Βίντεο Άγκυρας για την προώθηση των θέσεών της στην ανατ. Μεσόγειο

Βίντεο για την προώθηση των θέσεων της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο ανήρτησε στο Twitter ο επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη. 

Στην ανάρτησή του ο Αλτούν αναφέρει ότι «η Τουρκία δεσμεύεται να πράξει ό,τι χρειαστεί για να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σφετεριστούμε τα δικαιώματα άλλων. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε και σε κανέναν να καταπατήσει τα δικά μας δικαιώματα!», ενώ συνοδεύεται από βίντεο διάρκειας 4’22’’, στο οποίο ακούγεται το εξής μήνυμα:

«Η ανατολική Μεσόγειος συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο λόγω των φυσικών πόρων της. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει την ισομερή κατανομή του πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο, με δίκαιο τρόπο και βάσει του διεθνούς δικαίου. Εντούτοις, η Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου και η Ελλάδα κινήθηκαν εναντίον του διεθνούς δικαίου, κηρύττοντας θαλάσσια σύνορα βασιζόμενες σε ένα μικρό βραχώδες νησί. Επιχειρούν να παραβιάσουν τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της "τδβκ" (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος), μέσω της υπογραφής συμφωνίας καθορισμού ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με άλλες χώρες». 

Στο βίντεο φιλοξενούνται επίσης δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου προέδρου σχετικά με την υπόθεση.

«Δυστυχώς, δεν τάσσονται υπέρ της επίλυσης του προβλήματος. Επιχειρούν να μας προκαλέσουν με την εχθρική τους στάση», δηλώνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «η Τουρκία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να προστατεύσει τα διεθνή της δικαιώματα και συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/κ ως εγγυήτρια χώρα. Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί πως η Τουρκία έσωσε τους Τ/Κ από γενοκτονία, καταχρώμενη τα διεθνή δικαιώματά της ως εγγυήτρια χώρα. Η "τδβκ" (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος) ιδρύθηκε μετά από αυτό το γεγονός».

Αντίστοιχα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι «καμία πρωτοβουλία ή συμφωνία που αποκλείει την Τουρκία και τους Τ/Κ, παραβιάζοντας τα δικαιώματα και τον νόμο δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας».

Και το βίντεο συνεχίζει με το εξής αφήγημα:

«Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να λυθεί μεταξύ των περιφερειακών χωρών, μέσω του διαλόγου. Η ανάμειξη χωρών που δεν έχουν καμία σχέση με την ανατολική Μεσόγειο, όπως η Γαλλία, απλά θα δυσχεράνει τις ευκαιρίες για διάλογο. Ο πόνος και οι γενοκτονίες που συντελέστηκαν από τη γαλλική αποικιοκρατία στο παρελθόν παραμένουν στη μνήμη.   

Οι μόνοι που επωφελούνται από αυτήν την καταστροφή είναι οι χώρες που εκμεταλλεύονται τα πλούτη των χωρών που καταστρέφουν. Οι ολέθριες συνέπειες των ξένων επεμβάσεων στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη και στον Λίβανο παραμένουν ορατές», αναφέρεται, ενώ στην συνέχεια η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Γαλλία και η ΕΕ εξώθησαν την Ελλάδα σε ένα τεράστιο χρέος, το οποίο δεν θα είναι σε θέση να ξεπληρώσει ποτέ, επειδή αποσκοπούν να εισπράξουν το χρέος από τους ενεργειακούς πόρους που πιθανότατα θα ανακαλυφθούν στην ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό θα το πράξουν με το να ρίξουν στη φωτιά τον πιο αδύναμο κρίκο και φορτίο της ΕΕ, την Ελλάδα. Η ΕΕ που αντιμετωπίζει εσωτερικά ζητήματα λόγω της εισροής μεταναστών, καθώς και του COVID-19, ενεργεί με αποικιοκρατικά αντανακλαστικά. Όταν τίθεται το ζήτημα των πόρων της ανατολικής Μεσογείου, οι σοκαριστικές ανακοινώσεις για τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης της "νότιας Κύπρου" (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία), η κατάσταση της Γαλλίας που υπερασπίζεται μία κατάσταση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που έπραξε με την Αγγλία στο Κανάλι της Μάγχης, τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν από εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας με έδρα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, σε πρωτοβουλίες στα ΜΜΕ και σε κυβερνήσεις για την αγορά πόρων στην ανατ. Μεσόγειο, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει δίκιο. Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί ποτέ τετελεσμένα σε σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της ίδιας και της, υπό την εγγύησή της, "τδβκ" (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος). Ενώ υπερασπίζεται μία δίκαιη λύση που προστατεύει τα συμφέροντα όλων των μερών, εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία θα δώσει την απαραίτητη απάντηση σε de facto επιβολές», σημειώνεται στο βίντεο, το οποίο τελειώνει με άλλη μία δήλωση του Τούρκου προέδρου.   

«Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά δεν αφήνουμε καμία χώρα να αμφισβητήσει τα δικαιώματά μας».

Turkey is committed to doing whatever it takes to safeguard its rights under international law and to protect its interests in the Eastern Mediterranean.

We have no intention to infringe upon others’ rights. But we won’t allow anyone to infringe on our rights either! pic.twitter.com/SH8X4uuYci

— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) September 20, 2020
Keywords
Τυχαία Θέματα