Βουλευτές δεν θέλουν δημοσιοποίηση των διαγραφών δανείων πριν τις εκλογές

Στην επόμενη Βουλή, παραπέμπεται η καυτή πατάτα των διαγραφών δανείων βουλευτών.

  Το θέατρο του παραλόγου εκτυλίχθηκε στη σημερινή συνεδρία της ad hoc Επιτροπής για τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Την ώρα, που οι πολιτικές δυνάμεις επαίρονται τη διαφάνεια για τα πολιτικά σκάνδαλα, εμμένουν σε παράδοση των φακέλων των «χρυσών» διαβατηρίων στον Γενικό Ελεγκτή, αρνούνται να συζητήσουν ή να

δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του για τα «κόκκινα» δάνεια και τις διαγραφές δανείων βουλευτών πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

   Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, εξέφρασε την άποψη πως δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ελεγκτή θα είναι επιζήμια για τη Δημοκρατία και τη Βουλή, ενώ διερωτήθηκε ποιος θα ελέγξει εάν ο Γενικός Ελεγκτής έχει τηρήσει τους όρους εντολής του. Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Στέφανος Στεφάνου, υποστήριξε πως η Βουλή δεν είναι ντετέκτιβ και ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και να εξεταστεί τι θα γίνει με τη λίστα εκροών καταθέσεων την περίοδο του "κουρέματος".

   Στον αντίποδα των θέσεων αυτών, Γιώργος Λιλλήκκας και Γιώργος Περδίκης, διαφώνησαν υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση ο Γενικός Ελεγκτής όταν οι έρευνες του επικεντρώνονται στα μέλη της Βουλής, ενώ οι εκθέσεις του να θεωρούνται αλάνθαστες όταν αφορούν στην εκτελεστική εξουσία.

Συνεπώς, επιχειρείται το όλο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων των βουλευτών να παραπεμφθεί στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και στη νέα Βουλή. Το ζήτημα αφορά όχι μόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και τα δάνεια βουλευτών τα οποία έχουν διαγραφεί είτε στον πρώην Συνεργατισμό, είτε από άλλες Τράπεζες. Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, πάντως, ο Μάριος Μαυρίδης, επισήμανε ότι αυτά θα πρέπει να ελεγχθούν από έναν ανεξάρτητο οίκο για να διαφανεί εάν υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση στη δανειοδότηση βουλευτών ή ακόμα και διαγραφές λόγω της βουλευτικής ιδιότητας.

   Προκαλεί, πάντως, αλγεινή εντύπωση η άρνηση βουλευτών για συζήτηση του θέματος πριν από τις εκλογές, δεδομένου ότι ο πολίτης δικαιούται να γνωρίζει προτού ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ποιος ενήργησε δεοντολογικά και τήρησε τον κώδικα τιμής και ποιος όχι. Η διαφάνεια δεν μπορεί να είναι αλά καρτ.

Διαβάστε επίσης: Στην Ad Hoc Επιτροπή νέας Βουλής η συνέχιση του έργου για ΜΕΔ των ΠΕΠ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλευτές,vouleftes