνουν κάποιες επιμέρους ενέργειες, όπως για παράδειγμα η τεχνική υποδομή που θα πρέπει να δοθεί στα δικαστήρια για να μπορούν να λαμβάνονται οπτικογραφημένες καταθέσεις παιδιών και στις άλλες επαρχίες εκτός από τη Λευκωσία», είπε.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε από την πλευρά της πως η βία κατά των γυναικών και η βία κατά των παιδιών είναι ιδιαίτερα επαχθείς, είναι πολυσύνθετες για αυτό και χρειάζεται πολυθεματική αντιμετώπιση, προσθέτοντας πως «το Σπίτι του Παιδιού και το Σπίτι της Γυναίκας είναι βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, κάτι που ζητούσαμε εδώ και χρόνια και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί η σημερινή επίσκεψη μάς έδειξε ότι δημιουργήθηκαν χώροι με επιστημοσύνη και με αρκετή ευαισθησία, ούτως ώστε τα θύματα να νιώθουν προστατευμένα για να μπορούν να προχωρήσουν στις καταγγελίες και να γίνει σωστή διαχείριση».

«Θεωρώ ότι μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να επενδύσει στις υπηρεσίες που προσφέρει στα θύματα, αλλά θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει και τις αιτίες της βίας, να αντιμετωπίσει με σημαντικές ποινές τους θύτες, αλλά επίσης σαν κοινωνία θα πρέπει άτομα τα οποία θέλουν και μπορούν να τύχουν αναμόρφωσης να έχουμε εκείνες τις δομές για να αναμορφωθούν για να μην είναι πλέον πρόβλημα στην κοινωνία», υπογράμμισε η κ. Ατταλίδου, τονίζοντας επίσης πως «το ψυχολογικό και οικονομικό κόστος για μια κοινωνία την οποία διέπει η βία είναι τεράστιο και δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτό το φαινόμενο ή να το αφήσουμε κλειστό πίσω από σφραγισμένες πόρτες».

«Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θέλει και μπορεί να χύσει άπλετο φως σε αυτό το θέμα και να αντιμετωπίσει όλες τις παραμέτρους με τρόπο ουσιαστικό ούτως ώστε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας για την αντιμετώπιση της βίας, η οποία έχει αυξηθεί πολύ λόγω και της πανδημίας», κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους εκπροσώπους του Σπιτιού του Παιδιού, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση έκανε λόγο για ένα μοντέλο το οποίο θα πρέπει να επεκταθεί και στις άλλες πόλεις.

«Η πολυθεματική στήριξη του παιδιού είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για να πετύχουμε καταδίκες, αλλά για να βοηθήσουμε το παιδί για την επόμενη μέρα. Πρέπει επίσης να βρεθεί τρόπος να συντμηθούν οι διαδικασίες, καθώς αν δεν γίνει έγκαιρη επέμβαση, το παιδί μπορεί να απασχολεί τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας», είπε. «Στις διάφορες ευρωπαϊκές επιτροπές αναφέρεται η Κύπρος ως παράδειγμα, θα πρέπει όμως να γίνουν βελτιώσεις, για παράδειγμα στο θέμα της ιατροδικαστικής εξέτασης και πώς μπορεί να καταστεί πιο φιλική για τα παιδιά», πρόσθεσε.

Σχετικά με την Στέγη της Γυναίκας, η Υφυπουργός ανέφερε ότι η γενική πολιτική θέση είναι ότι εκεί και όπου υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες είναι συμπληρωματικές του κράτους θα συνεχίζεται η χρηματοδότηση με τους κατάλληλους δείκτες απόδοσης και την σωστή εποπτεία, προσθέτοντας πως θα κατατεθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για ανανέωση της χρηματοδότησης της δομής μετά τον Δεκέμβριο του 2022.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βελτίωση, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,veltiosi, anthropinon dikaiomaton