ΒΙΝΤΕΟ: Πρωτοποριακή έρευνα για σπάνιο είδος νυχτερίδας στην Κύπρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοποριακή έρευνα που αφορά την εποχική διατροφική συμπεριφορά της απειλούμενης νυχτερίδας Rousettus aegyptiacus στην Κύπρο από το Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Αυτή η έρευνα διεξάγεται για πρώτη φορά με τη χρήση εξειδικευμένων πομπών,

οι οποίοι μπορούν να καταγράφουν συνεχώς τη συμπεριφορά του είδους σε σχέση με τις τροφικές του συνήθειες στα περιβάλλοντα τα οποία ζει.

Η Κύπρος αποτελεί τη μόνη Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία εντοπίζεται αυτό το σπάνιο είδος νυχτερίδας, το οποίο είναι αυστηρά προστατευόμενο από την εθνική νομοθεσία και τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

Οι εν λόγω νυχτερίδες έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της έρευνας αφενός λόγω της σπανιότητας του είδους, με στόχο την προστασία του και την ορθολογιστική διαχείριση των πληθυσμών του, και αφετέρου λόγω της ιδιαιτερότητας του ότι αποτελεί το μόνο φρουτοφάγο είδος νυχτερίδας στην Ευρώπη.
Είναι αξιοσημείωτο πως δύναται να προσαρμοστεί σε εποχικά περιβάλλοντα, τα οποία δεν μπορούν να προσφέρουν, καθ’ όλη της διάρκεια του έτους, ποσότητες διαθέσιμης τροφής. Ως εκ τούτου, η προσαρμογή και η συμπεριφορά του είδους σε σχέση με τις διατροφικές συνήθειες αποτελεί μέρος της εν λόγω έρευνας που διεξάγεται από τους εταίρους.

Συνήθως, οι φρουτοφάγες νυχτερίδες ζουν σε τροπικά περιβάλλοντα τα οποία προσφέρουν ικανοποιητική ποσότητα φρούτων και νέκταρ κατά τη διάρκεια όλων των εποχών του χρόνου. Παρόλα αυτά, η αιγυπτιακή φρουτονυχτερίδα, Rousettus aegyptiacus, αποτελεί εξαίρεση.

Το είδος αυτό εμφανίζεται σε εποχικά περιβάλλοντα και έχει μια αποσπασματική, αλλά ευρέως διαδεδομένη κατανομή στην ηπειρωτική Αφρική, ενώ εμφανίζεται επίσης και στην Κύπρο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει πως οι νυχτερίδες αυτές αλλάζουν εποχικά τη διατροφή τους, λόγω των βιοτόπων στους οποίους ζουν. Όμως η λεπτομερής συμπεριφορά αναζήτησης τροφής, η οποία μπορεί να συνδέεται με την αποικιακή ζωή, παρέμενε άγνωστη μέχρι σήμερα.
Η έρευνα χρησιμοποιεί τον νέο μικροσκοπικό πομπό, ICARUS WildFi, τεχνολογία που έχει αναπτύξει το συγκεκριμένο Ινστιτούτο Max Planck με έδρα την Γερμανία για να μελετά τη συμπεριφορά των ζώων. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει τώρα την περαιτέρω μελέτη του είδους και την απάντηση σε ερωτήματα που αφορούν στον τρόπο ζωή του.

Ο πομπός, ο οποίος ζυγίζει 4-5g, πολύ λιγότερο από το όριο του 5% που συνήθως χρησιμοποιείται στις νυχτερίδες, συλλέγει πλήθος δεδομένων: GPS, επιτάχυνση, εγγύτητα, θερμοκρασία, πίεση και υψόμετρο.

Είναι αυτοί οι εξειδικευμένοι πομποί που χρησιμοποιούνται από την ερευνητική ομάδα, δίδοντας δεδομένα προς μελέτη στην ερευνητική ομάδα.
Παλαιότερα αποτελέσματα ερευνών είχαν επιβεβαιώσει γνωστά είδη τροφής όπως φοινίκια, χαρούπια, μαυρομάτες, μπανάνες, αλλά και μέσπιλα. Παρόλα αυτά η παρούσα έρευνα έχει καταδείξει περισσότερη κοινωνική συμπεριφορά των νυχτερίδων απ’ ό,τι αναμενόταν έξω από το σπήλαιο κατά τη διάρκεια της αναζήτησης τροφής.

Τα δεδομένα της έρευνας βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία ανάλυσης, παρόλα αυτά μπορεί να δώσουν μια πρώτη ένδειξη για τους λόγους για τους οποίους οι νυχτερίδες ζουν σε αποικίες. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει όπου η τροφή είναι εποχικά σπάνια ή απρόβλεπτη, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα των μεγάλων και υγειών αποικιών για τη διατήρηση αυτού του είδους.

Την παρούσα φάση η έρευνα εστιάζει στους πληθυσμούς που βρίσκονται στα δυτικά της Κύπρου παρόλα αυτά, το είδος απαντάται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, όπου αναμένεται να επεκταθεί η εν λόγω έρευνα.

Αυτό το οποίο προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι πως εάν οι αριθμοί μιας αποικίας μειωθούν κάτω από ένα κρίσιμο επίπεδο, κινδυνεύει η επιβίωση και των υπολοίπων ατόμων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΒΙΝΤΕΟ, Πρωτοποριακή, Κύπρο,vinteo, protoporiaki, kypro