Βολές ΣΑΕΚ κατά του Υπουργού Υγείας για το ΓεΣΥ

«Παρά τις σωστές προθέσεις του, ο Υπουργός Υγείας προβαίνει σε ένα, “ιστορικών διαστάσεων σφάλμα, αποκλείοντας από το σχεδιασμό του το δικαίωμα του πολίτη να επιλέγει τον ασφαλιστικό φορέα που επιθυμεί να τον εξυπηρετεί, όπως επιλέγει ιατρό και νοσηλευτήριο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΣΑΕΚ).

Προσθέτει, δε, πως με αυτό τον τρόπο καταδικάζονται οι ασφαλισμένοι που θέλουν να συνεχίσουν, στο να πληρώνουν διπλές εισφορές.

Ο ΣΑΕΚ αναφέρει πως με αυτό τον τρόπο ο Υπουργός καθιστά το σχέδιο οικονομικά μη βιώσιμο, «περιφρονεί τη βούληση 200.000 ασφαλισμένων

να συνεχίσουν με τον τρόπο που έχουν επιλέξει και καταδικάζει εργαζόμενους σε ανεργία».

«Παράλληλα, απειλεί να συρρικνώσει μια ακμάζουσα αγορά ασφάλισης υγείας που παρέχει σήμερα αξιοζήλευτο επίπεδο υπηρεσιών, με πρώτο θύμα τον εργαζόμενο και ασφαλισμένο πολίτη» προσθέτει.

Ο ΣΑΕΚ αναφέρει ότι, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με το νομοσχέδιο για το Γενικό Σύστημα Υγείας, κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα τις θέσεις και απόψεις του στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, ενώ τις επόμενες ημέρες θα παραδώσει τεκμηριωμένες προτάσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου και υποστηρίζει ότι ο Υπουργός “άκουσε τις τεκμηριωμένες ανησυχίες του Συνδέσμου χωρίς όμως να δώσει απαντήσεις”.

«Σήμερα ήδη λειτουργεί ένα πρότυπο ΓεΣΥ ανάμεσα σε 200.000 ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα. Η Πολιτεία μπορεί κάλλιστα να προσφέρει σε όλους αυτό που απολαμβάνουν σήμερα οι 200.000. Αντί γι’ αυτό, επιλέγει να καταδικάσει το Σχέδιο σε οικονομική και θεσμική αποτυχία επιλέγοντας μια μέθοδο που, όπου εφαρμόστηκε, κατέληξε σε οικονομικό αδιέξοδο. Το παράδειγμα της Ελλάδας είναι χαρακτηριστικό» αναφέρει η Διευθύντρια του Συνδέσμου, Στέφη Δράκου και καλεί την Κυβέρνηση να δώσει σε όλους ποιοτική ασφάλιση και υψηλό επίπεδο υπηρεσιών αντί να τους περιορίζει στα στεγανά του δημοσίου.

«Την ίδια στιγμή που η ανεπτυγμένη Δύση αναγνωρίζει τα όρια του μονοασφαλιστικού και διερευνά τις δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, είναι παράδοξο μια σύγχρονη και εξωστρεφής χώρα όπως η Κύπρος να καταφεύγει σε αναποτελεσματικές, επιζήμιες και παρωχημένες μεθόδους» προσθέτει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα