Βενεζουέλα: Όλοι οι διπλωμάτες των ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη χώρα

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν χθες Πέμπτη όλο το διπλωματικό προσωπικό τους που βρισκόταν ακόμη στο Καράκας, επικαλούμενες την επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν τις βίζες 300 και πλέον μελών της κυβέρνησης και της παράταξης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Οι αμερικανοί διπλωμάτες «θα συνεχίσουν πλέον την αποστολή τους από αλλού», από τοποθεσίες όπου θα «συνεχίσουν να διαχειρίζονται την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Βενεζουέλας» και να «υποστηρίζουν

τους δημοκράτες που αντιστέκονται με θάρρος στην τυραννία», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μάικ Πομπέο, σε ανακοίνωσή του.

Θα «παραμείνουν αφοσιωμένοι στην αποστολή τους να υποστηρίξουν τον λαό» της Βενεζουέλας, ώστε να εκπληρωθούν οι «προσδοκίες» του να «ζει σε μια δημοκρατία» και να «οικοδομήσει καλύτερο μέλλον», συμπλήρωσε, διατρανώνοντας την αμερικανική υποστήριξη «στον μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό» και τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον «ανυπομονεί» να στείλει πίσω στο Καράκας τους διπλωμάτες της «αφού αρχίσει η δημοκρατική μετάβαση» στη Βενεζουέλα.

Το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό που δεν θεωρείτο απολύτως απαραίτητο είχε επαναπατριστεί ήδη στα τέλη Ιανουαρίου, μερικές ώρες μετά την αναγνώριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ του αυτοανακηρυγμένου μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είχε αναγγείλει τη Δευτέρα την άμεσα επικείμενη αποχώρηση και των υπολοίπων διπλωματών, εξαιτίας της «επιδείνωσης της κατάστασης» στη Βενεζουέλα, που δοκιμαζόταν από γενικευμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης, αλλά και διότι η παρουσία τους αποτελούσε πλέον «περιορισμό» για την πολιτική των ΗΠΑ.

Δοθείσης της απουσίας πρεσβείας, «καθιστούμε τον πρώην πρόεδρο Μαδούρο καθώς και τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας της Βενεζουέλας άμεσα υπεύθυνους για την ασφάλεια (...) των αμερικανών υπηκόων στη Βενεζουέλα», τόνισε παράλληλα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Ρόμπερτ Παλαντίνο.

Παρομοίως, η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός υπό τον Μαδούρο «ευθύνονται για την ασφάλεια του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό», σε βάρος του οποίου διενεργείται έρευνα για «δολιοφθορά» του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας, μετά τη γενική διακοπή που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης απέδωσε από τη δική του πλευρά στην «αμέλεια» του κράτους.

«Το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο θα διέπραττε ένα φρικτό λάθος εάν συνελάμβανε τον μεταβατικό πρόεδρο Γκουαϊδό», αφού «θα προκαλούσε την άμεση αντίδραση των πολιτών της Βενεζουέλας και της διεθνούς κοινότητας», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Διοσδάδο Καμπέγιο, ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας, τόνισε από την πλευρά του ότι οι αμερικανοί διπλωμάτες «ήταν κίνδυνος για μας, διότι ο ιμπεριαλισμός δεν έχει κανενός είδους αναστολές», ανέφερε μια ανακοίνωση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV).

Στο μεταξύ στη Βιένη, ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, παίρνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς συνόδου με αντικείμενο τη χάραξη πολιτικής για το ζήτημα των ναρκωτικών, κατήγγειλε την Ουάσινγκτον ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας του, ενώ οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και χωρών-μελών της ΕΕ αποχωρούσαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησής του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα