Βόρεια Κορέα: Δέκα χρόνια μετά την άνοδο του Κιμ Γιονγκ- ουν στην εξουσία
Αφού ανέλαβε σε νεαρή ηλικία την ηγεσία της Βόρειας Κορέας πριν δέκα χρόνια, ο Κιμ Γιονγκ-ουν είναι πλέον ένας από τους πιο πεπειραμένους ηγέτες του πλανήτη και, σύμφωνα με αναλυτές, ενδέχεται να αψηφά τις δυτικές δυνάμεις για πολλές δεκαετίες ακόμη.
Αντίθετα με πολλούς ομολόγους του, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο εκλογών, περιορισμού των αριθμών των θητειών που μπορεί να υπηρετήσει, ούτε ακόμη για το γήρας, καθώς είναι μόλις 37 ετών, και μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας επί πολλές δεκαετίες ακόμη, αν του το επιτρέψει η υγεία του.
Η
«Δεν μπορεί να θρέψει τους ανθρώπους, όμως είναι ικανός να διατηρήσει στη ζωή το πολιτικό καθεστώς» με τα όπλα του, εκτιμά η Σου Κιμ, αναλύτρια στο Rand Corporation. «Και αυτό είναι πιο σημαντικό για τον Κιμ».
Αρχικά θεωρήθηκε υποχείριο των Βορειοκορεατών στρατηγών και των γραφειοκρατών του Κόμματος των Εργατικών. Ο γιος και διάδοχος του Κιμ Γιονγκ- ιλ, που πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 2011, επέβαλε την εξουσία του με τη βία, εκτελώντας τον θείο του Γιανγκ Σονγκ Θάεκ το 2013 με την κατηγορία της προδοσίας.
Επίσης κατηγορείται ότι έδωσε εντολή για τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ- Ναμ, που φονεύθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με νευροτοξικό παράγοντα το 2017.
Παράλληλα ο Κιμ προχώρησε σε τέσσερις πυρηνικές δοκιμές και το 2017 στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να πλήξουν όλο το έδαφος των ΗΠΑ, αψηφώντας την επιβολή ολοένα και πιο αυστηρών κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επί μήνες χρησιμοποιούσε σκληρή γλώσσα απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εγείροντας φόβους για ένοπλη σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας «ολοκληρώθηκε».
«Μια πρόσκαιρη προσέγγιση»
Με τη βοήθεια του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε- ιν, ο Κιμ έγινε το 2018 ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που συναντήθηκε με εν ενεργεία Αμερικανό πρόεδρο στη Σιγκαπούρη.
Αυτή η συνάντηση κατέστη δυνατή σε μεγάλο βαθμό λόγω του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με την Σου Κιμ.
«Η ανάπτυξη του εξοπλιστικού προγράμματος, η αξιόπιστη πυρηνική και πυραυλική απειλή καθώς και η πρόσκαιρη προσέγγιση των ηγετών –του Τραμπ, του Μουν και του Κιμ—συνέβαλαν για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες», εξηγεί η ίδια.
Στη διάρκεια μίας και μόνο συνάντησης ο νεαρός ηγέτης γοήτευσε τον Αμερικανό πρόεδρο, που ήταν σχεδόν 40 χρόνια μεγαλύτερός του.
Ο Τραμπ, ξαφνικά, άρχισε να εξαίρει «την ειδική σχέση» που έχει με τον Κιμ, κάνοντας λόγο κάποιες φορές για «αγάπη» μεταξύ τους, αν και στο παρελθόν τον είχε αποκαλέσει «μικρό πυραυλάνθρωπο» (little rocket man).
Την ίδια χρονιά ο Κιμ συναντήθηκε με τον Μουν και επανειλημμένα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, βασικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας.
«Ήταν γοητευτικός», δηλώνει ο Σουνγκ- γιουν Λι, καθηγητής κορεατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Tufts. «Ο σκληρός δικτάτορας με τη γελοία φιγούρα μεταμορφώθηκε σε έναν μεταρρυθμιστή που τάσσεται υπέρ της ειρήνης, έναν υπεύθυνο διαχειριστή πυρηνικών όπλων και γκουλάγκ, ενδεχομένως διατεθειμένο να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του».
Η δεύτερη συνάντησης κορυφή μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ, στο Ανόι, περιήλθε σε αδιέξοδο καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας και για τις υποχωρήσεις που θα έκανε σε αντάλλαγμα η Πιονγκγιάνγκ.
Μια ακόμη συνάντηση στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δύο Κορέες επίσης δεν απέφερε καρπούς.
«Κοινός αντίπαλος»
Οι διπλωμάτες και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Κιμ Γιονγκ -ουν δεν είχε ποτέ σκοπό να εγκαταλείψει πλήρως την ιδέα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, ένα σχέδιο στο οποίο η Βόρεια Κορέα έχει αφιερώσει πολλά χρήματα και εξαιτίας του οποίου έχει απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο.
Η Πιονγκγιάνγκ μάλιστα σκόπευε να εξακολουθήσει να αναπτύσσει το οπλοστάσιό της.
Οι δεσμοί μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Πεκίνου είναι «μια σχέση αγάπης- μίσους μεταξύ δύο ‘αδελφών εχθρών’», σύμφωνα με τον καθηγητή Λι.
«Κανένας από τους δύο δεν λατρεύει τον άλλο, όμως και οι δύο αναγνωρίζουν στον άλλο τον πιο στενό σύμμαχο σε θέματα στρατηγικής, ιδεολογίας, ιστορίας και αντιμετωπίζουν τις ΗΠΑ ως κοινό εχθρό», προσθέτει.
«Σημαντική επιτυχία»
Στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας αρκεί να κοιτάξει από την άλλη πλευρά των συνόρων, στην Κίνα, για να δει ότι η αύξηση του πλούτου μπορεί να ενισχύσει τη δημοτικότητα του ηγέτη ενός κράτους που διοικείται από ένα κόμμα.
Η οικονομία της Βόρειας Κορέας φυτοζωεί εδώ και δεκαετίες και ο πληθυσμός της χώρας υποφέρει από χρόνιες ελλείψεις τροφίμων.
Σε αυτές τις δυσκολίες προστίθεται και το πλήρες κλείσιμο των συνόρων της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της covid-19.
«Από οικονομική άποψη η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις διεθνώς», σημειώνει ο Παρκ Ουόν- γκον, καθηγητής βορειοκορεατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Ewha Womans της Σεούλ.
«Όμως με το πυρηνικό της οπλοστάσιο είναι ικανή να επηρεάζει τις δύο παγκόσμιες δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα», προσθέτει. «Θα το χαρακτήριζα σημαντική επιτυχία της Πιονγκγιάνγκ».
Ο ιδιωτικός τομέας γίνεται ο βασικός τομέας της οικονομίας υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Ενοποίησης
Ο ιδιωτικός τομέας ξεπέρασε τους κρατικούς φορείς και έγινε ο μεγαλύτερος οικονομικός τομέας της Βόρειας Κορέας την περασμένη δεκαετία, σε μια ένδειξη ενίσχυσης των αγορών, την οποία επέτρεψε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.
Το υπουργείο, που χειρίζεται τις υποθέσεις της Βόρειας Κορέας, εξέδωσε έκθεση για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της 10ετούς διακυβέρνησης του Κιμ, με βάση τα στοιχεία από υπηρεσίες της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Εθνών καθώς και συνεντεύξεις με αποστάτες.
Ενώ η απομονωμένη χώρα έχει πληγεί από lockdowns λόγω του κορονοϊού και κυρώσεις για τα εξοπλιστικά της προγράμματα, η ιδιωτική δραστηριότητα έχει αυξηθεί από το 28% πριν από μία δεκαετία σχεδόν στο 38% της οικονομίας, ανέφερε το υπουργείο στην έκθεση.
Την ίδια περίοδο, τα κυβερνητικά προγράμματα έχουν συρρικνωθεί στο 29% της οικονομίας από το 37%, ενώ περίπου στο 9% αντιστοιχούν οντότητες που δραστηριοποιούνται και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, συγκριτικά με το 7% προηγουμένως.
Η Βόρεια Κορέα δεν δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα ξένων δημοσιογράφων και η κυβέρνησή της και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σπανίως δίνουν στοιχεία για τις οικονομικές συνθήκες.
Ο Κιμ έγινε ηγέτης στα τέλη του 2011, μετά τον θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ.
Διαβάστε επίσης: Αντίπαλες ομάδες ενόπλων αναπτύχθηκαν χθες το βράδυ στην Τρίπολη
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το μέτρο για εμβολιασμένους τα Χριστούγεννα
- Τούρκος καθηγητής: Ο Ερντογάν είναι πια νεκρός - Κρατιέται όρθιος με μορφίνη
- Ο ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος έδιωξε κακήν κακώς ρεπόρτερ: Πάρε δρόμο ρε!
- Οι αρνητές του μετρό
- Τα αντιοξειδωτικά ξινά φρούτα που ρίχνουν το σάκχαρο και τη χοληστερόλη
- Έγκλημα στα Γρεβενά: «Τη σκότωσα γιατί έκαψε το φαγητό» είπε ο μητροκτόνος
- Κηδεία Γιώργου Τράγκα: Φίλοι και συγγενείς συρρέουν για το τελευταίο αντίο
- Ταμτάκος – Πρωινό: Ο Μιχάλης Μόσιος επιτέθηκε λεκτικά σε δημοσιογράφο
- Πρώην εργαζόμενη των «Ράδιο Αρβύλα»: Ήξεραν όλοι ότι ο Παναγιωτόπουλος παρενοχλούσε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Ο Akio Toyoda οραματίζεται την επόμενη μέρα της αυτοκίνησης
- Έρευνα Printec: Το τοπίο των EFT-POSs όπως διαμορφώθηκε το 2020
- Μέτρα και safe pass: Πού και πώς κυκλοφορούμε, πότε λήγουν και τι αλλάζει
- «Ο αποκλεισμός μη εμβολιασμένων ισοδυναμεί με υποχρεωτικό εμβολιασμό»
- «Καμπάνες» για κοκαΐνη στο Δάλι: «Η γυναίκα τζιαι τα κοπελούθκια εν φταίσην»
- Κύπελλο: Λεμεσιανό ντέρμπι, ζόρικες αποστολές για ΑΠΟΕΛ κι Ανόρθωση
- Αντίπαλες ομάδες ενόπλων αναπτύχθηκαν χθες το βράδυ στην Τρίπολη
- Παγκόσμιος πρωταθλητής και με τη βούλα ο Φερστάπεν, έκανε πίσω η Μερσεντές!
- Στο Βατικανό η πρώτη ομάδα μεταναστών από Κύπρο που επέλεξε ο Πάπας/PICS
- Κατέρρευσε ταβάνι σε Λύκειο στα κατεχόμενα - Στο νοσοκομείο μαθητής (PIC)
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Βόρεια Κορέα: Δέκα χρόνια μετά την άνοδο του Κιμ Γιονγκ- ουν στην εξουσία
- Κατέρρευσε ταβάνι σε Λύκειο στα κατεχόμενα - Στο νοσοκομείο μαθητής (PIC)
- Έρευνα Printec: Το τοπίο των EFT-POSs όπως διαμορφώθηκε το 2020
- Αντίπαλες ομάδες ενόπλων αναπτύχθηκαν χθες το βράδυ στην Τρίπολη
- Ο Akio Toyoda οραματίζεται την επόμενη μέρα της αυτοκίνησης
- Παγκόσμιος πρωταθλητής και με τη βούλα ο Φερστάπεν, έκανε πίσω η Μερσεντές!
- Προς επίλυση προβλήματα σε σχολεία της Λάρνακας λόγω βροχοπτώσεων
- Τουρκία: Νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο της λίρας
- «Ο αποκλεισμός μη εμβολιασμένων ισοδυναμεί με υποχρεωτικό εμβολιασμό»
- Η βασική προϋπόθεση για να αποκτήσει η Μάντσεστερ Γ. τον Χόλαντ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παράταση για τις φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων: Τι προβλέπει η ρύθμιση που κατατέθηκε
- Κυκλοφόρησε το νέο Ημερολόγιο-Εορτολόγιο 2022, της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου
- Rare endemic plants of Crete enter systematic cultivation
- Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού – Εκδηλώσεις μνήμης στη Ν. Ιωνία με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Γαβριήλ
- Γυναίκα ξόδεψε 50.000 δολάρια σε πλαστικές - Δείτε το αποτέλεσμα
- Αύξηση 28,5% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Οκτώβριο
- Οκτάι – Δεν μπορούν σήμερα να αμφισβητούν την πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο
- Οικονόμου: Η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα δεν ήταν εν γνώσει του Μητσοτάκη