Βήμα προς στρατιωτική επέμβαση η αναγνώριση αποσχισθεισών περιοχών από Ρωσία

Η ανακοίνωση από τη Ρωσία, τη Δευτέρα, για αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ως «ανεξάρτητων» περιοχών, και η αποστολή ρωσικών «ειρηνευτικών δυνάμεων» εκεί είναι ένα περαιτέρω βήμα για την αιτιολόγηση από τη Μόσχα μιας πιθανής εισβολής, ανέφεραν ειδικοί στο ΚΥΠΕ την Τρίτη.

Η κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει

και την Κύπρο, αφού, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Μιχάλης Κοντός, είπε στο ΚΥΠΕ ότι η χτεσινή απόφαση του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του Προέδρου Πούτιν είναι ένα περαιτέρω βήμα κλιμάκωσης της κατάστασης.

Η αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών, είπε, συνιστά καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ, από την άλλη φαίνεται να προβάλλεται ένα αφήγημα από τον ίδιο τον κ. Πούτιν περί λανθασμένης διαρρύθμισης των συνόρων επί εποχής Σοβιετικής Ένωσης, κάτι που μπορεί να εξυπακούεται και μελλοντικές αξιώσεις απέναντι στην Ουκρανία, πέραν των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Την ίδια στιγμή, στο ψεσινό του διάγγελμα ο κ. Πούτιν προσπάθησε να στείλει και μηνύματα και στους Δυτικούς, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε την Τρίτη, πως το Λονδίνο δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι έχει συντελεστεί εισβολή της Ρωσίας επί ουκρανικού εδάφους. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για «ανανέωση εισβολής» και ότι ακόμα δεν έχει γίνει η «πλήρους κλίμακας» εισβολή για την οποία προειδοποίησε νωρίτερα ο Μπόρις Τζόνσον. Πρόσθεσε πως οι εξελίξεις της νύχτας θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι «προάγγελος» αυτής της πλήρους εισβολής.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, η ενέργεια αυτή της Μόσχας, είναι μια κίνηση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των περιοχών αυτών, αλλά όχι ακόμα στρατιωτική επέμβαση. «Κτίζεται όμως η νομική επιχειρηματολογία, για να μπορέσει να αιτιολογηθεί μια στρατιωτική επέμβαση» πρόσθεσε.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, είπε στο ΚΥΠΕ, ότι εισβολή δεν έχει γίνει ακόμα, αλλά είναι μια παράνομη επέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας και παραβίαση της κυριαρχίας της.

«Η Ρωσία το έκανε αυτό με έναν εύσχημο τρόπο, για να πει ότι τα στρατεύματά της που θα εισβάλουν προσεχώς στην Ουκρανία, θα είναι κατόπιν πρόσκλησης, των ανεξάρτητων κρατών που η ίδια αναγνώρισε» πρόσθεσε. Δεν θα έχουμε μια ξαφνική εισβολή με το έτσι θέλω της Ρωσίας, θα είναι κατόπιν πρόσκλησης των ανεξάρτητων πλέον στα μάτια της Ρωσίας κρατών, είπε. «Αυτό δεν αλλάζει τον χαρακτηρισμό της πράξης που θα είναι μια εισβολή» είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Είπε ακόμα, ότι αυτή η εξέλιξη δεν τον εξέπληξε. «Ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας επέμβασης σε αυτή η φάση» είπε.

Όσον αφορά το θέμα κυρώσεων, ο κ. Κοντός ανέφερε ότι το πιο πιθανό σε αυτό το στάδιο, είναι ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους θα επιβάλουν κάποιες πρώτες κυρώσεις, αλλά, κατά πάσαν πιθανότητα θα θελήσουν να κρατήσουν κάποια χαρτιά για το ενδεχόμενο περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης της κατάστασης, δηλαδή να αφήσουν για πιο μετά τις πιο σοβαρές τους κυρώσεις.

«Όμως φαίνεται ότι στο παρόν στάδιο ο κ. Πούτιν αποτιμά το όφελος της κλιμάκωσης της κατάστασης ως μεγαλύτερο από το πιθανό κόστος» είπε. «Θα πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση να δούμε κατά πόσον, το επόμενο βήμα κλιμάκωσης θα διαλαμβάνει πιθανώς μεγαλύτερο κόστος παρά όφελος» πρόσθεσε. Εξήγησε ότι θα διαφανεί κατά ποσόν δηλαδή, ο κ. Πούτιν θα αξιολογήσει τη θέση στην οποία βρίσκεται ως πλεονεκτική για να πάρει αυτά που θέλει από τους Δυτικούς, ή αν στο τέλος της ημέρας δεν θα υπάρξει ικανοποιητικός βαθμός συνεννόησης, θα είναι πλέον αναγκασμένος να προχωρήσει σε κλιμάκωση με την στρατιωτική υποστήριξη των αποσχισθεισών περιοχών.

Ο κ. Κοντός εξέφρασε την άποψη ότι πιθανώς ο Ρώσος ηγέτης να μην θέλει να φτάσει ως εκεί, αλλά έχει ανοίξει το δρόμο για μπορέσει να πάει εκεί, αν κρίνει ότι εκεί πρέπει να πάει.

Από αυτό το σημείο, μέχρι να το σημείο που θα είναι έτοιμη η Ρωσία να προβεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, φαίνεται να θέλει ο κ. Πούτιν να δημιουργήσει μια «φυσαλίδα χρόνου» προκειμένου να δει τι έχουν να τους προσφέρουν οι Δυτικοί, πρόσθεσε.

Όσον αφορά το πως επηρεάζει η κατάσταση την Κύπρο, ο κ. Κοντός είπε ότι επηρεάζει γενικότερα το Διεθνές Σύστημα, αλλά και την Κύπρο μέσω της ΕΕ.

«Η ΕΕ θα κινηθεί προς την κατεύθυνση επιβολής κυρώσεων προς τη Ρωσία, αναλόγως και των εξελίξεων. Η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί ένα καθεστώς ειδικών σχέσεων με τη Ρωσία, για λογούς οικονομικούς, διπλωματικούς και πολιτισμικούς,» είπε και διερωτήθηκε ποια θα είναι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν θα μπορεί να μην συναινέσει στην επιβολή κυρώσεων ιδιαίτερα από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι θύμα ξένης επιθετικότητας» πρόσθεσε.

Ο κ. Κοντός είπε ότι υπάρχει και το ζήτημα της Ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι σε τόσο σοβαρά ζητήματα. «Αν η ΕΕ αποτύχει να αρθρώσει μια ενιαία φωνή, θα είναι μεγάλη αποτυχία» είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κράτη μέλη που δεν θέλουν να φτάσουν στα άκρα με τη Ρωσία ενώ υπάρχουν κράτη που θεωρούν ότι απειλούνται από τη Ρωσία όπως η Πολωνία ή οι Βαλτικές χώρες.

«Συνεπώς η ΕΕ θα βιώσει μια διελκυστίνδα σε σχέση με το πόσο βαριά θα πρέπει να είναι τα μέτρα απέναντι στη Ρωσία κι αυτό σίγουρα μας επηρεάζει» είπε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι σχεδόν όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχέσεις, οικονομικά και άλλα συμφέροντα με τη Ρωσία και όλα τα κράτη θα επηρεαστούν. Επεσήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που θα επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, καθότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει αντίστοιχες ενέργειες, υποδεικνύοντας στην περίπτωση της Κριμαίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα