Βίασε βρέφος 3 μηνών και μπήκε φυλακή 23 μέρες

Ο Ναβίν Γκάντκε συνελήφθη στις 20 Απριλίου με την κατηγορία του βιασμού και του φόνου ενός βρέφους στην κεντρική Ινδία.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, δικαστήριο καταδίκασε τον 26χρονο σε θάνατο, στην πιο γρήγορη εκδίκαση παρόμοιας υπόθεσης που έχει καταγραφεί στα ιστορικά στην Ινδία, όπου η κοινή γνώμη είναι αγανακτισμένη εξαιτίας μιας σειράς βιασμών και φόνων κοριτσιών και νεαρών γυναικών.

Η αστυνομία, οι εισαγγελείς και το δικαστήριο της πόλης Ιντόρε εργάστηκαν με φρενήρεις ρυθμούς για να καταδικάσουν το συντομότερο δυνατό τον Γκάντκε, την ώρα που στην πόλη αυτή των δύο εκατομμυρίων κατοίκων πραγματοποιούνταν κινητοποιήσεις και πορείες.

Τον προηγούμενο μήνα υιοθετήθηκε η θανατική ποινή για τους βιαστές κοριτσιών κάτω των 12 ετών μετά την πίεση της κοινής γνώμης, όμως η εκδίκαση των υποθέσεων παραμένει διαβόητα αργή, με κάποιες να χρειάζονται έως και έξι χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με την οργάνωση Daksh.

Όμως η ταχύτητα της δίκης του Γκάντκε και τα ερωτήματα σχετικά με τη νομική υπεράσπιση που έλαβε, έχουν προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φοβούνται ότι θα υπάρξουν λανθασμένες καταδίκες και απαγχονισμοί σε περιπτώσεις που ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να προσλάβει έναν καλό δικηγόρο.

«Αν και οι γρήγορες δίκες είναι ιδανικές, αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος των εγγυήσεων για τη διεξαγωγή δίκαιων δικών, όπως είναι το δικαίωμα σε επαρκή χρόνο προετοιμασίας και το τεκμήριο της αθωότητας», δήλωσε η Λία Βεργίζ της Διεθνούς Αμνηστίας Ινδίας.

Η δικηγόρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Ρεμπέκα Τζον επεσήμανε ότι ανησυχεί. «Επί της αρχής είμαι αντίθετη στο να βιαζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες έρευνας και εκδίκασης», εξήγησε.

Όμως ο Ντούσιαντ Ντέιβ, επίσης δικηγόρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής, σημείωσε ότι η Ινδία «χρειάζεται να καταδικάσει τουλάχιστον 500 ανθρώπους σε θάνατο τον επόμενο ένα χρόνο, προκειμένου να σταματήσει αυτή η επιδημία» των βιασμών.

«Το σύστημά μας είναι απαρχαιωμένο και εξαιρετικά αναποτελεσματικό», τόνισε.

Από την πλευρά της, η μητέρα του τριών μηνών βρέφους που βιάστηκε και φονεύθηκε, δήλωσε ικανοποιημένη από τη γρήγορη απόφαση του δικαστηρίου καθώς καθόταν στην μπροστινή αυλή ενός ανακτόρου 200 ετών, έξω από το οποίο ζει η οικογένειά της.

Ο Γκάντκε δεν έχει κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, καθώς δεν επιτρέπεται να μιλούν με κατάδικους στη φυλακή, όμως ο δικηγόρος του επεσήμανε ότι ο πελάτης του ισχυρίζεται ότι τον «παγίδευσε» η σύζυγός του, με την οποία βρίσκεται σε διάσταση.

Ακόμη και πριν από τη δίκη του Γκάντκε υπήρχαν ολοένα και περισσότερες εκκλήσεις για επιτάχυνση των δικών που αφορούν βιαστές παιδιών.

Κατά μέσο όρο, τα κατώτερα δικαστήρια χρειάζονται πέντε χρόνια για να ολοκληρώσουν τις υποθέσεις κρατούμενων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, τα ανώτερα δικαστήρια έναν χρόνο και τέσσερις μήνες και το Ανώτατο Δικαστήριο δύο χρόνια και έναν μήνα, σύμφωνα με έκθεση του 2016 που συνέταξε το Κέντρο για τη Θανατική Ποινή του πανεπιστημίου του Νέου Δελχί.

Η έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι το 74% των 373 καταδικασμένων σε θάνατο ανήκαν στις πιο φτωχές τάξεις, ενώ πολλοί ανήκαν και σε θρησκευτικές μειονότητες.

Αντίθετα, οι δίκες που αφορούν πιο πλούσιους και ισχυρούς, πολλές φορές χρειάζονται περισσότερα από 10 χρόνια να εκδικαστούν.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης, από το 2012 και μετά, όταν μια νεαρή γυναίκα έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού στο Νέο Δελχί, οι καταγγελίες για βιασμούς έχουν αυξηθεί κατά 60%, φτάνοντας περίπου τις 40.000 το 2016, περίπου μία κάθε 15 λεπτά, με τους βιασμούς παιδιών να αποτελούν το 40% των υποθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα