Βουλευτές: Η χρηματοδότηση για μαρωνιτική κοινότητα να διασφαλιστεί θεσμικά

Την ανάγκη της θεσμικής χρηματοδότησης προς τη μαρωνιτική κοινότητα επισήμαναν την Τρίτη, οι Βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, κατά τη διάρκεια της έναρξης της συζήτησης για τα οφέλη από τη λειτουργία του Κέντρου Συνεργασίας στον Κορμακίτη όσον αφορά την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και τη μαρωνίτικη κοινότητα, που αποτελεί αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν, Νίκου Γεωργίου και Γιώργου Κάρουλλα.

Μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων,

Βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι συζητήθηκε εκ νέου το ζήτημα που αφορά τη μαρωνίτικη κοινότητα, της χρηματοδότησης του Κέντρου, που έγινε στον Κορμακίτη, αλλά και της γενικής χρηματοδότησης της κοινότητας μέσω μονοπρόσωπης εταιρείας στην οποία παρουσιάζεται ως μοναδικό πρόσωπο ο Εκπρόσωπος της μαρωνίτικης κοινότητας, Γιαννάκης Μούσας.

Ο κ. Κέττηρος δήλωσε ότι υπήρξε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες το απόγευμα προς την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, η οποία αναφέρει συγκεκριμένα πράγματα και κάνει συγκεκριμένες υποδείξεις για το πώς πρέπει να λειτουργούν αυτές οι εταιρείες και ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε η εταιρεία ή οι εταιρείες αυτές που αφορούν τη χρηματοδότηση της μαρωνίτικης κοινότητας.

Ο κ. Κέττηρος διάβασε μέρος της επιστολής που απεστάλη όπου αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αναφέρει στον κ. Μούσα ότι μια μονο-μετοχική εταιρεία δεν αποτελεί κατάλληλη δομή για τη διαχείριση ενός μη κερδοσκοπικού έργου και η αντίληψή μας είναι ότι θα γίνουν αλλαγές».

Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται, «εάν τυχόν παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να αποσύρει την υποστήριξη της για άλλες δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πραγματοποιούνται στο Κέντρο. Η μελλοντική χρηματοδότηση για έργα προς όφελος της κοινότητας Μαρωνιτών θα μπορούσε να επηρεαστεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η χρήση του Κέντρου δεν εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο χτίστηκε».

Ο κ. Κέττηρος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει συμμόρφωση τότε θα επανεξετάσει το ζήτημα των χορηγιών προς ολόκληρη τη μαρωνίτικη κοινότητα. «Για αυτό τον λόγο έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία και θα επανέλθουμε στο ζήτημα εάν και εφόσον χρειαστεί», είπε. Πρόσθεσε ότι ο κ. Μούσας ενώπιον της Επιτροπής ανέλαβε τη δέσμευση ότι θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις.

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι έχει σταλεί επιστολή και από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Παιδείας προς την Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων που αφορά τον κώδικα δεοντολογίας σε σχέση με τον κ. Μούσα. Δήλωσε ότι για όλα αυτά τα ζητήματα θα ασχοληθεί η εν λόγω Επιτροπή ή θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε από πλευράς της ότι όσον αφορά στο Κέντρο Συνεργασίας στον Κορμακίτη προκύπτει αδήριτη η ανάγκη για εξορθολογισμό της λειτουργίας του με πλήρη διαφάνεια, με έλεγχο και συνεργασία, αλλά και συμπερίληψη όλων των οργανωμένων ομάδων της κοινότητας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εξέλιξη της μαρωνιτικής κοινότητας στα κατεχόμενα. Ειδικότερα, συνέχισε, η χρηματοδότηση προς τη μαρωνιτική κοινότητα θα πρέπει να διασφαλιστεί θεσμικά, με διαφάνεια και με τη δημιουργία κανονισμών. «Επιβεβαιώνουμε ξανά τη στήριξή μας προς τη μαρωνιτική κοινότητα ως τη μοναδική κοινότητα, που επιβιώνει στα κατεχόμενα ως μέρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας», κατέληξε η κ. Σούπερμαν.

Ο Γιαννάκης Μούσας, Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων μιλώντας μετά από τη συνεδρία ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί και να ενημερώσει την Επιτροπή Προσφύγων για σημαντικά ζητήματα, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα οποία αφορούν στη μαρωνιτική κοινότητα και στον ίδιο.

Δήλωσε ότι το ένα εκ των ζητημάτων, που συζητήθηκαν αφορά το Κέντρο της Συνεργασίας στον Κορμακίτη το οποίο, όπως ανέφερε, έχει δημιουργηθεί με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι υπέδειξε τα οφέλη που θα υπάρξουν από τη λειτουργία αυτού του Κέντρου και ότι έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της Επιτροπής και της Βουλής για οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.

Σημείωσε ότι εξήγησε με σαφήνεια και λεπτομέρεια και με έγγραφα τον τρόπο που έγινε αυτό το Κέντρο, το θεσμικό του πλαίσιο και «συμφωνήσαμε ότι ό,τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί το θεσμικό αυτό πλαίσιο θα γίνει και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και με οποιονδήποτε άλλο για να βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο έτσι που να λειτουργεί και πιο σωστά και πιο αποτελεσματικά».

Το δεύτερο θέμα, συνέχισε, που συζητήθηκε ήταν αυτό των κρατικών χορηγιών που παραχωρούνται στη μαρωνίτικη κοινότητα μέσω του εκπροσώπου και δήλωσε ότι έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση και της Επιτροπής Ελέγχου και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και οποιουδήποτε άλλου για να εξεταστεί αυτό το ζήτημα σοβαρά και να βρεθούν τρόποι με τους οποίους θα βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο.

«Είναι όλα δυστυχώς αποτελέσματα της έλλειψης εθνικού πλαισίου», είπε. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει με τον σωστό τρόπο την παραχώρηση των χορηγιών προς τη μαρωνιτική κοινότητα με βάση διαδικασίες, κανονισμούς, ελέγχους και όλα αυτά που πρέπει να διέπει ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο.

Είπε ότι ζήτησε από τη Βουλή να αναλάβει αυτόν τον ρόλο διότι υπάρχουν συνταγματικά ζητήματα, καθώς η μαρωνιτική κοινότητα είναι θρησκευτική ομάδα και δεν διαθέτει νομική προσωπικότητα και κατά συνέπεια καταφεύγει σε άλλες λύσεις προκειμένου να γίνεται διαχείριση των κρατικών κονδυλίων.

«Εγώ είμαι ο πρώτος που θεωρώ ότι πρέπει να βελτιωθεί αυτό το πλαίσιο και αυτό πρέπει να γίνει με τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που θα βάζει όλα σε μια τάξη και σε μια σωστή κατάσταση πραγμάτων», είπε. Σημείωσε ότι κάθε χρόνο κατατίθενται ελεγμένοι λογαριασμοί και όποιος θεσμός θέλει μπορεί να τα ελέγξει. Δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τη μαρωνιτική κοινότητα αλλά και την αρμενική και τη λατινική κοινότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα