Βόμβες για τη Uniastrum

Η Επιτροπή Θεσμών «πνίγηκε» στα ερωτήματα και τις πληροφορίες
Ο Μάριος Καρογιάν επικαλέσθηκε την έκθεση των Alvares &Marsal κι έκανε λόγο για προμήθειες 50 εκατομμυρίων, που πήραν κάποιοι όταν αγοράσθηκε η ρωσική τράπεζα

Στα βαθιά άρχισε να μπαίνει η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών σε σχέση με γεγονότα και δράσεις που οδήγησαν την οικονομία της Κύπρου στην καταστροφή. Βάση της συζήτησης, η οποία θα συνεχισθεί για πολλές εβδομάδες, αποτελούν ευρήματα τα οποία καταγράφονται στην έκθεση της Επιτροπής για την οικονομική

καταστροφή, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από αρκετούς μήνες και παραδόθηκε τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον Γενικό Εισαγγελέα. Αρχή έγινε χθες με συζήτηση για τα γεγονότα που οδήγησαν την Τράπεζα Κύπρου ν' αποφασίσει την αγορά της ρωσικής τράπεζας Uniastrum το 2008.

Στη συζήτηση υποβλήθηκαν σωρεία ερωτήσεων σε όσους προσκλήθηκαν και παρέστησαν στη συνεδρία σε σημείο που αποφασίσθηκε να αξιολογηθούν από τα μέλη της Επιτροπής και να καταγράφουν οι ερωτήσεις και να σταλούν γραπτώς προς όλους όσοι ήταν παρόντες, θεσμούς και Τράπεζα Κύπρου. Αποφασίσθηκε, επίσης, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, να κληθούν να παραστούν στην Επιτροπή τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που αποφάσισαν την αγορά της Uniastrum, οι τότε νομικοί της σύμβουλοι καθώς και ο πρώην διοικητής της Κεντρικής, Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος ενέκρινε την αγορά της ρωσικής τράπεζας.
«Αν αρνηθούν να παραστούν», τόνισε, «τότε θα κλητευθούν».

Χιονοστιβάδα πληροφοριών
Πάντως χθες στην Επιτροπή ακούσθηκαν πολλά και «θορυβώδη» σε σχέση με την επίμαχη αγορά. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης χαρακτήρισε τεράστιο σκάνδαλο την υπόθεση, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν μίλησε για προμήθειες 50 εκατομμυρίων, ενώ ο Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, Μιχάλης Περσιάνης, τόνισε ότι «η νέα Τράπεζα Κύπρου με τη νέα μετοχική δομή, που αποτελείται από κουρεμένους καταθέτες και επενδυτές που στήριξαν την Τράπεζα στα στρες-τεστ, έχει περισσότερο συμφέρον απ' όλους να τιμωρηθούν οι ένοχοι».

«Τα ερωτήματα που τίθενται στη Βουλή ενδιαφέρουν και την Τράπεζα», σημείωσε και πρόσθεσε πως αν η Επιτροπή επιθυμεί να φέρει τα άτομα που έλαβαν μέρος στη λήψη των αποφάσεων για την αγορά της Uniastrum, θα πρέπει να πάει σε άτομα που είναι σήμερα εκτός Τράπεζας.

* Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου ανέφερε ότι το πόρισμα έρευνας που διενήργησε Επιτροπή για την υπόθεση της Uniastrum δόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος απάντησε ότι «ενδέχεται να υπάρχει ποινική διάσταση».
* Το εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Συρίχας ανέφερε ότι για την υπόθεση της Uniastrum θα πρέπει να παρευρεθούν στην Επιτροπή οι άνθρωποι που χειρίστηκαν το θέμα διά ζώσης.

Τεράστιο σκάνδαλο
Μιλώντας μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ν. Νικολαΐδης, αφού αναφέρθηκε σε τεράστιο σκάνδαλο, τόνισε:
«Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη παρόμοια περίπτωση τόσης κατ' αρχήν κατάφωρης παραβίασης των θεσμών και της χρηστής διοίκησης όσο η περίπτωση Uniastrum. Η Επιτροπή Θεσμών, στο πλαίσιο του δικού της ρόλου, χωρίς να έχει πρόθεση ή δικαίωμα να παρεμποδίσει την οποιαδήποτε άλλη θεσμική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει στόχο να διερευνήσει πλήρως την υπόθεση».

Εξήγησε ότι τα στοιχεία που θα προσπαθήσει ν' αγγίξει η Επιτροπή είναι κατά πόσον κατά την αγορά της ρωσικής τράπεζας αγνοήθηκε η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, το περιβάλλον στη συγκεκριμένη χώρα που έγινε η αγορά ή και γνωμοδοτήσεις συγκεκριμένων λογιστικών συμβούλων για την αγορά.

«Γνωστοί οι μεγάλοι ένοχοι»
Σε δικές του δηλώσεις ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού ανέφερε ότι στη χθεσινή συνεδρία έγινε επανάληψη όσων έκαμε η Επιτροπή το 2013.
«Όλα όσα ακούστηκαν», είπε, «είναι καταγεγραμμένα στην Έκθεση της Επιτροπής Θεσμών που δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Γενικό Εισαγγελέα. Έχει σημασία όλα αυτά να διερευνηθούν με τον σωστό τρόπο, ώστε οι ένοχοι επιτέλους να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η Βουλή έχει αποστολή να αναδείξει τα θέματα, τις εγκληματικές πράξεις, τις παρανομίες, τις μίζες που οδήγησαν στην καταστροφή της οικονομίας καθώς και τις πολιτικές πράξεις και παραλείψεις που δεν απέτρεπαν αυτά τα αποτελέσματα. Οι μεγάλοι ένοχοι είναι λίγο πολύ γνωστοί και αναμένεται η τιμωρία τους».

Ειρήνη: Δύσκολη η πρόσβαση τώρα
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι τα ερωτήματα είναι πολλά και ανησυχητικά και είναι δουλειά της Νομικής Υπηρεσίας να τα διερευνήσει μέχρι το τέλος. Πρόσθεσε ότι προκαλεί απορίες γιατί όταν υπήρξε εισήγηση από διεθνή οίκο, για υπαναχώρηση της Τράπεζας από τη διαδικασία, ουδόλως λήφθηκε υπόψη. Εξέφρασε, επίσης, ανησυχία επειδή η πρόσβαση πλέον στα αρχεία της Uniastrum θα είναι δύσκολη, αφού ίσως να απαιτηθεί δικαστική συνδρομή από ξένη χώρα.

Ανέφερε ακόμα ότι μεγάλος αριθμός των υποθέσεων για την οικονομία που προχωρούν ενώπιον του δικαστηρίου είναι υποθέσεις που διαχειρίστηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και είπε πως αναμένεται η διερεύνηση του τραπεζικού σκανδάλου από τους ανακριτές, η στοιχειοθέτησή του από την Νομική Υπηρεσία και η προσαγωγή των ενόχων ενώπιον δικαστηρίων όχι για παρατυπίες που αφορούν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά για ποινικά αδικήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση.

Τα στοιχεία του Καρογιάν
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, κατέθεσε στην Επιτροπή σωρεία στοιχείων, τα οποία προέκυψαν από τη διερεύνηση του θέματος της αγοράς της Uniastrum και υπέβαλε αρκετά ερωτήματα. Ανέφερε, επίσης, ότι η αγορά της Uniastrum είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το σύστημα και σημείωσε ότι η οικονομική κατάρρευση δεν έγινε τυχαία.
Μεταξύ άλλων ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι δεν λήφθηκε υπόψη η κατάσταση της οικονομίας, τόσο της παγκόσμιας όσο και της ρωσικής, κατά την αγορά της τράπεζας.

Μίλησε και για ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, όπως είπε, «ως το αρμόδιο εποπτικό όργανο όχι μόνο όφειλε να αναγνώσει σωστά τα τότε οικονομικά δεδομένα και να ενεργήσει προληπτικά, από την όλη στάση και συμπεριφορά της, όπως αυτή καταγράφεται στην έκθεση της “Alvares &Marsal” (Α&Μ), φαίνεται να ευνόησε, για να μην πω συνέπραξε, ώστε να γίνει η συγκεκριμένη εξαγορά».
Τέλος αναφέρθηκε στην έκθεση της «Α&Μ» ότι έλαβε «εμπιστευτικές πληροφορίες για παράνομες πληρωμές και δωροδοκίες που αφορούσαν την εξαγορά της Uniastrum».

«H “Α&Μ”», σημείωσε, «αναφέρει ότι οι εν λόγω φήμες αφορούσαν την ισχυριζόμενη πληρωμή 50 εκ. ευρώ από τα έσοδα της εξαγοράς της Uniastrum. Σύμφωνα με την "A&Μ", ενώ η συναλλαγή των 447 εκ. ευρώ που αφορούσε την εξαγορά παρουσιάζεται στα βιβλία της Uniastrum, εντούτοις 50 εκ. ευρώ φαίνεται να διοχετεύθηκαν αμέσως σε εταιρεία στην Αρμενία, εγγεγραμμένη στο Μπελίζ ως υπεράκτια εταιρεία».

ΕΥΡΩΚΟ: Μήπως εμποδίζεται η έρευνα;
Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι η Επιτροπή συνεχίζει με τη διερεύνηση σκανδάλων για την οικονομία «μέχρι που να δώσουμε στη δημοσιότητα με τέτοιο τρόπο τα στοιχεία, ώστε το "δικαιακό" μας σύστημα να μην έχει καμιά δικαιολογία να καθυστερήσει άλλο ή να μην αποδώσει δικαιοσύνη και να μην τιμωρηθούν οι ένοχοι».

Ανέφερε ότι για την υπόθεση της Uniastrum έχουν τεθεί συγκεκριμένα ζητήματα, κάτι που αποδεικνύει ότι «οι βουλευτές με την ελάχιστη τεχνοκρατική στήριξη έχουν συγκεκριμένα στοιχεία και για μίζες και για δάνεια, τα οποία μπορεί να διαγράφηκαν, και για πολλά άλλα. Το ερώτημα», είπε, «είναι τι κάνουν οι συντεταγμένοι και καλοπληρωμένοι θεσμοί και η ίδια η τράπεζα, εκτός κι αν εμποδίζεται από σημερινούς συμμετέχοντες στη λειτουργία της τράπεζας».

Keywords
Τυχαία Θέματα